PUTIN: Rusija će pomagati Siriji u slučaju agresije

PUTIN: Rusija će pomagati Siriji u slučaju agresije

6 septembra 2013

Vladimir_Putin_Gre_2018788cRusija će pomagati Siriji u slučaju spoljne agresije, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin na konferenciji za novinare posle samita Grupe 20 zemalja u Sankt-Peterburgu.

„Da li ćemo pomagati Siriji? Hoćemo“, uverljivo je rekao Putin a prenosi Itar-Tas s.

Putin je na konferenciji za novinare, takođe, rekao da su se za napad na Siriju tokom diskusija na samitu G-20 zalagale SAD, Turska, Kanada, Francuska, Saudijska Arabija i Velika Britanija.

Protiv vojne akcije bili su Rusija, Kina, Indija, Indonezija, Brazil, Južna Afrika i Italija, rekao je ruski predsednik. Pritom je rekao da su protiv udara na Siriju bili i generalni sekretar UN i poglavar Rimokatoličke crkve Franja. Prema njegovim rečima, i u samim zemljama Zapada većina stanovništva ne podržava ideju o borbenim akcijama u Siriji.

Ranije danas, Njujork tajms je objavio da je američki predsednik Barak Obama naredio Pentagonu da pripremi proširenu listu potencijalnih meta u Siriji, nakon saznanja obaveštajnih službi da su vojne trupe te zemlje izvršile premeštaj sa jedne na drugu lokaciju, piše Njujork Tajms.

To znači da će se lista od prvobitnih 50 meta sada proširiti, a u igri je i korišćenje ratnog vazduhoplovstva, pored ispaljavanja raketa Tomahavk sa nosača aviona. Kao moguća opcija pominju se B-52 bombarderi i B-2 stelt letelice koje nose satelitski navođene bombe.

Kako piše Njujorški dnevnik, napad bi bio usmeren na vojne jedinice, koje su, kako se navodi izvele napad hemijskim oružjem, kao i na komande štabova koji su rukovodili napadom.

Načelnik Generalštaba Vojske SAD general Martin Dempsi izjavio je da bi među metama mogle da bude i sirijska protivvazdušna odbrana i rakete dugog dometa koje poseduju snage odane režimu Bašara al Asada.

Jedan visoki zvaničnik administracije u Vašingtonu rekao je za njujorški dnevnik da bi najgori ishod cele priče bio američki napad koji ne bi skoro ništa promenio na terenu.

BLER: BRITANIJA OKLEVA U SIRIJI ZBOG IRAKA

Velika Britanija okleva da interveniše u Siriji zbog problema koji su postojali dugo posle invazije na Irak, izjavio je izaslanik UN, SAD, EU i Rusije za Bliski istok Toni Bler.

„Oklevamo jer je Irak pokazao da ćemo se, ako intervenišemo u okolnostima u kojima postoji radikalno islamističko pitanje i sa šiitske i sa sunitske strane, suočiti sa veoma teškim konfliktom“, kazao je bivši britanski premijer u intervjuu za BBC.

Bler je, pored toga, negirao da je na nedavnu odluku britanskog parlamenta da ne odobri vojnu akciju u Siriji veliki uticaj imalo to što u Iraku nije pronađeno oružje za masovno uništenje, na osnovu čijeg je navodnog postojanja invazija na tu zemlju i pokrenuta 2003. godine.

On je kazao da u okviru islama „u osnovi postoji borba u vezi sa verom i politikom koja ima velike posledice po našu bezbednost u budućnosti“.

Bler je rekao i da bi Sirija, ukoliko se ne zauzda, mogla da postane „rasadnik ekstremizma, goreg i snažnijeg od Avganistana“, ističući da će ta zemlja, bez strane intervencije, biti pod upravom predsednika Bašara al-Asada, „što u ovom slučaju znači država kojom upravlja Iran“.

Bivši britanski premijer je ocenio i da nema sumnje da je hemijsko oružje upotrebljeno u Siriji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *