ПУТИН: Руске вакцине су ефикасне против свих сојева короне! А имамо 3.500 мутација!

PUTIN: Ruske vakcine su efikasne protiv svih sojeva korone! A imamo 3.500 mutacija!

1 marta 2021

Ruske vakcine se efikasno bore protiv novih sojeva virusa korona koje se šire Evropom i svetom, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

“Kako su me obavestili, vakcine koje danas imamo efikasne su protiv ovih sojeva koji danas plaše sve u Evropi i ne samo u Evropi. Ispitivanja ovih vakcina koje se suočavaju sa virusom pokazuju da su naše vakcine efikasne protiv ovih sojeva“, istakao je Putin na sastanku sa direktorom Federalne medicinsko-biološke agencije Veronikom Skvorcovom.Sa svoje strane, Skvorcova je to potvrdila i navela da je do danas u Rusiji identifikovano 3,5 hiljada mutacija virusa korona.

„Sve su one zapravo jednonukleotidne, neutralne i nemaju značaj za tok infekcije virusom korona i predstavljene su pojedinačno, sa izuzetkom sedam mutacija, čija prevalencija prelazi 5 odsto u našoj populaciji“, objasnila je ona i dodala da sve ruske vakcine dobro funkcionišu.

Trenutno u Rusiji postoje tri vakcine protiv virusa korona. „Sputnjik Ve“ koju je razvio Institut „Gamaleja“ je prva vakcina u zemlji i u svetu i Ministarstvo zdravlja Rusije ju je registrovalo u avgustu prošle godine. Drugi preparat je „EpiVakKorona“ Naučno-istraživačkog centra „Vektor“. Treća vakcina protiv kovida je „KoviVak“ koju je razvio Centar „Čumakov“.

Osim toga, Ruski fond za direktne investicije podneo je zahtev za registraciju još jedne vakcine – „Sputnjik lajt“. Ona se razlikuje od klasičnog „Sputnjika“ u tome što je jednokomponentna.

KOMENTARIJedan komentar

  1. šiško says:

    Ja lično veoma verujem ruskoj nauci i siguran sam da su ruski političari ozbiljni i savesni ljudi. Ali ipak neću primiti ni njihovu vakcinu, jer ne verujem ovim našim lopovima i prevarantima. Uverio sam se da su spremni na sve, na svako nepočinstvo. Zato sumnjam da bi mogli da preko etikete na bočicama sa neispitanom ili problematičnom vakcinom prelepe rusku etiketu i da nam uvale eksperiment umesto zaštite. A mi nikad ne bismo shvatili šta nam je, zašto je počeo da nam raste rep ili zašto sve češće njištimo kad se smejemo, a lajemo kad se naljutimo, zašto pokupavamo da se zavučemo u pukotinu u zidu i bežimo od sunca i meseca. Put vakcina od ruskog proizvodjača do srpskog pacijenta je dug i neizvestan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *