Putin: Ruska strana će finansirati srpski deo „Južnog toka“ u vrednosti 1,7 milijardi evra

Putin: Ruska strana će finansirati srpski deo „Južnog toka“ u vrednosti 1,7 milijardi evra

24 maja 2013

Vladimir_Putin_Gre_2018788cRuska strana će finansirati srpski deo „Južnog toka“ u iznosu od 1,7 milijardi evra i spremna je da u narednih nekoliko godina uloži još milijardu i po evra. To je izjavio ruski predsednik, Vladimir Putin nakon razgovora sa predsednikom Srbije, Tomislavom Nikolićem.

„Izgradnja srpskog dela predviđena je za kraj ove godine,“ – rekao je on.

„Ukupna vrednost sredstava je 1,7 milijardi evra, a ruska strana potpuno preuzima finansiranje,“ – rekao je Putin.

„Obavestio sam gospodina predsednika o tome da ruska kompanija, u narednih nekoliko godina, planira da uloži još 1,5 milijardi evra u ovaj projekat“, rekao je predsednik Ruske Federacije.

Izgradnja srpskog dela „Južnog toka“ je prioritet, naglasio je predsednik Republike Srbije, Tomislav Nikolić, na konferenciji za novinare, nakon bilateralnih razgovora.

„Srbija pridaje veliki značaj realizaciji projekta izgradnje sistema za transport prirodnog gasa „Južni tok „. Kao glavna podrška skore realizacije projekta „Srbija je usvojila poseban zakon, u kojem je, izgradnja „Južnog toka“, projekat od posebnog nacionalnog značaja“, – rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, Srbija je zainteresovana za razvoj ekonomske saradnje sa Rusijom. Takva saradnja ima veliki potencijal za rast sa strane obe zemlje, rekao je Nikolić, ističući da je saradnja je od posebnog značaja u oblasti poljoprivrede. Ovom prilikom, predsednik Srbije je rekao da je njegovo rukovodstvo aktivno uključeneo u obnovu srpske privrede, privlačenje stranih investicija, kako bi ekonomija zemlje bila konkurentna i imala dovoljno robe da snabdeva veliko rusko tržište.

„Pozivam ruske privrednike da učestvuju u ovom procesu i da iskoriste sve potencijale i prednosti koje se otvaraju nakon potpisivanja deklaracije “O strateškom partnerstvu „, kao i da iskoriste sve ostale sporazume i dogovore koji su postignuti između Ruske Federacije i Republike Srbije“ – zaključio je Nikolić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *