ПУТИН САОПШТИО ВЕЛИКЕ ВЕСТИ: Русија је произвела вакцину против еболе

PUTIN SAOPŠTIO VELIKE VESTI: Rusija je proizvela vakcinu protiv ebole

14 januara 2016

Vladimir PutinRuski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da su naučnici iz njegove zemlje razvili vakcinu protiv ebole, od koje su umrle na hiljade ljudi u zapadnoj Africi, prenosi Tanjug.

Putin, koji je, prema navodima agencije Frans pres, poznat po bombastičnim objavama, nije naveo naziv vakcine, kako ona funkcioniše, ko je radio na njoj, niti je izneo detalje o eventualnim testiranjima tog leka.

„Imamo dobre vesti. Registrovali smo lek protiv ebole, koji se nakon odgovarajućih testova pokazao izuzetno efikasnim, efikasnijim nego lekovi koji su se dosad koristili za tu svrhu u svetu”, izjavio je Putin, a prenela ruska agencija RIA Novosti.


Dosad nije postojala vakcina ili drugi lek protiv ebole koji bi bio odobren za upotrebu, a Svetska zdravstvena organizacija je naložila da se ubrzano radi na osmišljavanju lekova protiv tog virusa.

Epidemija ebole, koja je zahvatila zapadnu Afriku, rezultovala je smrću više od 11.000 ljudi, a dosad razvijene vakcine su bile obećavajuće, ali nijedna nije dosad testirana na opštoj populaciji koja nije zaražena, što je standardna procedura za dokazivanje efikasnosti jednog leka.

Očekuje se da će kraj epidemije ebole i zvanično biti potvrđen kad Liberija, u kojoj su zabeleženi poslednji slučajevi zaraze, sutra proglasi da više nema obolelih.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *