Putin: SAD su primorale Snoudena da bude stanovnik Rusije

Putin: SAD su primorale Snoudena da bude stanovnik Rusije

15 jula 2013

Copy of vladimir-putin-russian-federationPredsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da će bivši američki obaveštajac Snouden otići iz Rusije čim bude mogao.

On je optužio Vašington da sprečava odbeglog bivšeg agenta da napusti Rusiju, u koju je stigao 23. juna iz Hongkonga, prenose agencije.

„On je došao na našu teritoriju nepozvan. SAD su same zaplašile sve druge zemlje, niko neće da ga primi, što znači da su ga one, u suštini, same zarobile na našoj teritoriji“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je, takođe, kazao da je uočio znake da Snouden razmišlja da prekine „političku aktivnost“ usmerenu protiv SAD.

U međuvremenu, predsednik Spoljnopolitičkog odbora Dume Aleksej Puškov je izjavio da SAD nikada neće dozvoliti da Snoudenu bude uručena Nobelova nagrada, nakon što ga je profesor sociologije na švedskom univerzitetu Umeo, Stefan Svalfors, predložio za Nobelovu nagradu za mir, prenosi Itar-Tas.

U pismu koje je poslao norveškom Komitetu za dodelu Nobelove nagrade, a koje je objavljeno u švedskom listu „Vesterbotens-Kuriren“, profesor kaže da je predložio Snoudena zbog „junačkog pokušaja, a uz ogromnu ličnu žrtvu, da rasvetli opsežno špijuniranje preko kompjuterske mreže koju sprovodi američka Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA).

Snouden je početkom juna obelodanio tajni nalog suda kojim su specijalne službe SAD dobile pristup svim pozivima najvećeg američkog mobilnog operatera „Verajzon“.

Objavio je i podatke o supertajnom programu svog bivšeg poslodavca, američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) „Prizma“, koji omogućava praćenje elektronske komunikacije na najvećim Internet sajtovima.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *