ПУТИН: Руска мировна иницијатива може да заустави рат

PUTIN: Ruska mirovna inicijativa može da zaustavi rat

25 juna 2024

Mnogi zapadni političari nisu hteli čak ni da se udube u suštinu novog ruskog predloga za regulisanje situacije u Ukrajini, iako ta inicijativa realno može da zaustavi rat, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Pomoćnik predsednika Jurij Ušakov pročitao je Putinovo obraćanje učesnicima 10. međunarodnog naučno-ekspertskog foruma „Primakovska čitanja“ u Moskvi.Ruski lider je naveo da polazi od toga da će učesnici foruma razmotriti ideje Moskve za formiranje sistema ravnopravne i nedeljive bezbednosti na evroazijskom kontinentu, kao i novi mirovni predlog za rešavanje ukrajinske krize.

„Za razliku od mnogih zapadnih političara, koji nisu hteli ni da se udube u suštinu inicijative koju smo pokrenuli, verujem da će učesnici foruma razmotriti promišljeno i racionalno pristupiti njenom razmatranju i moći da vide da ona realno predviđa mogućnost prekida sukoba i njegovo političko i diplomatsko rešavanje“, rekao je Putin.

Predsednik Rusije je u svom pozdravu učesnicima pomenuo i temu BRIKS-a, rekavši da ta grupa postaje lokomotiva za izgradnju pravednog svetskog poretka, ravnopravnog i oslobođenog diktata.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin izneo nove mirovne predloge za rešavanje sukoba u Ukrajini, koji predviđaju priznavanje statusa Krima, DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti kao delova Rusije, utvrđivanje nesvrstanog i beznuklearnog statusa Ukrajine, njena demilitarizacija i denacifikacija i ukidanje antiruskih sankcija. Ukrajinska strana je ovu inicijativu odbila.

KOMENTARIJedan komentar

  1. persida says:

    Posto je dobio rat, Car Putko moli Ukre da se pomire. Komendija Lole Djukica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *