ПУТИН САОПШТИО шта се може десити ако Лукашенко заврне славину са гасом

PUTIN SAOPŠTIO šta se može desiti ako Lukašenko zavrne slavinu sa gasom

13 novembra 2021

Predsednik Vladimir Putin izjavio je da prvi put čuje za izjavu predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka koji je rekao da bi mogao blokirati isporuke gasa Evropi, istakavši da bi to nanelo veliku štetu energetici Evropske unije.„Iskreno govoreći, prvi put čujem za to. Dva puta sam razgovarao sa Aleksandrom Lukašenko u poslednje vreme i ni jednom mi to nije spomenuo, čak ni nagovestio. Ali, verovatno može (to da uradi), iako u tome nema niša dobro i ja ću, naravno, razgovarati s njim na tu temu“, istakao je Putin.

Prema njegovim rečima, to bi predstavljalo kršenje ugovora o tranzitu.

„Teoretski, Lukašenko kao predsednik tranzitne zemlje može, verovatno, naložiti da se blokiraju naše isporuke Evropi, iako bi to bilo kršenje našeg ugovora o tranzitu i nadam se da do toga neće doći. Ali sa druge strane, protiv njega sve vreme uvode i preti uvođenjem novih sankcija“, ocenio je ruski lider u intervjuu za televiziju „Rusija 24“.

Prema njegovim rečima, blokiranje isporuka gasa Evropi nanelo bi veliku štetu energetskom sektoru kontinenta.

„To ne bi doprinelo razvoju naših odnosa sa Belorusijom“, kazao je Putin.

Istovremeno je napomenuo da se to već dešavalo, kada je Ukrajina blokirala ruski gas za potrošače EU.

„To se već dešavalo, ali sa Ukrajinom 2008. godine, koliko se sećam. Suočili smo se sa krizom kada zbog beskrajnih sporova oko cene gasa i cene tranzita nismo uspeli da postignemo dogovor sa našim ukrajinskim prijateljima oko glavnih parametara tih ugovora. Došlo je do toga da je Ukrajina blokirala naš gas koji je predviđen za potrošače u Evropi. Jednostavno su zavrnuli ventil, blokirali dotok ruskog gasa Evropi. I to se dešavalo“, podsetio je Putin.

Zašto ruska avijacija nadleće Belorusiju?

Putin je prokomentarisao i navode da je predsednik Lukašenko navodno zamolio Rusiju da patrolira iznad Belorusije, istakavši da strateška avijacija Rusije učestvuje u planiranim vojnim vežbama u Belorusiji i njeno prisustvo u toj zemlji ni na koji način nije povezano sa migrantskom krizom.

„Strateška avijacija ništa ne može da uradi da se reši takva kriza. Sprovodimo planirane vojne vežbe sa beloruskim kolegama, stalno to činimo. Ovde naši zapadni partneri konstantno održavaju vojne vežbe, redovne i neplanirane, različitih vrsta. I mi to radimo. Naša strateška avijacija redovo leti svojim rutama patroliranja“, rekao je Putin.

Rusija nema veze sa migrantskom krizom

Zapadne države same su stvorile migrantske krize, izjavio je ruski predsednik.

„Želim da svi znaju: mi s tim nemamo nikakve veze. Dakle, svi pokušavaju da nam nametnu nekakvu odgovornost iz bilo kog razloga i uopšte bez ikakvog razloga. Još jednom naglašavam, mi apsolutno ne učestvujemo ni u kakvim procesima“, konstatovao je Putin.

Takođe je istakao da ruske avio-kompanije ne prevoze migrante koji se sada nalaze na granici Belorusije i EU.

„Ne treba zaboraviti kako su se pojavile krize sa migrantima. Sad je Belorusija prva otkrila te probleme, je li? Ne, to su razlozi koje su stvorile same zapadne zemlje, između ostalog i evropske. Oni su i političke i vojne i ekonomske prirode“, rekao je Putin.

Migranti na granici su prilično snabdeveni, ali im već ponestaje novca.

„Borave tamo bez sredstava za život, ponestaje im sredstava. Oni dolaze prilično snabdeveni. Ali novac ne pristiže, ljudi koji su na granici samo ga troše… Da, žao mi je ljudi, naravno. Sada ne govorim ni o razlozima ni o tome šta se tamo dešava. Ali mi je žao ljudi, to je sigurno“, konstatovao je ruski lider.

Ranije je Lukašenko izjavio da Minsk ne treba da oprosti Evropskoj uniji ako mu evropske zemlje uvedu novi paket sankcija, te da je spreman da oštro odgovori. Predsednik Belorusije je posavetovao Evropskoj uniji da razmisle o tranzitu gasa i robe preko Belorusije, jer bi on mogao da zatvori tranzit gasa preko Belorusije.

KOMENTARI11 komentara

 1. Zoran says:

  Putin uvodi QR za transport i biznis, mora vakcina. VASA SPC crkva u Nemackoj preporucila vakcinaciju, Grigorije obelodanio. Ja idem u Jehovine svedoke, oni ne dozvoljavaju ni transfuziju krvi.

  • toza says:

   to za j svedoke ti jedino pametno sto rekao. za bolje i nisi, pogotovo sto rekao vasa SPC,znaci da nisi ni srbin..

  • I Love Jesus says:

   Jedino su svetogorci sa Atosa zabranili svojoj larvi i hrišćanima po svetu da se vakcinišu radi svetogrđa na genetiku čoveka koji je obličje Božije, i radi toga što sve to polako vuče ka žigu zveri. Što se tiče jehovista koliko lično mogu da ti posvedočim rado idu da se vakcinišu. Još nije ono najgore, međutim Billy i njegova SZO polako najavljuju upravo to najgore dok ne stignu do samog žiga zveri, prepoznaćemo to sasvim jasno.

  • Ivana says:

   Oni su svi redom primili vakcinu tako da netačna informacija.

  • persida says:

   Zorane, u Nisu su se skoro svi Jehovini svedoci vakcinasali, to mozes da proveris.

 2. Anon says:

  Ništa bez Putina. Dok je on na vlasti biće i nama dobro.

 3. Čist je ko Suza says:

  Može malo gas na rezervu, i oni su sve dogovore prekršili, Lukašenko je car, radi njega Belorusija je bila jedina zemlja bez korone, maski i vakcina, a sada bi i on mogao malo da diktira gej diktatorima iz evrope i amerike. A ti Putko pusti brata da malo odradi kako valja sa dupeglavcima.

 4. Srbija cveta says:

  A be, pusti Lukija da im malo zavrne gas i šiju, mnogo se duvaju i puvaju pa nek to rade u te svoje cevi za gas.

 5. I Love persida says:

  Ma ja, samo im poskupite gas i njeft pa će oni sami sebi sve to lepo da isključe.

 6. Gagi says:

  Ruski prirodni resursi su stalna zelja zapada, zbog toga je vecito napadaju. Nije zapadu manir da placa svoje dugove i da nekoga za nesto moli, do sada su otimali sve sto im je trebalo. Zapad od nekoga da bude zavistan i pokoran, to ne biva. Zbog toga ce ponovo na Rusiju i ne samo zbog gasa, ima mnogo toga sto je njima potrebno a potrebno im je sve sto je tudje. Nije ovo komesanje na granicama Rusije bezveze, opet ce oni kao njihov Napoleon i Hitler u novi pokusaj ovladavanja tudjih resursa i dobara. Licno me brine Srbija i desavanja kod nas, nismo daleko od problema koji ima Rusija, narocito sa eksploatacijom litijuma koji narod sprecava. Sada ce prvo da krenu sa administrativnim i zakonskim prevarama da ostvare svoj cilj, ako to propadne, eto nama novih kriza i svakakvih jada jer se ljudozderi i hijene sa porazom nece pomiriti. Tesko onome ko im ne izadje u susret i drage volje "pokloni" ono sto oni zele i sto im treba. Cela savremena istorija covecanstva se upravo bazira na beskrupoloznom otimanju od drugih, svega onoga sto oni smatraju da im je potrebno.

 7. persida says:

  Putko se savija i izvinjava za ono sto niko nije ni uradio. Kakav patoloski strah od Evrope, kakvo plotronstvo. Dok Zapad propada zbog svoje visespratne trulezi, Rusija ce propasti zbog bolesnih ambicijija jednog coveka. Putina Rusija ne interesuje, odavno, to svako moze da vidi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *