ПУТИН СЕ ОБРАТИО АМЕРИКАНЦИМА: Ако претите, прво израчунајте домет нашег оружја!

PUTIN SE OBRATIO AMERIKANCIMA: Ako pretite, prvo izračunajte domet našeg oružja!

20 februara 2019

Rusija treba da se kreće samo napred i da svoje kretanje ubrza, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin u obraćanju Federalnoj skupštini Rusije u kojem je izložio ključne prioritete unutrašnje i spoljne politike zemlje.

Ljudi moraju da osete promene, da se situacija menja nabolje,a glavni zadak je, istakao je Putin, da se sačuva naš narod i da se podrže porodice. On je izneo čitav niz mera za povećanje nataliteta, između ostalog smanjenje poreza za porodice s više dece. Predložio je i mere za smanjenje siromaštva, poboljšanje zdravstvenog sistema, obrazovanja, kao i ekonomije. Izdvojio je četiri prioriteta: rast produktivnosti rada, povećanje izvoza sekundarnih roba, poboljšanje poslovne klime, kao i uklanjanje svih ekonomskih ograničenja. Rusija ima istorijsku šansu da poboljša uslove za biznis, a pre svega u oblasti IT, dodao je ruski lider.On je istakao da bi znanje koje je Rusija dobila prilikom razvoja novog oružja trebalo sada preusmeriti na društvenu sferu — potrebno su veliki projekti kada je reč o razvoju genetike, ali i veštačke inteligencije.

Govoreći o spoljnoj politici Rusije, Putin je istakao da je Rusija bila i biće suverena i nezavisna država.

„To je prosto aksiom, ona će biti takva ili je uopšte neće biti. Svima nama to treba da bude jasno i toga treba da budemo svesni. Rusija ne može da bude država ako nije suverena. Neke zemlje mogu, Rusija ne.“

Graditi odnose sa nama znači nalaziti zajednička rešenja i to u najsloženijim pitanjima, a ne pokušavati da se diktiraju uslovi“, upozrio je šef Kemlja.

Prioriteti naše spoljne politike su apsolutno otvoreni: to je jačanje poverenja, borba sa zajedničkim prretnja,a širenje saradnje u svim oblasitima, rekao je Putin. Istakao je takođe da je Rusija spremna da nastavi napore za postizanje dogovora sa Japanom pod obostrano prihvaljivim uslovima, kao i u obnovi normalnih političkih i ekonomskih odnosa sa EU.

Posebno osvrnuo na odnose Rusije sa Sjedinjenim Državama, naglasivši da je najakutnije pitanje istupanje Vašingtona iz Sporazuma o raketama srednjeg i kraćeg dometa.

SAD je trebalo da pošteno objasne taj svoj potez a ne da izmišljaju optužbe na račun Rusije da bi opravdale svoje jednostrano povlačenje iz sporazuma. Tako su uradili 2004. godine, istupili iz sporzauma o protivraketnoj odbrani otvoreno i pošteno, podsetio je ruski predsednik. On je upozorio da raspoređivanje američkih raketa u Evropi ugrožava bezbednost i Rusije i sveta u celini.

„Rusija ističem ne namerava da prva rasporedi prva takve rakete u Evropi. Ako one ipak budu proizvedene i raspoređene na evropskom kontinentu, a SAD imaju takve namere, to će veoma pogoršati situaciju u sferi međunarodne bezbednosti i stvoriti pretnju za Rusiju, jer neke klase raketa mogu da stignu do Moskve za 10-12 minuta. U takvom slučaju bićemo prinuđeni, naglašavam prinuđeni da razmotrimo uzvratne i asimetrične mere. Šta to znači: reći ću danas direktno i otvoreno da svima bude unapred jasno: Rusija će morati da izgradi i rasporedi tipove oružja koje će moći da se upotrebe ne samo protiv teritorija sa kojih bude dolazila neposredna opasnost za nas nego i protiv teritorija gde se nalaze centir donošenja odluka o primeni raketnih kompleksa koji su za nas pretnja“, rekao je Putin.

On je podrobno izneo i planove za jačanje ruskih oružanih snaga. Rekao je i da su pokrenute serijske proizvodnje sistema „Avangard“ i „Sarmat“, uporedivši značaj izgradnje „Avangarda“ sa izgradnjom prvog veštačkog satelita.

Najnovija oružja „Peresvet“ i „Kindžal“ pokazala su svoju efikasnost, a uspešno ispitivanje prošao je i „Burevestnik“, dok će „Posejdon“ bitu spušten u vodu u prvom kvartalu ove godine, precizirao je Putin.

On je predstavio i nove tipove naoružanja, između ostalog i hiperzvučnu raketu „Cirkon“.

„Ima brzinu devet mahova, domet više od 1.000 kilometara, u stanju je da pogađa ciljeve kako na moru, tako i na kopnu. Njena primena predviđena je sa nosača na moru, serijskih i brodova, kao i podmornica koje se grade za visokoprecizne rakete tipa ’Kalibar’. To jest, sve će to za nas biti bez troškova. Naglašavam da će dve-tri godine pre roka oružanih snagama biti predato sedam novih podmornica“, precizirao je on.

Ruski lider je istovremeno poručio da Rusija hoće ravnopravne i prijateljske odnose sa SAD i da nikome ne preti.

„Nismo zainteresovani za konfrontaciju i ne želimo je, ali naši partneri ne primećuju kako se i kojim tempom menja svet. Nastavljaju svoju destruktivnu i pogrešnu politiku, previše obuzeti idejom o svojoj izuzetnosti“, rekao je Putin i dodao:

„Imaju prava da misle kako hoće, ali umeju li da računaju? Verovatno umeju. Neka izračunaju domet i brzinu naših perspektivnih sistema naoružanja. Samo molimo, neka prvo izračunaju, pa tek onda nek donose odluke koje mogu stvoriti dodatne i ozbiljne pretnje za našu zemlju i svakako će doneti do uzvratnih mera od strane Rusije čija će bezbednost biti pouzdano i bezuslovno zaštićena.“

„Spremni smo na razgovore o razoružanju, ali nećemo više kucati na zatvorena vrata, upozorio je ruski predsednik i pozvao partnere da shvate neophodnost ravnopravnog dijaloga o toj temi“, zaključio je ruski predsednik.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. Milan says:

  Bar tako je izgledalo da SAD u sledećem koraku želi da razoruža sve države proizvodjače raketa srednjeg i malog dometa medju kojima su Kina, Iran, itd. Ako bi u tome uspeli to bi omogućilo rast njihove vojne nadmoći u svetu a time i ekonomske i političke i to unipolarne prevlasti u svetu, a na bazi već postojeće američke vojne sile. Samo u startu ovo izlaženje iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa najpre je ozbiljna pretnja za Rusiju a i za atlantske partnere SAD-a u Evropi. U startu da li su očekivali da Rusija na ovo nema spreman konkretan materijalni tj. vojni odgovor te da će moliti SAD i još Rusija neće imati kud nego nagovaraće Kinu i Iran itd. da se povinuju američkim zahtevima te da i oni odustanu od proivodnje takvih raketa. Medjutim istog dana kada je SAD izjavila da izlaze iz tog Sporazuma Rusija je isto izjavila da izlazi. To znači da Rusija ima konkretan neverbalni odgovor za takvu pretnju, nije poklekla kako su očekivali i neće to uraditi ni ubuduće. Posle ove Putinove izjave iz SAD-a biće novih ekonomskih sankcija za Rusiju, a sigurno ima prostora gde bi još mogli da udare. Treba imati u vidu da sve ekonomske sankcije koje se sada donose izvan SBUN da one imaju težinu objavljenog rata - ekonomskog rata. Puno toga sada zavisi od stava Rusije i puno toga se lomi preko Rusije. Bog im dao zdravlja, duha i uma.

 2. A akoM says:

  Da,Rusija ima urana i tehnologiju,pa nije loše da između ostalog, ima i 10.000 ili možda 20.000, ili možda 30.000 A-bojevih glava na raznim nosačima,pa ako bude napadnuta da sve sumnjivce A-poklopi,pa kad je bal,nek je maskenbal!Pa nek sumnjivci i agresivci onda stvaraju svoje planove,pa nek ih probaju ostvariti!

 3. Dani says:

  Šta to znači: reći ću danas direktno i otvoreno da svima bude unapred jasno: Rusija će morati da izgradi i rasporedi tipove oružja koje će moći da se upotrebe ne samo protiv teritorija sa kojih bude dolazila neposredna opasnost za nas nego i protiv teritorija gde se nalaze centir donošenja odluka o primeni raketnih kompleksa koji su za nas pretnja“, rekao je Putin...OVAJ DEO MI SE NAJVISE DOPADA!!!

 4. Milica says:

  Zivio Putin i Rusija, a nama Srbima ostaje da se borimo protiv dacica, vucica, djilasa jeremica...sinonimi za izdaju KiM i Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *