ПУТИН: Русија признаје белоруске изборе за легитимне, Запад унапред одлучио да их не призна

PUTIN: Rusija priznaje beloruske izbore za legitimne, Zapad unapred odlučio da ih ne prizna

30 avgusta 2020

EVROPSKA unija, Sjedinjene Države, Velika Britanija i Švajcarska zajedničkom izjavom su pozvale zvanični Minsk da „zaustavi nasilje nad demonstrantima“.

Ništa im nije smetalo što prethodno nisu tražile od Emanuela Makrona da „zaustavi nasilje nad žutim prslucima“.Zato sada, zajedno sa makronovom Francuskom, traže od Aleksandra Lukašenka da prstane i sa pretnjama da će upotrebiti „vojnu silu protiv svojih građana“.

Ispostavili su mu i zahtev da se „odmah i bezuslovno“ puste iz pritvora svi „nepravedno uhapšeni“.

Predočili su Lukašenku i da od njega i beloruske vlasti traže da se pridržavaju svojih međunarodnih obaveza u pogledu poštovanja osnovnih demokratskih sloboda i ljudskih prava“.

Plus: „Očekujemo potpunu i transparentnu istragu svih navodnih prestupa i zloupotreba kako bi se odgovorni priveli pravdi. Samo ovo će stvoriti priliku za mirno rešenje krize na osnovu otvorenog dijaloga“.

Predsednik Belorusije pre ovog zapadnog demarša je izjavio da se uličnim protestima u njegovoj zemlji diriguje iz inostranstva, posebno iz Poljske koja nije jedina koja se meša u unutrašnja pitanja Minska.

Vladimir Putin je, međutim, izjavio da Rusija beloruske predsedničke izbore smatra legitimnim i da priznaje objavljene rezultate.

Ukazujući na činjenicu da je Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava odbila da pošalje posmatrače na izbore u Belorusiji – naglasio je da to navodi na sumnju da je stav Zapada u vezi sa tim izborima bio unapred pripremljen.

„Beloruske vlasti pozvale su OEBS da učestvuje u kontroli izbora. Zašto nisu došli? To vodi zaključku da je stav o rezultatima tih izbora bio pripremljen prema samih izbora“ – rekao je Putin.

Ruski lider je još dodao:

„Može neko i sumnjati u rezultate beloruskih izbora, ali u svetu nema ničeg idealnog, ni u politici, ni u ekonomiji, ni u socijalnoj sferi. Pa ni u prirodi ništa nije savršeno, iako je ona najsavršenija sfera koju je stvorio Bog. Imam sve razloge da sumnjam da su oni koji sumnjaju u beloruske izbore bili apsolutno iskreni“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Legitimity says:

    Da, Putin im je sve lepo rekao, brza kratka i tačna analiza, uz priznanje vrhovnog autoriteta kad kaže: "Jedino je Bog stvorio savršenu sferu" međutim čovek je grešne prirode dok se ne obrati Ocu nebeskom u imenu poslanika Isusa Hrista, prvog i poslednjeg od Oca. Drugim rečima "Mi za sada ne menjamo Lukašenka, a pošto se i kraj sveta približio ostaće upravo ovako."

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *