ПУТИН СЕ ОБРАТИО СВЕТСКОЈ ЈАВНОСТИ: Ствара се АНТИРУСИЈА

PUTIN SE OBRATIO SVETSKOJ JAVNOSTI: Stvara se ANTIRUSIJA

15 maja 2021

Ukrajinu nastoje da pretvore u antipod Rusiji, u nekakvu Antirusiju, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

„Sudeći po svemu, i to je tužno, Ukrajinu polako, ali sigurno pretvaraju u nekakav antipod Rusiji, u nekakvu Antirusiju, u platformu sa čije teritorije ćemo konstantno, očigledno, dobijati vesti koje će zahtevati našu posebnu pažnju s aspekta osiguravanja bezbednosti“, rekao je Putin otvarajući sednicu sa članovima Saveta za bezbednost Rusije.On je dodao da Zapad podržava čistku na političkoj sceni koja je počela u Ukrajini.

„Sada se tamo odvija očigledna čistka na političkoj sceni. Zatvaraju se nacionalni mediji. I ništa, naši zapadni partneri uopšte ne reaguju, da ne kažemo da podržavaju takve odluke“, istakao je Putin.

Ruski predsednik je komentarisao i to što su vlasti u Kijevu opozicionog političara Viktora Medvedčuka stavile u kućni pritvor pod optužbom za veleizdaju.

On je ukazao da neki predstavnici rukovodstva Ukrajine godinama spokojno sarađuju sa Rusijom, uključujući i Krim, dok se to predstavnicima opozicije stavlja na teret.

„Iz političkih razloga se nekome na teret stavlja saradnja sa Rusijom u oblasti ekonomije, iako mnogi, među njima, i visoki zvaničnici Ukrajine aktivno sarađuju sa Rusijom, pa i sa Krimom, i nikom ništa“, rekao je on.

Ranije danas, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da Putin smatra da je lider ukrajinske partije „Opoziciona platforma – za život“ Viktor Medvedčuk, kojeg Kijev sumnjiči za veleizdaju i proneveru nacionalnih resursa na Krimu, jedan od retkih ukrajinskih političara koji se na delu zalaže za normalizaciju odnosa sa Rusijom.

O procesu koji se vodi protiv njega u Kremlju kažu da se nadaju da se ne radi o lovu na veštice.

KOMENTARI18 komentara

 1. M says:

  Bolje da šuti!Rusija je propustila svoju šansu kad su palili Ruse u Odesi i sl.!Da je tad uzela i više od pola Ukrajine,bila bi situacija ista ko i sad,ujeo vuk magarca,ali u Rusku korist!Sad nek gledaju minimalno kako Ukrajina vojno jača prije nego napadne Donbas,ili maximalno kako USA-NATO dovlači svoje rakete i proturakete i iznenada neobranjivo napada i uništava Rusiju!Ako u međuvremenu ne smisle i učine nešto bolje!Za sebe!Za Ukrajinu nažalost malo dobra u svim varijantama!Oni su svoju šansu nepovratno propustili,da ostanu neutralni!

  • Miraš says:

   Nije tako. Ti bi da Rusija brani Ukrajinu, poluludu i trulu Ukrajinu?, i to po cenu da ne brani sebe Rusiju. Ne umeš da izračunaš osnovne stvari! Ukrajina je zamka u koju Rusija ne treba da se zaglibljuje. Da su 2014/2015 Rusi u Ukrajini preuzeli više od pola teritorije države Ukrajine to bi se pretvorilo u raspad Ukrajine > krvavi raspad Ukrajine. Na to bi Zapad optužio Rusiju i samo državu Rusiju da je ona svojom agresijom uništila Ukrajinu. Najvažnije zbog toga Rusiji bi bio zabranjen izlaz kroz Bosfor i Dardanele, ne bi mogla ratnim brodovima iz Crnog mora da stigne ni do Bliskog istoka, ni do Sueca, ni do Irana. Protiv Rusije igra se Nova Velika igra, poput Velike igre (1813-1907) pod vodjstvom tadašnje svetske sile V.B., ali sada se igra pod vodjstvom SAD, VB i drugih zapadnih sila počev od Crnog mora preko jugozapadne i srednje Azije, praktično duž dugačkog stomaka Rusije. Značajno brže bi se odvijala da je Rusija zatvorena u Crnom moru bez izlaza u Sredozemno more. Zapadne osvajače interesuju izvori nafte svuda po svetu, takodje i izvori ruske nafte, isto kao i Hitlera interesuje ih pojas Volge, Povoložje. Kako bi tamo najzgodnije stigli? Ne onim putem kojim je išla Hitlerova vojska, nego preko srednje Azije i zatim preko zapadnog dela Kazahstana. Idu tako zato što računaju sa muslimanima na jugu Rusije. Zato se SAD ne povlači iz Avganistana, već koliko puta su najavili povlačenje i nikad da se povuku. Ako su prethodnu Veliku igru vodili oko 100 godina i ova Nova Velika igra može da potraje decenijama, sami Amerikanci su najavili da im je to najvažniji posao za ceo 21 vek. Uzalud hitro startuješ na dnevne vesti jer ovo može da potraje jako dugo vremena, biće vesti i za našu unučad koja se još nisu rodila.

  • Miraš says:

   Kad Rusi povremeno napišu da njihovi ratni i trgovački brodovi plove duž celog Sredozemnog mora i do Egipta, pa još do Tunisa i Alžira to je VEST. Ona znači ne samo da stižemo do istočnog Sredozemlja (Sirija), nego prisutni smo u svim delovima Sredozemnog mora, kroz Suecki kanal plovimo i do Arabijskog mora. Niste nas zatvorili kao glupane samo u Crno more kao što ste planirali.

  • Željko says:

   Putin je lažni Rus isto što je i Dodik lažni Srbin !!U biti i jedan i drugi rade za istoga gazdu a protiv vlastitih naroda!

 2. Beli Orao says:

  Tako nekako razmišljam i ja ! Kad su mogli da riješe stvar sa recimo dvije ili tri hiljade vojnika i uzmu stvar u svoje ruke , šansu su propustili sad je ulog puno veći radi se o 700—900 hiljada vojnika koji će biti žrtvovani za nečiju glupost , pravdajući tamo u UNO -u i zjevajući sa “ međunarodno pravo i slične gluposti” !!! Vrijeme je takvo PLJUSNI GA I TO TI JE MEĐUNARODNO PRAVO….ali to neki nisu do danas shvatili !!! 1

  • Miraš says:

   Rusima nije potrebna Ukrajina. Šta će im? Da li zato da Rusija otplaćuje silne dugove Ukrajine koje je napravila pohlepna i raskalašna ukrajinska vrhuška od 1991 godine do danas? Što bi Rusija sebi vezala takav težak kamen oko vrata? Da Rusija odustane od sopstvenog razvoja, a da otplaćuje fantomske dugove Ukrajine???

   • persida says:

    Po toj logici ni Srbiji ne treba Kosovo. Sto bi Srbija otplacivala dugove Kosova, davala vodu i struju za dzabe, davala sve moguce povlastice...

    • Miraš says:

     Ne možeš porediti Srbiju sa Rusijom, niti Kosovo sa Ukrajinom. I u jednom i u drugom sčučaju to je kao da komarac hoće da bude nilski konj, slon ili tigar.

     • persida says:

      A sto se onda ti kao komarac (pripadnik malog naroda) brines sta rade ruski slonovi i ruski tigrovi? Zar stvarno mislis da im je tvoja pomoc neophodna?

      • Miraš says:

       Ne moram o tome da mislim jer već se pokazalo više puta da smo im nešto ipak pomogli: u proleće 1941, i u periodu od 1991-1999 godine obezbedili smo im neko vreme. Sada jeste neizvesno čekati šta će drugi odraditi, čak neprijatno je jer u svoju korist mi već pune dve decenije ne radimo ni pametno ni odgovorno. Čeka se nov prelomni trenutak.

 3. I Love Jesus says:

  Sada bi Rusi trebali da naprave obojenu revoluciju u Meksiku i na Kubi da iznova instaliraju vojnu bazu sa nuklearnim glavama kao u vreme Kastroa. Sledeće zime će evropi da utule gas. Previše su gasili požare po svetu a te ukrajinske vatrice nisu mogli da gase jer su ukrajinci poreklom rusi pogodni za obojene revolucije, ali pobediće dobro dolaskom Gospoda našeg i Spasitelja Isusa Hrista.

 4. M says:

  Rusima ne treba Ukrajina,to je istina,pa je ne bi ni sad dirali Krimom i Donbasom,ali im treba čisto i mirno dvorište,za opstanak,a kojim im USA-NATO-Kijev prijeti!Kao i Izrael,što čini,štiti svoje dvorište!Ili USA,njima nitko neće postaviti svoje rakete i proturakete u njihovo dvorište,pogotovo neprijatelj,nema šanse,i oni će to spriječiti pod bilo koju cijenu jer je to još uvijek jeftinije nego liječiti!!A kanal Bospor-Dardanele Turci ne mogu zakonski zatvoriti za Ruse zbog Ruskog uredovanja po svom dvorištu,a ne zakonski ga mogu zatvoriti kad hoće,pa i sad,a što će sigurno i učiniti kad im to bude trebalo!Naravno da su Rusi u problemima,ima ih premalo u ogromnoj zemlji,ekonomski su nerazvijeni,okruženi neusporedivo ekonomski,brojčano itd.jačim neprijateljima,i logično je da će imati sve većih problema,a to znači da će prije ili kasnije sigurno biti napadnuti!Ali,ako budu napadnuti iz blizine,bit će to neobranjivo jer se neće stići ni obraniti,ni uzvratiti,i nestati će u pola sata doslovno!Ako tu mogućnost napadača odbace dalje od svojih granica,imaju šanse!O tome se radi!To više nema veze ni s filozofijom,ni s pravdom,nego s opstankom!Naravno da bi im Ukrajina bila teret oko vrata,ali saveznički(rusofilni) dio Ukrajine bi im bio manji teret!A da mi je žao i Ukrajine,jest!Ali sami su izabrali,to im nije trebalo,mogli su-trebali ostati neutralni,i trajati!A ovako,prije ili kasnije će biti od USA-NATO gurnuti u vatru,ovo dosad nije bilo ništa!I da se zna,Rusija od Ukrajine i Ukrajinskog problema-krize-rata ne može niti će pobjeći!A nije isto onda taj rat voditi po svojim ili pod tuđim pravilima!

  • Miraš says:

   Bivše Varšavljanke (naročito Poljska, Estonija, Letonija, Litvanija, Češka i Slovačka, Rumunija, Bugarska), ranije su bile izložene ka Zapadnoj Evropi sa mogućnošću da se prve nadju u sukobu sa NATO. A sada otkad su NATO članice, šta se promenilo? Opet su izložene ka Rusiji sa mogućnošću da prve dobiju žestoke udare. Znaju samo za blokovsku svrstanost i za po njih veoma rizične blokovske igre. Da li imaju suženu inteligenciju??? ... Da se NATO nije širio na istok, odnosno da je Ukrajina ostala vojno neutralna sad ne bi imali ove probleme. Sam pao, sam se ubio, i ne vide svoju krivicu; eto to je Ukrajina.

  • Miraš says:

   Zakonski po konvenciji iz Montrea iz 1936, kad se crnomorske zemlje nadju u sukobu njihovim ratnim brodovima zabranjuje se izlazak u Sredozemno more kroz Bosofor i Dardanele. Takvu zabranu dužna je da sprovede Turska i može lako da je sprovede imajući u vidu da je Bosfor uzak prolaz, u najužem delu 700 m. Crnomorske zemlje su: Ukrajina, Rusija, Gruzija, Rumunija, Bugarska, Turska. Ukrajina gotovo i da nema ratnu flotu, njoj takva zabrana ne bi smetala. Ali Crnomorska ratna flota Rusije ako bi bila ograničena, to ne samo da bi smetalo i nanelo štetu Rusiji, nego stvorila bi se ogromna prednost za SAD i NATO. Zato SAD i NATO podstiču Ukrajinu da izprovocira ratni sukob sa Rusijom. Zato više i ne govore o sukobu Kijeva sa ustanicima u Donbasu, nego drve samo o sukobu Ukrajine sa Rusijom.

  • Miraš says:

   Dakle Rusija NE TREBA da ulazi u sukob sa Ukrajinom, nego treba još više vojno da ojača da hladno može da potapa NATO brodove na Crnom moru i na celom Sredozemnom moru.

   • persida says:

    Dakle, problem su brodovi, a ne ciji su i sta zele da postignu. Miras je odavno prolupao, a sada kulminira.

 5. M says:

  Rusija de fakto već jest u sukobu-ratu s Ukrajinom!Jer po stavu Ukrajine i velikog broja država,Rusija drži pod okupacijom dijelove Ukrajine,a što Ukrajina ne priznaje i teži osloboditi se,odnosno se priprema za to!Da je Rusija uzela i pola Ukrajine,situacija bi pravno bila ista!A što se tiče zatvaranja prolaza Bospor-Dardanele za Ruske brodove, Turska će to i tako napraviti i bez zakonske osnove ako to njoj zatreba,odnosno USA-NATO paktu!Npr.ako izbije veliki rat na Blistoku i ako se u njemu jako angažira i Rusija,na način da to ne paše Turskoj ili USA-NATO,onda će Turska zatvoriti Rusima taj prolaz u Crno more!I ako Rusi žele tuda proći,morat će ratovati s Turskom,a to znači i s USA-NATO!

  • Miraš says:

   1. De fakto Rusija nije u ratu sa Ukrajinom. Bespilotne letilice SAD koje su često letele duž linije razgraničenja na istoku Ukrajine, a imaju značajan vidni radijus, imale su zadatak da dokažu mešanje Ruske Federacije u taj sukob. Nikad nisu uspeli to da dokažu. ... 2. Turska ne može na Bosforu samovoljno da primenjuje mere mimo Konvencije iz Montrea iz 1936, ta konvencija ima značaj važećeg medjunarodnog zakona. Jedino što može to je da izgradi nov prolaz koji bi povezao Egejsko i Crno more, i koji konvencija ne obuhvata i ne pominje, te tako Erdogan najavljuje izgradnju Istambulskog kanala, ali to bi bilo veoma skupo i sigurno bi izgradnja duže potrajala. Da može tek tako lako da se krši Konvencija iz Montrea, Turska ne bi išla ka ovom prilično skupom rešenju. Erdogan računa da Istanbulski kanal ne bi imao ograničenja kao Bosfor te bi brodovi NATO mogli da ulaze nesmetano, bez ograničenja u Crno more, dakle u većem broju. Ali ta njegova ideja ima i korisnu manu za Rusiju. Naime postojeća konvencija iz Montrea kaže da Turska može da zatvori Bosfor i Dardanele za prolaz bilo čijih ratnih brodova u slučaju da se Turska nadje u ratu, bez obzira s kim je u ratnom sukobu. Ali to ne bi važilo za novi Istanbulski prolaz, zato što ga pomenuta medjunarodno važeća Konvencija ne obuhvata. Znači da ruski brodovi mogli bi da plove Istanbulskim kanalom i u slučaju da je Turska u ratu. Tačnije mogli bi da plove onoliko koliko su sposobni da štite svoje brodove tokom plovidbe. Jednom rečju: mač ima dve oštrice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *