Putin šalje delegaciju u američki kongres, Britanija definitivno odustala od intervencije

Putin šalje delegaciju u američki kongres, Britanija definitivno odustala od intervencije

2 septembra 2013

Senat kongresRuski predsednik Vladimir Putin danas je dao podršku ideji slanja ruske parlamentarne delegacije u američki Kongres s ciljem rešavanja sirijske krize, prenosi „Russia Today“. Priedlog je dala skupina ruskih zastupnika. Iz Rusije takođe ističu kako će rado dočekati delegaciju iz američkog Kongresa u Moskvi s ciljem rasprave o situaciji u Siriji.

„Verujem da ako uspiemo ostvariti dijalog s našim partnerima u američkom Kongresu… mogli bismo se bolje međusobno razumeti. Nadamo se kako će američki Kongres na kraju zauzeti uravnoteženu poziciju i kako, pošto ne postoje čvrsti argumenti, neće odobriti upotrebu sile protiv Sirije“, istakla je danas predsednica ruskog Federativnog Veća, Valentina Matvijenko, komentirišući predlog slanja ruske delegacije u SAD.

Podsetimo, Obama je rekao kako želi napasti Siriju, ali će prethodno napadu tražiti dopuštenje Kongresa. Zbog više razloga, uključujući izuzetno nisku podršku javnosti za napad na Siriju, Obama je bio prisiljen odustati od direktnog napada te tražiti odobrenje Kongresa. Postoji realna mogućnost da bi Kongres mogao odbiti Obamin predlog vojne intervencije.

U isto vreme stiže još jedna, izuzetno važna, vest u kontekstu aktuelne sirijske krize: Britanija je i definitivno odustala od mogućeg sudelovanja u napadu na Siriju. Podsetimo, prošle sedmice parlament u Londonu doneo je odluku kako Britanija neće stati uz SAD u sklopu vojnog napada protiv Sirije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *