ПУТИН СЕ НЕ ПОВЛАЧИ ИЗ СИРИЈЕ, тек је почео…

PUTIN SE NE POVLAČI IZ SIRIJE, tek je počeo…

12 januara 2017

russia-putin-army-generals-4tg5

Kada je prošlog petka Rusija krenula sa vraćanjem iz Sredozemnog mora nosača aviona „Admiral Kuznjecov“, što je propraćeno izjavom načelnika Generalštaba ruske armije Valerija Gerasimova da je „Rusija počela sa povlačenjem dela svojih vojnih snaga iz Sirije“, mnogi zapadni mediji, predvođeni neizbežnim Si-En-Enom, požurili su sa tvrdnjama da se ruski predsednik Putin „povlači iz Sirije“. Međutim, to je daleko od istine..

Prvo, „Admiral Kuznjecov“ je sprovodio malo borbenih operacija i njegovo prisustvo je bilo više psihološkog efekta. Drugo, pojavili su se jasni dokazi koji govore da Rusija uvodi novo oružje u Siriju. Poslednjih dana primećeni su ruski brodovi krcati vojnom opremom kako se kreću prema Siriji. Video pokazuje ruski teretni brod „Aleksandar Tkačenko“ koji ide ka luci Tartus u Siriji.

Takođe, satelitski snimci pokazali su da je Rusija u Latakiji rasporedila moćne balističke rakete „Iskander-M“ – sposobne da nose nuklearne bojeve glave. Te rakete mogu da pogode bilo koje mesto u Siriji, ali takođe i ciljeve u južnoj polovini Turske, kao i u Izraelu, Jordanu i delovima Saudijske Arabije i Egipta.

To jasno govori da, čak iako je „Admiral Kuznjecov“ uklonjen iz Sredozemlja, neće biti oslabljen ruski vojni uticaj na terenu. Posle ruske pobede u Alepu, ona se priprema za nove ofanzive, u Damasku i Idlibu.

Toj činjenici ide u prilog i da su Vlada Sirije i terorističke grupe aktivne na području planinske oblasti Vadi Barda postigle sporazum o predaji, uz posredovanje Rusije.

Prema ovom sporazumu, teroristi sirijskim snagama moraju da predaju lako, srednje i teško naoružanje, svi stranci moraju da se povuku u Idlib sa lakim naoružanjem, a lokalni militanti mogu da odaberu da li će otići u Idlib ili ostati u Vadi Bardi. Oblast Vadi Barda je od posebnog značaja, jer kontrola nad ovim mestom znači i kontrolu nad jedinim izvorom pijaće vode za Damask i bližu okolinu.

Sve navedeno ukazuje da su se zapadni mediji malo preračunali, i da Rusija nema nameru da napusti geopolitički izuzetno važnu Siriju, kao i da predsednik Putin neće tako lako „pustiti niz vodu“ svog saveznika, predsednika Sirije Bašara al Asada.

(Vesti-online)

KOMENTARI3 komentara

 1. cile mile says:

  Gde je konacna pobeda nad teroristima? Nema je. A zbog toga smo se do juce smejali Americi.

  • Lajla says:

   cile mile,zar ti mislis da se Rusija u Siriji bori sa bradatim teroristime,zaboravi ti koga je u istocnom Alepu zarobila Asadova vojska uz pomoc Rusije.Tu su amerikanci i NATO brajko.I ako mislis da su se protiv terorista borili amerikanci,neznam sta da ti vise kazem.Ajd sad brzo pod kamen.

  • Pero Joksimovic says:

   Ujedi žućo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *