ПУТИН СЕ ИЗВИНИО СРБИЈИ

PUTIN SE IZVINIO SRBIJI

11 septembra 2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su Sjedinjene Američke Države otškrinule vrata Srbiji i da je prvi put naša zemlja označena kao važan partner. Govoreći o postu Marije Zaharove na Fejsbuku, on je rekao da mu se predsednik Rusije Vladimir Putin tim povodom izvinio.Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u intervju RTS-u da mu se i predsednik Rusije, pored ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, izvinio zbog posta Marije Zaharove na Fejsbuku i da mu je rekao da iza njega ne stoji ruska država i pogotovo ne on lično.

„Putin, a ni ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, mi se nikad nije izvinjavao ni zbog čega, a za ovako nešto obojica su to učinili, a da ja to nisam ni pomenuo“, rekao je Vučić.

Vučić kaže da je današnji telefonski razgovor sa Putinom bio dobar, sveobuhvatan i da mu se Putin, između ostalog, izvinio zbog posta Zaharove, koja je na svom Fejsbuk nalogu fotografijom scene iz filma „Niske strasti“ na kojoj glumica Šeron Stoun visoko prekršta noge prokomentarisala susret srpskog i američkog lidera.

On je naveo da u razgovoru taj post Marije Zaharove nije ni pomenuo, jer je smatrao da je to nevažni incident, budući da i u Srbiji postoje poslanici koji „govore gluposti“ o Rusiji, a oni se ne izvinjavaju.

Rekao je da se po reakciji Rusije vidi koliko je poštovanje Rusije prema njemu lično i Srbiji.

Upitan da li misli da je Zaharova mogla bez konsultacija sa svojim šefovima da objavi takav post, Vučić je rekao da to svako može sam da prosudi, a, ponavlja, Putin mu se izvinio, preneo je Tanjug.

Diversifikacija da, ali ne i skuplji gas od ruskog

Vučić je izjavio da je u Vašingtonu rekao da Srbija sigurno neće kupovati skuplji gas, LNG gas, već najpovoljniji na tržištu, kao i da je uspeo da izbaci tu obavezu za našu zemlju iz potpisanog sporazuma.

„Rekao sam da ćemo kupovati najjeftiniji gas na tržištu i da ne mogu da obavezujem zemlju da kupuje skuplji gas, da to ne dolazi u obzir. Uspeli smo to da izbacimo napolje iz sporazuma“, dodao je Vučić.

Upitan, da li predsednik Rusije ima razumevanje za diversifikaciju u snabdevanju energentima Srbije, što predviđa sporazum iz Vašingtona, Vučić je rekao da diversifikacija ne podrazumeva samo gas.

„Diversifikacija nam je potrebna, to je poželjno i dobro za nas, jer podstiče konkurenciju i donosi nižu cenu, ali za nas nema smisla da kupujemo skuplji gas, umesto povoljnog ruskog gasa“.

Ističe da je zato iz tačke osam, koja se odnosi na to, izbačen deo koji je predviđao da kupuje LNG gas iz drugog pravca, preneo je Tanjug.

Bela kuća je bila rezervisana samo za Albance

Aleksandar Vučić je rekao da Srbija u SAD nikada nije imala podršku i da su ta vrata uvek bila zatvorena.

„Tri puta sam se sastao sa potpredsednicima SAD, ali Bela kuća nikada suštinski nije bila otvorena za Srbe – do ovog trenutka“, istakao je Vučić.

On podseća da je Bela kuća bila rezervisana za Albance i druge koji su protiv Srba u poslednjih 30 godina, ali smatra da su SAD otškrinule ta vrata.„Učinili smo sve da Srbija sačuva mir, a da ne izgubi ništa“, istakao je Vučić.

Priština će sada ispunjavati sve što je dogovoreno

Vučić smatra da će Priština sada ispunjavati sve što je dogovoreno i da neće rizikovati da Amerikanci promene ponašanje prema njima.

On navodi da pozicija Srbije nije laka, jer da jeste, Srbija bi mogla da izabere svakoga.

„Naši odnosi sa Rusijom su veoma dobri, naši odnosi sa Kinom su veoma dobri, odlični. Ja sam jedan od retkih lidera, sad to mogu da kažem, koji je i pred predsednikom Trampom govorio da imamo pristojne i dobre odnose sa NR Kinom, a moram da kažem da nas je predsednik Tramp primio na veoma srdačan način“, kazao je Vučić.

Govoreći od delu sporazuma iz Vašingtona koji se odnosi na korišćenje 5G mreže, Vučić je rekao da u opremi „Huaveja“ sa kojim je Srbija potpisala ugovor nema problema.

Naveo je da sporazum iz Vašingtona napravljen u formi pisma o namerama.

Vučić je istakao da će Srbija prema obavezama iz tog sporazuma do kraja meseca otvoriti privrednu kancelariju u Jerusalimu i naveo da takvu kancelariju imaju mnoge zemlje, poput Češke i Mađarske.

„Izrael je najveći saveznik Amerike, Amerika je verovatno uticala na različite načine na te odnose između Izraela i Prištine, ali ja nisam želeo da mi to potvrdimo na taj način“, kazao je Vučić.

Niti se razgovara, niti će biti priznanja Kosova

O priznavanju Kosova se uopšte ne razgovara u Briselu i nikada se neće dogoditi da Srbija prizna Kosovo, poručio je Vučić.

On je rekao da bi predstavnici Prištine želeli neki sporazum, nešto, u kojem bi trebalo da dođe do nečega, što bi oni mogli da traže, ili nešto što ni sami ne znaju kako bi nazvali, ali tako da oni ne urade ništa.

“Hoti je rekao da oni ne odustaju od obaveza, od Zajednice srpskih opština, ali tek kad Srbija prizna Kosovo. A, to se nikada neće dogoditi. To sam rekao njemu, evropskim zvaničnicima, i na najtežem mestu”, rekao je Vučić.

Kako kaže, uvek će da ponavlja da do toga neće doći, i to ne zato što voli da govori ne, već bi, naprotiv, voleo da se dođe do kompromisa, jer ne treba konflikt ostavljati našoj deci, već je važno da se reši problem.

On je istakao da se mora pronaći način da i Srbija nešto dobije.

“Šta ćemo sa bezbednošću Srba, pa ćemo tek tada da vidimo o čemu ćemo dalje da razgovaramo. Šta dobija Srbija, Srbi na Kosovu i Metohiji. Kako to Albanci na KiM imaju pravo na samoopredeljenje, a Srbi nemaju? Kako Srbi bilo gde nemaju to pravo? Koji je to princip” upitao je Vučić.

Očekujemo uskoro Ivanku Tramp u Srbiji

Vučić je izjavio da uskoro u Srbiji očekuje Ivanku Tramp, koja je imala važnu ulogu u delu sporazuma iz Vašingtona koji predviđa pomoć mali i srednjima preduzećima, ali i ženskom preduzetništvu u Srbiji.

„Pričamo o mogućnostima kada američki finansijeri dolaze, jer kada bi došle američke finansijske organizacije Američka međunarodna razvojna finansijska korporacija (DFC) i Korporacija “Milenijumski izazov“ (MČ) i kad ulaze u mikro i mala preduzeća onda dobijate sredstva pod apsolutno najpovoljnijim kamatnim stopama“, istakao je Vučić.

Kaže da Amerikanci to rade mnogo brže i sa nešto manje procedura od drugih.

„Kada bi ušli u to, time bi krvotok naše privrede dodatno osnažili i ojačali. Mi se tome nadamo i čekamo ih. Mislim da oni (predstavnici DFC) prvo idu u Emirate, a posle dolaze kod nas (21. septembra)“, naveo je Vučić.

Rast penzija mogao bi da bude šest odsto

Rast penzija mogao bi da bude šest odsto, što bi bio najveći rast u poslednjih nekoliko godina, najavio je Vučić.

Prema njegovim rečima, to znači da će najstariji sugrađani koji su 2012. godine imali penziju 30.000 dinara, imati primanja od 40.000 dinara.

Oni koji su 2012. imali niske penzije od 20.000 dinara, sada će imati 27.499, što je uvećanje od 37,5 odsto, preneo je Tanjug.

KOMENTARI13 komentara

 1. Brani_mir says:

  Dobro dosla Ivanka u Srbiju! Radujemo se posjeti tako jedne lijepe i pametne dame, cerke predsjednika SAD!!

  • Olja says:

   Ha, ha, ako nas Ivanka ne izvuče iz go... neće niko!Trebalo bi joj odmah uvaliti neki orden, titulu polasnog građanina, počasnog doktora BU, jer što je Ivanka , to nije svako!Dajte, ,,kćerka predsednika SAD", pa jel Tramp neko božanstvo, imperator, na šta ovo liči, bre!Nedavno pročitah kako ,,Srbija polako gradi čelično prijateljstvo sa SAD", pa čoveku dođe da povrati , ovo je dno dna u svakom smislu!

 2. Istina says:

  Bljak.

 3. Ivana says:

  O Bože koja sila ta Vučićeva Srbija veliki Putin se od straha izvinjava malom Aci, Tramp mu od straka poklanja obično penkalo. Baš smo sila nije dao izjavu al sigurno nas se i Kinezi plaše ma kakvi srpski kraljevi i carevi, kakav Dušan silni, stigao je bezgrešni veliki vođa Vučić koji nas vodi pravo u......

  • persida says:

   Putin je videli smo sta je, Vucic je za njega nedostizan. Putin ima najjace oruzje i ne sme da brani svoj narod u Ukrajini, on brani Izrael. Najdovratnija faca svetske politike. Na zalost, mnogi to mesaju sa Rusijom kao drzavom. Putin je prolazna pojava, Rusija nije. Nasi putinofili su robovi kulta licnosti, njih Rusija ne zanima. To je vrhnac perverzije.

   • Puti no fill says:

    Si, Ja ja, naturlih

 4. milos says:

  Nije bilo potrebe da se izvinjava

 5. Rista says:

  Aj be Vučko, ja te malo podržao kao kvislinga jer ti druge nema a ti sada lupaš - Dolaze Amerikanci da nas spasu od...Amerikanaca! Pa to ni klinci neće progutati čak ni sa sladoledom. Ima be da nas opljačkaju do gole koske, jer do gole kože su nas već opljačkali svi zajedno. I Rusi i Kinezi usput a najviše američki puleni kao Južna Koreja. Sve će to Srbija platiti ono baš "krvavo". Pa to najgore što ikad zadesilo planetu Zemlju od Džingis Kana i njegovog đaka Hitlera a zove se Džingis Profit samo oni to zovu el kapitalizmo demokratija. Nema ništa dok ih ne isteramo bre. Sve ostalo je samo umetnost profit siledžijske pljačke.

  • Tata je sine says:

   Bravo sine Rista, jednom si i ti izlanuo nešto što liči, šta te je ponelo?

  • persida says:

   Dobro kazes.

 6. Za Srbiju says:

  Zaharova je jedina postavila stvari na svoje mesto i nazvala ih pravim imenom.

 7. Mani Jak says:

  Vuči je stari dobri balansero, balansira na dve stolice samo neka pazi da mu ne uleti nešto između onih lepih nogica koje mu je namestila g-đa Zaharova.

 8. Nine says:

  Samo pitam gosta na svim televizijama, pa i na sinoćnom bulaznenju na RTS, da li se on izvinio Putinu i Lavrovu za izjavu da je od Marije Zaharove gori onaj ko ju je postavio na funkciju koju obavlja? Koliko vidim na nezavisnim portalima o posledicama njegove politike i veleizdaje nezapamćene u savremenom svetu pišu i Jelena Guskova i Anja Filimonova, a nije im prvi put da to čine, jer veoma dobro znaju šta samohvalisavi predsednik čini punih osam godina na štetu Srbije i srpskog naroda, pa što se Putin i Lavrov nisu izvinili i zbog njihovih izjava? Kamo puste sreće da nam je predsednik Srbije Marija Zaharova, jer bi zastupala interese Srbije tako da joj niko ne bi mogao zapovedati, kao što čini onome koga je doveo na vlast, radi dovršetka onog što oni nisu mogli silom - otimanje dela teritorije Republike Srbije. Da Marija Zaharova nije potpisala protivustavni Briselski sporazum, kršeći njime i Rezoluciju 1244 SB OUN, ili je to učinio gost RTS koji je i u sinoćnom intervjuu Kosovo i Metohiju nazvao državom, kako je naziva i Briselskim Sporazumom (Republika Kosovo). Inače, dočekaće izvinjenje od bilo kojeg visokog zvaničnika Rusije kad na vrbi rodi grožđe. Godinama priča o izgradnji puta Niš-Priština- Tirana- Drač, pokušao je reviziju ugovora o kupovini NIS pod izgovorom da je štetan za Srbiju, sa Zoranom Mihajlović sabotirao gasni projekat Južni tok, pod izgovorom da Srbija ne sme zavisiti od samo jednog dobavljača gasom, odlazio i u Azerbejdžan da pokuša od njih nabaviti gas pa ostao kratkih rukava. Sada se obavezao na diversifikaciju samo ne zna od koga će nabaviti taj gas, a veoma dobro zna da će bilo čiji gas osim ruskog plaćati tri puta skuplje. Ugrozio je u realizaciju Turskog toka, te se, pored dosadašnjih "prijatelja" i "braće" Putina, Lukašenka i Si Đi Pinga zamerio i Redžepu Tajipu Erdoganu ali i čitavom muslimanskom svetu pridruživanjem nazivanja Hezbolaha terorističkom organizacijom. Šta su bilo kad Palestina i Hezbolah učinili loše za Srbiju? Koja država na svetu osim SAD i Gvatemale je priznala Jerusalim za glavni grad Izraela? Ovim nebuloznim potezom pogazio je Rezoluciju 478 SB OUN koju poštuju sve države Evropske unije u koju nas je on poveo, a odavno mu je saopšteno da će u nju Srbija ući na Svetog nikad. Eno mu vesti objavljene još 3. marta da će premestiti ambasadu Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim, a sad bulazni o nekakvoj kancelariji. I opet mu je kriva Marinika Tepić što je objavila tekst davno datog obećanja. Važna je olovka koju je dobio od čike, koji inače takve olovke deli svakom ko se nađe u blizini njegovog stola prilikom potpisivanja bilo kakvog dokumenta. Uvek mu je drvena kutija puna takvih olovaka, a neretko isprazni kutiju deleći ih čak i deci (njima će bar trebati).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *