ПУТИН: Санкције нам не могу ништа, Русија непрекидно повећава златне резерве

PUTIN: Sankcije nam ne mogu ništa, Rusija neprekidno povećava zlatne rezerve

12 oktobra 2015

6u78iiSituacija u ruskoj ekonomiji biće stabilna, a dokaz tome je porast zlatnih rezervi, kao i visok nivo rezervnih državnih fondova, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Prema njegovim rečima, nevezano od trenutne situacije koja se tiče pada potražnje na ruskom tržištu, ekonomija će biti stabilna. „Centralna banka Rusije i vladine institucije tesno sarađuju kako bi se potražnja povećala i postala faktor koji bi obezbedio visok tempo razvitka ekonomije“, rekao je Putin.

On je kazao da će Rusija nastaviti diversifikaciju ekonomije, s obzirom na to da je takva ekonomska politika dala određene rezultate i situacija više nije toliko loša. Prema ruskom predsedniku, deficit u budžetu se drži na niskom nivou, a uskoro će u potpunosti nestati. Istovremeno, ruske vlasti će se truditi da obezbede stabilnost inflacije.

Kada je reč o deviznom poslovanju, Putin je rekao da Rusija ne namerava da napusti liberalni model koji zastupa već godinama. „Za investitore to znači da Rusija neće ograničavati protok deviznog kapitala“, dodao je on.

„Ruska ekonomija će nastaviti da se pozitivno razvija“, zaključio je Putin.

CENA NAFTE IZNAD 50 DOLARA ZA BAREL

Svetska cena nafte prvi put od jula ove godine porasla je na vrednost od preko 50 dolara za barel i to zahvaljujući porastu potražnje.

Kada je reč o nafti marke „brent“, njena vrednost je porasla za 1,08 odsto i iznosi 53,84 dolara za barel.

Investitori su optimistično prihvatili nedavnu izjavu generalnog sekretara Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) Abdulaha el Badrija, koji je pojasnio da je rast cene nafte rezultat konstantnog rasta potražnje tog energenta. On je precizirao da potražnja raste za oko milion i po barela dnevno, što je više nego što je predviđano.

Svetski brokeri takođe su optimistični, a specijalista iz kompanije „Mizuho Sekjuritis“ Bob Džoger prokomentarisao je ove promene na tržištu rekavši da je trenutno ovo najvažnije dešavanje, pogotovu što je porast potražnje potvrdio i generalni sekretar OPEK-a.

(Izvor: sputniknews.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *