ПУТИН: „Русији опет прете немачким тенковима као пре 80 година – ИМАМО ОДГОВОР“

ПУТИН: „Русији опет прете немачким тенковима као пре 80 година – ИМАМО ОДГОВОР“

2 фебруара 2023

Фашизам и немачки тенкови поново прете Русији, упозорио је данас председник Руске Федерације Владимир Путин током обележавања 80 година од победе у Стаљинградској бици.

„Фашизам поново прети нашој земљи. Поново нам прете немачки тенкови ‘леопард’, који су сада у рукама следбеника украјинског нацисте Бандере“, прецизирао је руски председник.Према речима председника, идеологија нацизма у свом модерном облику поново директно прети безбедности Русије, али Русија има чиме да одговори на западну агресију.

Онима који увлаче Немачку у нови рат са Русијом и очекују да ће поразити Руску Федерацију, као и онима који очигледно не схватају да ће сукоб бити потпуно другачији, Путин је поручио да се Русија, када одговара на претње, неће зауставити само на оклопним возилима.

Путин је закључио да Стаљинградска битка није била битка само за град, већ битка за будућност напаћене, али непокорне земље. Додао је да ће Стаљинград заувек бити симбол непобедивости руског народа, а храброст његових ослободиоца најважнији морални орјентир Русије.

„Срећан празник који прославља живот и правду“, поручио је Путин.

Руски председник је раније током дана положио цвеће на Вечни огањ у Дворани војне славе музеја-резервата Стаљинградске битке на Мамајевом Кургану, а затим је минутом ћутања одао почаст совјетским војницима погинулим током Стаљинградске битке. Положио је цвеће и на гроб маршала Василија Чујкова који је два пута добио орден Хероја Совјетског Савеза и који је сахрањен на територији Мамајевог Кургана.

Председник Русије је долетео у Волгоград (некада Стаљинград) због поводом обележавања 80 година од победе у Стаљинградској бици, а након полагања венца и присуства церемонији очекује се да ће се састати са представницима патриотских и омладинских организација као и да ће разговарати са губернатором Волгоградске области Андрејем Бочаровим.

Стаљинградска битка, која је трајала од 17. јула 1942. до 2. фебруара 1943. године, уписана је у историју као једна од највећих по трајању и броју учесника копнених снага у Другом светском рату. Та битка је означила корениту прекретницу у рату и постала симбол моралне победе над фашизмом.

На данашњи дан широм Русије се одржавају комеморативни скупови посвећени годишњици пораза нацистичких трупа код Стаљинграда, који су им нанеле снаге Црвене армије. Волгоградска област је сваке године центар прослава, а Државни историјски и меморијални музеј-резерват „Стаљинградска битка“ од 2011. проглашен је посебно вредним културним наслеђем народа Русије.

(Спутњик)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u