PUTIN: Ruski medved nikome neće dati svoju tajgu i to svima mora biti jasno

PUTIN: Ruski medved nikome neće dati svoju tajgu i to svima mora biti jasno

27 oktobra 2014

269866563 Putin ValdaiMeđunarodna zajednica nastavlja da aktivno komentariše nastup predsednika Rusije Vladimira Putina na sednici diskusionog kluba „Valdaj“ u Sočiju.

Analitičari se najviše osvrću na njegov metaforički iskaz o tajgi i medvedu.

Govoreći o razlici u odnosu nekih zemalja preka kosovskom i krimskom referendumu, ruski lider je podsetio na izreku: „Što je dozvoljeno Jupiteru, nije dozvoljeno volu“.

„Mi ne možemo da se složimo sa takvim formulacijama“ – naglasio je ruski predsednik.

„Možda volu i nije dozvoljeno, ali želim da vam kažem da medved ni od koga neće tražiti dozvolu“ – dodao je ironično Putin.

„Medved se kod nas smatra gospodarom tajge i on ne namerava – a to znam sigurno – da se seli u neke druge klimatske zone, tamo mu nije udobno. Ali, svoju tajgu nikome neće dati, mislim da to treba da bude jasno“ – nastavio je sa figurativnim analogijama ruski predsednik.

Analitičari smatraju da je „medved“ Rusija, koja će postupati onako kako smatra da je potrebno, bez osvrtanja na političke oponente.

Govor ruskog predsednika analitičari, inače, najčešće upoređuju sa njegovim minhenskim govorom od 10. februara 2007. godine, kada je kategorički izjavio da Rusija ima pravo da štiti svoje nacionalne interese.

Komentarišući to poređenje politikologa, Vladimir Putin je istakao da je u oba slučaja tekstove pripremao sam.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *