PUTIN: Rusija obnavlja svoje prisustvo na Arktiku

PUTIN: Rusija obnavlja svoje prisustvo na Arktiku

17 septembra 2013

0508-Russia-Putin-quiz_full_600Rusija će obnoviti svoje prisustvo na Arktiku i planira da formira bazu za patroliranje plovnim putem Severnim ledenim okeanom, najavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Putin je rekao da je 10 brodova stiglo na Novosibirska ostrva u Arktičkom moru pošto je Rusija potvrdila svoja prava na oblast gde postoje ogromni izvor energije, koji postaju sve dostupniji kako se povlači led, prenela je agencija AFP.

Putin je najavio da će obnoviti vojnu bazu na Novosibirskim ostrvima, na istoku Arktika koja je napuštena početkom 90-ih godina prošlog veka.

„Naše snage su (oblast) napustile 1993., ali ovo je veoma važna tačka u Severnom Arktiku. Rusija želi da osigura bezbednost i potpuno iskoristiti svrhu na ruti u Severnom moru, kako bi Rusija efikasno kontrolisala taj deo svoje teritorije“, rekao je Putin tokom video-konferencije sa zvaničnicima ruskog ministarstva odbrane.

Rusija planira da istraži pomorski put koji vodi od Atlantskog okeana do Pacifika, kao kanal za isporuke nafte i gasa tržištima u Aziji, navodi AFP.

Ruski mediji dodaju da će ova „polarna prečica“, kojom se može putovati tokom letnjih meseci zahvaljujući klimatskim promenama i topljenju glečera, omogućiti da se plovidba skrati za 12 do 15 dana u odnosu na uobičajene trgovačke rute kroz Suecki kanal.

Iz ruskog ministarsta odbrane su naveli da grupa ratnih brodova Severne flote već sprovodi zadatke u arhipelagu severno od obale Sibira i najavili da će Rusija obnoviti svoje vojno prisustvo tamo i da planira da tamo izgradi aerodrom.

„Obnovićemo u potpunosti ‘polarnu avijaciju’ i njenu infrastrukturu“, rekao je prvi zamenik ministra odbrane Arkadij Bakhi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *