PUTIN: Ruski medved nikome neće dati svoju tajgu i to svima treba da bude jasno

PUTIN: Ruski medved nikome neće dati svoju tajgu i to svima treba da bude jasno

25 oktobra 2014

vladimir-putin-making-a-s-007Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je odluku o referendumu na Krimu doneo legitiman parlament i naveo da Rusija ima pravo da brani svoje interese.

„Na Krimu su ljudi održali referendum. Nismo tek tako mi u Rusiji saopštili da je održan referendum. Parlament Krima je izabran po ukrajinskom zakonu nekoliko godina ranije. Zatim je na osnovu tog referenduma Krim, kao i Kosovo, usvojio deklaraciju o nezavisnosti i obratio se Rusiji sa molbom za prijem u sastav ruske države“, rekao je Putin, a prenosi TAS.

Predsednik Rusije, kako prenosi RIA Novosti, izrazio je čuđenje što je u situaciji sa deklaracijom o nezavisnosti Kosova „belo bilo nazvano belim“, a u „sličnoj situaciji sa Krimom – crnim“.

TAS prenosi da je Putin podsetio, pre svega, na pravo naroda na samoopredeljenje iz Povelje UN.

Tokom međunarodnog diskusionog kluba „Valdaj“ ruski lider je rekao da su posle raspada bivšeg SSSR-a zapadne zemlje odlučile da ne računaju na Rusiju i počeli da čine „sve što žele, uopšte ne poštujući nikakva pravila“.

„Znači neko može uopšte da se ne obazire ni na šta, a mi ne možemo da zaštitimo naše vitalne interese ruskojezičnog i ruskog stanovništva na Krimu? Ne može tako“, rekao je Putin.

Izražavajući nesaglasje sa latinskom izrekom „Što je dozvoljeno Jupiteru nije dozvoljeno biku“, ruski predsednik je rekao da „možda biku i nije dozvoljeno“, ali „medved neće ni od koga tražiti dozvolu“.

„Uopšte, kod nas se on, medved, smatra gazdom u tajgi i ne namerava – i to pouzdano znam, bilo gde da se seli u druge klimatske zone, nije mu tamo udobno. Ali svoju tajgu nikome neće dati, mislim da to treba da bude jasno“, rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, on nikada nije dovodio u sumnju suverenitet Ukrajine, ali je „druga stvar što je istorija formiranja Ukrajine u njenim sadašnjim granicama prilično složen proces“.

Putin je prethodno rekao da se međunarodna zajednica nalazi na prekretnici i postoji pretnja „igre bez pravila“, a sistem globalne bezbednosti je oslabljen.

On je prvi put izjavio da je Rusija pomogla zbačenom Janukoviču da pobegne pred demonstrantima.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *