ПУТИН СЕ ЧУО СА ЕРДОГАНОМ И ЖЕСТОКО МУ ЗАПРЕТИО: Ево шта му је рекао

PUTIN SE ČUO SA ERDOGANOM I ŽESTOKO MU ZAPRETIO: Evo šta mu je rekao

10 oktobra 2019

Turska ofanziva protiv sirijske kurdske milicije doneće mir i stabilnost u Siriju, ubeđivao je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ruskog kolegu Vladimira Putina u telefonskom razgovoru.

– Tokom tog razgovora, predsednik je izjavio da će predviđena operacija istočno od Eufrata doprineti miru i stabilnosti Sirije i olakšati put prema političkom rešenju – rečeno je medijima iz izvora bliskom turskom predsedništvu.Ruski predsednik Putin je pozvao svog turskog kolegu Erdogana da „dobro razmisle o situaciji i da ne unište zajedničke napore u rešenju sirijske krize“ pre pokretanja ofanzive na kurdske snage na severu Sirije, saopšteno je iz Kremlja.

Nakon dve prethodne operacije Turska se priprema za novu ofanzivu u Siriji na kurdsku YPG koju smatra terorističkom organizacijom, a koju podržavaju zapadne zemlje.

Nekoliko zemalja, među kojima i Francuska, zabrinute su zbog humanitarnih posledica novog fronta u sirijskom sukobu, kao i za sudbinu hiljada pripadnika ID, koji su u kampovima koje kontrolišu kurdske snage.

Ankara tvrdi da želi osnovati sigurnosne zone gde bi se prihvatali izbegli Sirijci u Turskoj, a želi i odvojiti tursku granicu od položaja YPG.

Činilo se da je američki predsednik Donald Tramp dao zeleno svetlo za tu operaciju, nakon čega je povukao izjave i garantovao da Sjedinjene Države nisu napustile Kurde.

Rusija i Turska, koje podržavaju protivničke tabore u sirijskom sukobu, poslednjih godina su prekinule saradnju, posebno na severozapadu Sirije.

Ali u utorak je Moskva upozorila protiv potkopavanja mirnog rešenja sukoba u Siriji, u aluziji na operaciju koju Ankara namerava pokrenuti.

KOMENTARI15 komentara

 1. teoretičar says:

  To će Putin glatko da reši. Neće reagovati, jer ne može i nije ni kopneno ni politički opravdano ili pre, nije svrsishodno. Turska izvodi ove akcije u dogovoru sa Amerikom. Tamo gde će Turci proći, ameri povukli vojnike po dogovoru, znači tačno znaju gde će turska gamad ići. Ako neko ne misli kao ja, on greši a ako svi misle kao ja, onda neko ovde ne misli. Otprilike, takva istuacije je danas u Siriji. Moš misliti šta god oćeš, ne vredi. Danas jeste tačno a sutra se posipaš pepelom zbog jučerašnje istine. Samo Lazanski može da izvede vratolomije sa događajima u Siriji, ali neće. Više nije ni analitičar ni sputnjikov reporter voditelj...Danas je nešto drugo. Mlati lovu, pa to ti je. Lazanski novi srpski tajkun. Pomalo i ruski oligarh. To je bre čovek. Svi ga plaćaju. I srpska i ruska vlast a pomalo i aldžazira. Pa kad može Jakšić da radi za aldžaziru, može i njegov bivši potčinjeni. Mudrost života. Braća, ala uništavaju Siriju. Sirija, poligon za vojne vežbe. Samo naši vučići su pametniji. Oni sve aminuju bez rata. A da ne aminuju, ubili bi ih Srbi kao i miloševića. Dobro, ne aminuju baš sve, ali ako zatreba da se izbegne sirijska opcija pomoći Turske, Amerike, Rusije i Irana onda će baš sve aminovati. Bolje to nego da moramo svi pobeći u meriku i nemaćku. Politički opravdano. Ako neko ne misli kao ja... Kosovac, da nisi očo na pecanje?

  • Slobodanka says:

   Biće ovo vratolomno, najviše će biti pogodjeni Sirijski Kurdi. Dosad se nije desilo da dve članice NATO alijanse nadju se u medjusobnom vojnom konfliktu! Zato manje je verovatno da će Tramp zbog sirijskih Kurda ući u sukob sa Turskom. Ali i Tramp sada računa da Rusija, Sirija, Irak, Iran ući će u sukob sa Turskom. Njegova odluka o povlačenju je veoma sračunata. Ostale članice NATO-a, a sem SAD i Kanade sve su evropske, neće ništa značajno preduzeti zbog straha od Turske u pogledu rasta pristizanja migranta i izbeglica u Evropu iz Turske. Biće to veliki neuspeh celog Zapada. Sada postaje sve verovatnije da SAD uvešće ekonomske i političke sankcije Turskoj. Takodje moguće je isključenje Turske iz NATO-a. NA KRAJU: za Rusiju su dobitak ovakvi potresi Zapada. Ako bi sad Rusija ušla u vojnu operaciju spašavanja Sirijskih Kurda, što sigurno neće uraditi, - zbog toga rizikovala bi vojnu konfrontaciju sa Turskom. Ako je Turska u ratu, po konvenciji iz Montrea Turska ima pravo da svim ratnim brodovima zabrani prolazak kroz Bosfor i Dardanele. Zato Rusija ne sme da rizikuje sukob sa Turskom. Ujedno time bi učinila uslugu i ostvarila veliku želju svojim neprijateljima - zapadnoj vojnoj alijansi. U novembru 2015 godine američki jastrebovi su hteli da prouzrokuju sukob Rusija-Turska, to je Rusija izbegla. A sada gledamo kako se ta velika "igračka" po imenu "sukob" kao lopta smešta na kontra strani medju članicama NATO-a, ne baš kao konflikt, ali DA kao velika NEMOĆ i velika NESLOGA srećnog Zapada.

   • teoretičar says:

    Ima smisla.

  • Slobodanka says:

   Iračko-iranski rat je dugo trajao od 22.09.1980 do 20.08. 1988. godine. Iz tog perioda čuvena je Iran-Kontra afera, ona otkriva veliku zloćudnost i spregu SAD-Izrael. U tom periodu treba primetiti i ovo. Posebna vojna komanda oružanih snaga SAD za region Bliskog Istoka i Srednje Azije USCENTKOM nastala je 1983 godine. Te 1983 godine SSSR je još uvek postojao ali bio je u velikoj ekonomskoj krizi koja će još više biti pospešena niskim cenama nafte. Takodje tada je i naša bivša država SFRJ počela da tone najpre u ekonomsku krizu, a kasnije će ući i u političku krizu. ... Meni to govori da sem očekivanog i potpomaganog raspada SSSR-a da i raspad SFRJ je odavno isplaniran u SAD-u i na Zapadu. ... Centralna komanda (U.S. Central Command, USCENTCOM) nastala je 1983. godine, glavni štab je u Tampi Florida, a u njenoj Zoni odogovornosti je: Bliski istok, Arapsko poluostrvo, Srednja Azija, ukupno 21 zemlja (Kazahstan, Turkmenistan, Uzbekistan, Tadžikistan, Kirgizija, Pakistan, Avganistan, zatim Sirija, Liban, Irak, Iran, Jordan, Kuvajt, Bahrein, Katar, UAE, Oman, Jemen, Saudijska Arabija, Egipat i Sejšelska ostrva), a takođe međunarodne vode Crvenog mora, Persijskog zaliva, i zapadnog dela Tihog okeana. OTKAD JE USCENTKOM TAMO PRISUTAN, TAMO SAMO KIPTE RATOVI, KAO U SUPER AKTIVNOJ FABRICI.

  • Slobodanka says:

   U današnjem svetu samo država SAD u organizaciji svojih oružanih snaga ima predvidjene profesionalne aktivnosti koje se odnose na CEO SVET. Od 10 glavnih vrhunskih komandi oružanih snaga SAD njih 6 su regionalne i pokrivaju celu Zemljinu loptu. To su: 1. Severna komanda (U.S. Northern Command, USNORTHCOM), u ovakvom obliku nastala je 2002 ali odavno postoji, . Njena zona odgovornosti je uglavnom kontinet Severna Amerika i delovi Severnog ledenog, Tihog i Atlanskog okeana. Tu spada SAD kontinentalni deo, Kanada, Meksiko, Belice, Kuba. 2. Južna komanda (U.S. Southern Command, USSOUTHCOM), zona odgovornosti Centralna i cela Južna Amerika i delovi Atlanskog i Tihog okeana oko ove teritorije. 3. Tihookeanska komanda, nastala je 1947 godine, njena zona odgovornosti je Indija, Kina, Mongolija, Južna Koreja, Japan, Indokina, Okeanija, Australija i delovi Atlantskog i Tihog okeana. 4. Evropska komanda (U.S. European Command, USEUCOM), formirana je 1952 godine. Zona odgovornosti je od Frendlanda i Islanda preko cele Evrope pa skroz do Ruskog dalekog istoka obuhvatajući i države bivšeg SSSR-a izuzev onih 5 iz Srednje Azije. Pod ovu komandu svrstali su i Tursku i Izrael, ukupno 51 država. Tu su i pripadajući delovi Atlanskog i Severnog ledenog okeana, veći deo Sredozemnog mora i Crno more. 5. Afrička komanda (U.S. Africa Command, USAFRICOM) formirana je u ovakvoj formi 2007 godine. Njena zona odgovornosti su države Afrike, osim Egipta, i pripadajući delovi Atalnskog i Indijskog okeana. 6. USCENTKOM (Bliski i Srednji istok.... ) već sam opisala. PITANJE: GDE JE GREŠKA OVOG VELIKOG OSVAJAČA SVETA? Kako će sa aktivnim vojnim sastavom od blizu 1,5 milion lica i rezervnim sastavom slične veličine da stave pod kontrolu CELU ZEMLJINU LOPTU tojest CEO SVET? Jedino da angažuju veliki broj vazala kojima će dati kao kerovima tek kosti, što vidimo da rade. Dok je glupih i zlih kerova-vazala biće i američkih ratova po svetu. Ipak ovo koliko se sve više ratuje strada i propada - mnogo je i za najgore kercane. Eto i u tome se nazire kraj zla.

   • Slobodanka says:

    Ispravka: od Grenlanda...

   • Slobodanka says:

    "Zonы otvetstvennosti territorialьnыh obъedinёnnыh komandovaniй (dekabrь 2008 goda)" - ubacite ovo i kroz internet u delu "slike" dobićete mapu sveta koji je ceo pokriven sa 6 američkih vojnih komandi. Slika najbolje govori.

    • Miraš says:

     Ja takodje koristim tu mapu. Pod Evropskom komandom je 51 država i to ne samo one države koje treba da brane, nego i one države koje su dužni da napadaju, a medju ovim drugima je i Rusija. Upadljivo je najveća ova zona odgovornosti. USCENTKOM područje-zona je čak najmanja, ali u njoj se najviše ratuje i to već nekoliko decenija. Turska se graniči sa tom zonom, bez obzira što su je ubacili u zonu evropske komande USEUCOM i igra ovde veliku ulogu zbog strateškog značaja njene teritorije i zbog baze Indžirlik. Bez Turske ne mogu da pokrenu rat protiv Rusije. Zatim u USPACOM u Tihookeaskoj komandi tojest u toj teritorijalno velikoj zoni živi preko 3 milijarde ljudi, a za potrebe tihookeanske komande angažovano je oko 350.000 američkih vojnika. Bez obzira na naoružanje i vojnu tehniku kojima raspolažu, upadljivo je tj. sumnjivo je da amerkanci nemaju dovoljno ljudstva da izvrše kolosalan zadatak osvajanja.

 2. persida says:

  Da li ovo isti Putin koji je ordenovao Vucka? Od ovog Putina plasi e jos samo Kabajeva.

 3. Kulak says:

  Vladimir Putin kao što smo se više puta uverili na Bliskom istoku provodi politiku koju mu određuje jaki moskovski židovski lobi i Izrael.Ako Židovi i Izrael nisu zapretili Erdoganu,neće mu ni on.

  • Mile says:

   Suviše si potcenio ruski duh i intelekt tojest konkretnije elitu Rusije, posebno njihove političke i vojne stratege, i samog Vladimira Putina. To je dokaz tvog slabog i prilično lenjog intelekta koji takav kakav je traži što prostije tačnije što prostačkije rešenje.

  • persida says:

   Sasvim tako, ali Slobodanka to ne moze da shvati ni za sledecih 1000 godina.

 4. persida says:

  Putin i Erdogan su Mosadovci koji su slobodnom vremenu glume lidere svojih zemalja.

 5. Miraš says:

  TURSKI GENERALŠTAB OBJAVIO je DA SU NJEGOVE SNAGE TUKLE DANAS NA SEVERU SIRIJE 181 OBJEKT "KURDSKIH TERORISTA". ... Američki senatori predlažu da SAD oficijelno proglase tursku kupovinu ruskih raketnih zenitnih sistema S-400 „suštinskim kršenjem“ američkog Zakona o suprotstavljanju protivnicima Amerike pomoću sankcija (CAATSA). Uz ovo bi išla i zabrana pružanja (američke) vojne pomoći Turskoj, zabrana prodaje Ankari američkog naoružanja i municije – od metaka do projektila. Kažnjen bi bio i energetski sektor Turske i druge zemlje koje bi nastavile sa njom da sarađuju u toj oblasti.. Nije sigurno da će proći predlog grupe senatora jer Donald Tramp je faktički dao zeleno svetlo Ankari za vojnu operaciju protiv sirijskih Kurda. Ali, ako prođe udar na Tursku, koji predlažu senatori iz obe američke partije, to će dodatno rasklimati i NATO i Pax Americana.

 6. teoretičar says:

  Kabajeva se plaši Putina isto koliko i Gospođica Persida mene. Možda još manje. Lično i persionalno, što mu dođe kao privatno, mislim da Kabajeva ustvari vodi rusku politiku, a pošto je muslimanka...nema rata sa turkmenima ni sa turketima. U znak ljubavi, Putin će to samo da tiho da podrži. Uostalom, Kurdi ne zaslužuju da ih rusi brane što je možda čak i bolje. Nisu oni ruski saveznici a Turska jeste. Erdogane, udri po Kurdima makar ti i pola vojske izginulo, srećo naša i ruska.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *