Putin: Ruska mornarica je znatno ojačala u 2012. godini

Putin: Ruska mornarica je znatno ojačala u 2012. godini

31 jula 2013

Vladimir_Putin_Gre_2018788c„Prošle godine je uvedena u upotrebu glavna nuklearna podmornica klase „Borej“ – „Jurij Dolgorukij“. Modernizovane su podmornice „Novomoskovsk“ i „Verhoturija“. Izvršen je remont i održavanje 748 brodova i drugih plovnih objekata“ – konstatovao je ruski predsednik Vladimir Putin, na savetovanju o stanju, razvoju i potrebama nacionalne ratne mornarice.

Međutim, naveo je on, gradnja i ispitivanje nekih brodova i podmornica i njihovog naoružanja kasni. „Podvlačim: rad na tim projektima treba intenzivirati, kako bi se tehnika u najskorije vreme isporučila naručiocima“ – rekao je predsednik RF.

„Što se tiče javnih nabavki za potrebe Ministarstva odbrane za 2013. – već je obezbeđeno 85 odsto potreba vojske. Generalno, to nije loše. Ugovori su zaključeni, – istakao je Putin.

U 2010. i 2011. zaključenje ugovora za potrebe vojske bilo je praćeno skandalima. Ministarstvo odbrane Rusije objašnjavalo je neizvršenje svojih ugovora neregulisanim pitanjima prilikom formiranja cena sa preduzećima odbrambeno-industrijskog kompleksa i često je smatralo da su cene previsoke. Problemi sa izvršenjem javnih nabavki postojali su i početkom 2012.

U tom kontekstu, Putin je nedvosmisleno rekao: „Neću da navodim cifre, reći ću samo da su već morale biti isporučene takve strateške nuklearne podmornice, kao što su „Aleksandr Nevski“ i „Vladimir Monomah“, kao i glavna nuklearna podmornica „Severodvinsk“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *