PUTIN: Rusija ne želi bolji život po cenu gubljenja suvereniteta

PUTIN: Rusija ne želi bolji život po cenu gubljenja suvereniteta

3 oktobra 2013

0508-Russia-Putin-quiz_full_600Rusija ne može svoj suverenitet trampiti za bolji život – upozorio je njen predsednik Vladimir Putin.

Na sednici predsedničkog Saveta za kulturu, ruski lider je doslovno rekao: „Rusija ne može da postoji bez suvereniteta. Rusija bi se bez suvereniteta naprosto – raspala. Zato za Rusiju nije moguće da menja svoj suverenitet za viši životni standard”.

Putin je prethodno – nastupivši na forumu „Rusija poziva” – ocenio da je oštra faza ekonomske krize prevladana, ali da se nisu ostvarile nade da će se svetska ekonomija brzo oporaviti.

Pritom je precizirao: „Oštra faza krize jeste iza nas i tekući rizici se nalaze pod kontrolom. Međutim, nade u brzo ozdravljenje globale ekonomije se nisu opravdale. Kriza postojećeg ekonomskog modela ima strukturni, a to znači – dugoročni karakter”.

Prema Putinovim rečima, to je razlog što sve zemlje i dalje – uključujući i Rusiju – imaju usporeni tempo rasta.

„Potrebni su dogovoreni koraci i novi izvori razvoja. Upravo takav pristup krizi unet je u rusko predsedavanje G-20 i odražen u završnom dokumentu grupe koji je utvrđen na kraju samita u Sankt Peterburgu” – ukazao je Putin.

Rusija je, uprkos svemu, na korak od toga da postane vodeća ekonomija Evrope i peta u svetu – objavio je ruski lider, ali je odmah potom upozorio: da njegova zemlja još ima dvostruko nižu produktivnost rada od najrazvijenih konkurenata. Putin je ocenio da je raskorak koji u njegovoj zemlji postoji između nivoa potrošnje i produktivnosti rada – opasan.

„Življenje od prirodne rente i na račun budućih pokoljenja – to je nezarađeno blagostanje i ne može biti stabilno i dugog veka. Takav put je – naglasio je Putin – nedozvoljen za zemlju koja sebi postavlja velike ciljeve”.

Prethodno je ruski ministar ekonomskog razvoja Aleksej Uljukajev ocenio da je stagnacija, koja je prisutna u ruskoj ekonomiji, opasnija od kriznog stanja.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *