ПУТИН САОПШТИО: Направили смо најбоље оружје на свету, сада ће морати да нас слушају! (ВИДЕО)

PUTIN SAOPŠTIO: Napravili smo najbolje oružje na svetu, sada će morati da nas slušaju! (VIDEO)

1 marta 2018

Ruski predsednik Vladimir Putin se obratio Federalnoj skupštini. Tokom govora se dotakao ekonomije, socijalnih pitanja, a posebno – ruskog naoružanja.

Borba protiv novog ruskog oružja je uzaludna i besmislena, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin u godišnjem obraćanju Federalnoj skupštini.

– Svi naši interkontinentalni raketni kompleksi mogu da neutrališu američku protivraketnu odbranu. Pre stvaranja novih sistema naoružanja niko nas nije slušao, poslušajte nas sada, rekao je Putin.

Putin je podsetio da je Vašington istupio iz ranijeg sporazuma o protivraketnoj odbrani, a da su svi predlozi Rusije odbačeni. Zbog toga, objasnio je, Rusija pravi novo oružje kao odgovor na raspoređivanje američke protivraketne odbrane na teritoriji drugih država.

– Pristupili smo razradi novog tipa raketa. Nazvali smo je ‘Sarmat’. Ona će zameniti raketu ‘Vojvoda’ i njene mogućnosti su značajno veće, ocenio je ruski predsednik i dodao da će Sarmat biti opremljen širokim spektrom nuklearnog punjenja velike snage, uključujući supersonično, i najsavremenijim sistemima izbegavanja protivraketne odbrane.

Kako je rekao, nova raketa praktično nema ograničenja po dometu, a u stanju je da napada ciljeve i na Severnom i na Južnom polu.

– Zahvaljujući tim karakteristikama, čak ni perspektivni sistemi PRO nisu joj smetnja, rekao je on.

Tokom Putinovog obraćanja, kao što možete da vidite na snimku ispod, po prvi put prikazane su video-prezentacije proba najnovijih tipova oružja sa poligona uključujući krstareću raketu Sarmat, rakete Kinžal (u prevodu „Bodež“) i kompleks „Avangarda“ – bespilotne aparate koju su višestruko brži od podmornica i torpeda.

– To je prosto fantastika, rekao je Putin.

On je dodao i da Rusija ima i drugo strateško oružje o kom su informacije još uvek tajne.

– Nisam govorio o svim jedinicama našeg oružja, ali za danas je dovoljno, zagonetno je rekao Putin.

Ruski predsednik je takođe rekao da je tokom operacije u Siriji svet mogao da vidi mogućnosti ruskog oružja, a osvrnuo se i na podvige ruskih vojnika i oficira u toj zemlji.

– Tehniku će pre ili kasnije dobiti sve zemlje, ima je i Rusija, ali heroje kao što je oficir Roman Filipov, koji je poginuo u Siriji, druge zemlje neće imati nikada! – poručio je.

Ruski lider je podvukao da razradom novog naoružanja Rusija ne krši međunarodne sporazume, kao ni da nikom ne preti niti koga namerava da napadne.

Rusija je, kako je istovremeno istakao Putin, zainteresovana za saradnju sa SAD i Evropom, čak i ako im se stavovi ne poklapaju.

– Naša vojna doktrina podrazumeva pravo korišćenja nuklearnog oružje samo kao odgovor na upotrebu nuklearnog ili nekog drugog oružja za masovno uništenje protiv nje i njenih saveznika, ili u slučaju agresije uz korišćenje konvencionalnog oružja, kada je u pitanje doveden opstanak države. U vezi s tim, smatram da sam dužan da kažem sledeće: Svaku primenu nuklearnog oružja male, srednje bilo kakve druge snage protiv Rusije ili njenih saveznika smatraćemo nuklearnim napadom na našu zemlju. Odgovor će biti momentalan i sa svim posledicama koje proističu, upozorio je Putin.

Veliki deo izlaganja Putin je posvetio planovima za razvoj ekonomije i usavršavanje, istakavši da današnje obraćanje ima poseban, prelomni karakter.

– Prošli smo kroz široke, nimalo jednostavno transformacije, izašli na kraj sa apsolutno novim i veoma komplikovanim ekonomskim i socijalnim izazovima i sačuvali jedinstvo zemlje. Uspeli smo da osiguramo stabilnost u praktično svim sferama života. Rusiji je potrebna ekonomija sa tempom rasta većeg od svetskih, što nije jednostavno. To je ključna smernica za novu vladu, rekao je Putin.

– Zaostajanje je glavna pretnja i naš neprijatelj. Ako ne promenimo tu situaciju, ona će se samo pogoršavati. To je tako teška hronična bolest što malo po malo uništava organizam iznutra, dodao je on.

Ne sme se dopustiti da postignuta stabilnost u Rusiji bude usporena, rekao je ruski predsednik.

On je dodao da je stabilnost osnova, ali ne i garancija razvoja i da, još uvek, nisu rešeni svi problemi.

– Osnova razvoja društva leži u očuvanju naroda i blagostanju građana, potreban je odlučni napredak u tom smeru, dodao je Putin.

Ruski predsednik je naveo da u narednih šest godina treba prepoloviti broj siromašnih u zemlji i istakao da je cilj da prosečni životni vek u Rusiji bude iznad 80 godina.

Među brojnim uspesima aktuelne vlasti u Rusiji, Putin je posebno istakao drastično poboljšanje demografske situacije u zemlji.

– Demografski gubici devedesetih se još uvek osećaju, ali situacija se izmenila, naveo je šef države.

Kako je rekao, ko god da bude izabran za predsednika, svaki građanin Rusije, svi moraju da osete i shvate šta se dešava u svetu i kakvi su izazovi pred nama.

– Stvar je u tome da brzina tehnoloških promena vrtoglavo raste. Onaj ko bude iskoristio taj tehnološki talas, odmaći će daleko napred, oni koji to ne uspeju, taj talas će ih naprosto udaviti, zaključio je Putin.

Ovogodišnje obraćanje predsednika Vladimira Putina ruskoj Federalnoj skupštini održava se tačno 17 dana pre predsedničkih izbora u Rusiji, na koje Putin ovog puta izlazi kao samostalni kandidat.

Bilo je ovo 23. obraćanje šefa države tom telu u novijoj istoriji Rusije, a Putinovo četrnaesto, a, po običaju, pratili su ga milioni građana Rusije uživo, ali i svi ruski i svetski mediji.

Pogledajte celo izlaganje Vladimira Putina pred Federalnom skupštinom Ruske Federacije:

KOMENTARI5 komentara

 1. Vojna I ojdeSe says:

  So srejca. Al Al kapone, hoce da proba to

 2. M says:

  Dobro je on sve to rekao,i još u svojim mandatima dao svoj golem doprinos tome! Pobijediti će na izborima i ovaj puta,ali što kad jednog dana ode?!?Kinezi su uspjeli nakon Teng Xaopinga(kako li se već zvao) izabirati kompetentne šefove,pa su zato danas tu gdje jesu!To moraju i Rusi,inače će ih prekriti snijegovii,ružmarin i šaš,ili još gore!Zbilja traje bespoštedna tehnološka itd.revolucija,i tko napravi prvi Veliki tehnološki iskorak,-svijet će biti njegov!

 3. Trifun says:

  Rusija je nepobjediva! Vojno, ekonomski, politicki ili moralno. Pozivam Rusiju da ubrza stvaranje finanisjskog sistema sa Kinom koji ce biti 100% nezavisan od zapadnih genocidnih hijena, jer ce to u slucaju Rusije ubrzati njen razvoj umnogome. Nema nazad.

  • Zaharije Serak says:

   Ekonomski? Nisu ustanju da sami rade posao oko SVOJE nafte.U rangu su Nigerije koja daje 33% od SVOJE nafte.Razlika je sto Rusija daje Exonu,a Nigerija BP.

 4. Zaharije Serak says:

  Niko te neće slušati,osim tvojih pacijenata u Rusiji.I tu si procijenio da jedinog ozbiljnog kandidata Navalova treba eliminirati iz trke.Samo naprijed,a Kalifornija je objavila da je na tragu lijeka za metastazu raka.Pa eto da vidimo šta je impresivnije za Svijet,a šta za pacijente.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *