ПУТИН СЕ ОБРАТИО УКРАЈИНЦИМА: Ово што сте урадили, то су још само радили нацисти

ПУТИН СЕ ОБРАТИО УКРАЈИНЦИМА: Ово што сте урадили, то су још само радили нацисти

11 јуна 2021

Руски председник Владимир Путин изјавио је да негативно гледа на идеју председника Украјине Владимира Зеленског о томе да Руси буду искључени са листе аутохтоних народа у тој земљи. Подела народа коју прави Украјина на аутохтоне и неаутохтоне подсећа на нацистичку Немачку, рекао је руски председник.„Подела на аутохтоне, категорије људи првог, другог реда и друго – то апсолутно подсећа на теорију и праксу нацистичке Немачке“, рекао је Путин.

Подсетимо, Зеленски је у другој половини маја поднео парламенту нацрт закона према којем Руси нису нису обухваћени листом аутохтоних народа Украјине.

У интервјуу за ТВ „Русија 24“ на питање како се односи према томе, Путин је одговорио: „Наравно, негативно. Како је могуће другачије се односити према томе.“

Тај потез Кијева је снажан, озбиљан ударац за руски народ у целини, оценио је Путин.

„Наравно да нам није свеједно“, рекао је у он у емисији „Москва. Кремљ. Путин“ и додао да је апсолутно неприхватљиво делити народе на аутохтоне и на оне који то нису. То, према његовим речима, није у складу с нормама међународног хуманитарног права.

Додао је и да се треба присетити како је настала Украјина као држава.

Како је рекао, то је творевина совјетског периода, када су бољшевици, организујући Совјетски Савез, оформили републике, укључујући Украјину. Процес уједињавања те територије са Русијом почео још 1654. године и тада су људи који су живели на тим територијама сматрали и називали себе Русима и православцима. Све то се, додао је, налази у званичним документима, у архивама.

„Они су сами о себи писали као Русима и православцима“, рекао је руски председник.

Најавио је да би можда могао да напише ауторски текст на ту тему, баш као што је био случај са темом почетка Другог светског рата.

Бројни проблеми у билатералним односима Русије и Украјине

Према Путиновим речима, Русија и Украјина имају толико проблема у билатералним односима да о томе треба да се разговара.

„Постоје глобална питања. Сматрамо да сваки учесник на међународној сцени има право да разматрају таква питања, па и Украјина. Али, пре свега треба решавати проблематична питања у билатералним односима“, рекао је он.

Путин каже да он и Зеленски, као лидери суседних држава, имају о чему да разговарају.

„Увек има о чему да се разговара, суседи смо“, рекао је Путин.

Путин: Дијалог Кијева и Донбаса није мој хир

Руски председник је рекао и да неопходност дијалога Кијева и Донбаса није његов хир, да постоје одговарајући споразуми, али да руско руководство не показује жељу да испуни Минске споразуме.

„Што се тиче Донбаса и кијевских власти – то није наш, мој, хир да Кијев разговара са људима из Донбаса. тако је предвиђено Минским споразумима и на њима су потписи непризнатих република ЛНР, ДНР. Стоје потписи. Штавише, тадашњи председник Украјине Петро Порошенко инсистирао је на томе да своје потписе ставе лидери те две републике. Они су то од нас тражили. Представници Донбаса то нису хтели да ураде, морали смо с њима доста да радимо, убедили смо их да је то сврсисходно, да то треба урадити. А сада кијевске власти не желе с њима да разговарају“, рекао је Путин.

Подсетимо, украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра територије ових двеју република окупираним, а устаничке снаге терористичким.

Питање решавања ситуације у Донбасу разматра се, између осталог, и на састанцима у контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа који регулишу кораке за деескалацију сукоба. Међутим, и након споразума о примирју између сукобљених и даље долази до размене ватре.

KOMENTARI21 коментара

 1. persida says:

  Ovaj me podseca na onog oca koji, kada mu dete demolira kucu, pretecim glasom kaze: "Sad cu da te prebijem." A dete se smeje i nastavlja da lomi.

  • Simon Saivil says:

   A tebi sve nešto drago što si u pravu, heh?

   • Бели Орао says:

    Па богами и у праву је ! Овако мажење и ласкање ми је одвратно !

    • Portopranco says:

     Kako Putin brani etničke Ruse u ukrajini,mislim da bi ih bolje branila moja pokojna baba.

     • persida says:

      Zasto bi Jevrejin Putin branio etnicke Ruse? To bi mogao samo ruski patriota koji bi zbacio Putina i stavio interese Rusije iznad svega. Ali, nema takvoga vec sto godina. Rusi su podjednako okupirtani kao i Srbi, kao i Amerikanci ili Francuzi... Moglo bi se nabrajati u nedogled, ali kome?

     • Miraš says:

      Русија не треба да ОТВОРЕНО се укључи у рат на истоку Украјине. Провокације Украјине су КЛОПКА са циљем да Русују увуку у рат на територији Украјине. Али то би се водило као рат Русија-Украјина те због тога бродовима Руске црноморске ратне флоте био би забрањен излаз из Црног мора кроз Босфор и Дарданеле, што значи да не би могли пловити ни Егејским морем, ни Средоземним морем. Тако би елиминисали Русију са сиријског ратишта. ... Од њеног оснивања 1783 године до данас црноморска ратна флота била је трипут поражена, да би је затим Русија обнављала и ослобађала изгубљене територије. Данас САД и њени НАТО савезници траже начин да по ЧЕТВРТИ ПУТ поразе Црноморску ратну флоту, или да остваре минимум те да јој буде забрањен излаз у Средоземно море. Ако би САД и НАТО у томе успели имали би двоструку корист: Русија би отежано пружала помоћ својим војним снагама у Сирији, такође и Сиријској Арапској Армији. Плус значајно би се приближили европском делу Русије са југа. ... Пронађите на википедији: Опсада Севастопоља (1941—1942) Тада су немачке и румунске снаге освојиле Севастопољ, биће ослобођен 2 године касније. ... Такође у првом светском рату водиле су се борбе за Крим на Црном мору због додатног укључивања Турске и Бугарске у савез са Немачком (Централним силама), али тада нису успели да постигну значајне резултате. Једино након револуције из 1917 било је проблема. .... Руско турски рат 1853-1856 године на крају тог рата Русија је поражена те јој је 1856 године било ускраћено да држи флоту у Црном мору. То ће Русија морати да поврати новим ратом.

  • sumadinac says:

   tako se ponasala i hrvatska, isti im je mentor iz vatikana, potpomognuti sa zapada i sad, koje bi da sloveni ratuju a oni da umarsiraju sa nastampanim dolarima, vec vidjeno..

  • Miraš says:

   Увек размишљаш и пишеш уско, површно и тенденциозно, досадна си као комарац-крвопија. За неколико дана је сусрет Бајден-Путин. Пред тај сусрет Зеленски упорно трчи као младо ждребе пред руду. Али није то због младости Зеленског, него таква улога му је додељена од стране режисера. Јер стартне позиције Путина пред разговор треба ослабити. Зеленски јесте кренуо као глумац и то је и остао. Само што више није забаван и већ је прилично потрошен.

 2. Милан says:

  Мишљење поводом најновијих предлога да се изгласа Резолуција о Сребреници и поводом рада Хашког трибунала: "Немачка треба да буде водећа држава Европе и не може да носи епитет геноцидна у 21. веку, па мора да упре на неког другог прстом да понесе тај епитет. Они то Србима раде још од деведесетих“. ...... У каквој је ово вези са Украјином? У Украјину су пренели исту врсту рата која се водила у бившој Југославији. Зеленски слуша господаре из Фашингтона и води Украјину у погрешном правцу ка хаосу. Ако се рат у Украјини распламса, вероватно ће на основу тога извести нове доказе како су Руси, могуће и Украјинци геноцидни. ЗАКЉУЧАК: СЛОВЕНИ СУ ГЕНОЦИДНИ, А НЕМЦИ НЕ. Али Немачку имају под контролом од 1945 године. Да ли је данашња Немачка суверена земља? НЕ, она је само колонија, додуше најпривилегованија колонија. Пример преузимања Немачке по контролу им се јако просладио ... ИДУ КА ТОМЕ ДА СТАВЕ ПОД КОНТРОЛУ И ДА КОЛОНИЗУЈУ СВЕ СУВЕРЕНЕ ЗЕМЉЕ СВЕТА. Мустра која се стално понавља је иста као некад за нацистичку Немачку. "Нацистички злочини узимају се као пример где се не може претпоставити невиност државе. Ово је довело до потребе развијања међународних закона али и наднационалног надзора." А тај наднационални надзор већ деценијама по целом свету врши Америка, плус њени најближи савезници из НАТО-а, затим Хашки трибунал, итд. НАЈВАЖНИЈЕ: Ратни сукоби у савременом свету углавном нису изоловани индивидуални сукоби, него америчке тајне службе и још неке из њима најближих земаља уводе дестибилизацију у земљу жртву, подстичу етничке и верске сукобе, праве и направе тотални хаос, да би се на крају појавили као уређивачи тог хаоса. По завршетку рата њихове мултинационалне компаније у земљи жртви покупују све што их интересује за тепсију рибе.

 3. Milan says:

  Зеленски је добио домаћи задатак да уради оно што је урадио Фрањо Туђман и његов ХДЗ... Наиме, још за време Другог светског рата, у Топуском између 8. и 9. маја 1944. на Трећем заседању ЗАВНОХ-а изгласан је први Устав Хрватске из новијег доба. Он се темељио на заштити људских права и слобода, као и на антифашистичким идејама. У том Уставу Хрватска је дефинисана као будућа федерална јединица СФР Југославије. Исто тако је јасно назначено у том Уставу да Срби у Хрватској, због своје бројности и огромног доприноса за антифашистичку борбу и деловање, постају конститутиван народ. Док Мађари, Чеси, Италијани, Словаци, Русини и Украјинци постају националне мањине. И сви каснији устави које је Сабор СР Хрватске изгласавао били су слични... Божићни Устав Хрватске изгласан је у хрватском Сабору 21. децембра 1990. године, у Загребу. У односу на раније уставе имао је две битне промене: Прва је та да је Хрватска одбацила социјализам као начин друштвено-економског управљања државом, као и дефинитивно увођење вишепартијског система. Друга битна промена је избацивање Срба из Устава, односно Србима у Хрватској је укинута конститутивност и сведени су на националну мањину. Сви дотадашњи Устави СР Хрватске су дефинисали Хрватску као "дом Хрвата и Срба и других националних мањина“. А у Божићном Уставу, Хрватска је дефинисана као "дом Хрвата и других националних мањина“. Дана 22. децембра 1990. у хрватском Сабору је свечано проглашен нови Устав Хрватске уз интонирање хрватске химне "Лијепа наша домовино". Остало знамо...

 4. branko9 says:

  Rusija treba otvoreno da kaze Ukrajini i NATO da ce u slucaju bilo kakvih konkretnih politickih i pravnih koraka za stavljanje Ukrajine pod kontrolu NATO to izazvati momentalnu invaziju Ukrajine i oslobodenje te drzave od pritajene zapadne okupacije. To treba uraditi bez ikakvih emocija, otvoreno, i objasniti da Rusija ne moze dozvoliti NATO da je vojno ugrozi iz Ukrajine, jer bi to dovelo do nestanka ruske drzave. Ukrajinci moraju biti svjesni toga unaprijed, tako da ako izaberu rat protiv Rusije, to ce biti njihova odluka.

  • Mirjana says:

   Ко тражи веће изгуби из вреће - зато не долази у обзир војна инвазија Украјине од стране Русије. Ево погледај шта би добила Русија ако би извршила окупацију Украјине? 1) Још веће непријатељство Украјинаца јер сматрали би да су окупирани, имали би унутар Украјине непријатеља можда чак у већем броју него данас. 2) Русија би добила прегршт ко зна каквих све санкција од САД и ЕУ 3) Русија би имала обавезу да отплаћује спољне дугове Украјине, а они су се прилично нагомилали од 1991 до данас. 4) Па још и ово - Да ли би тако почео нови рат у Европи са више држава учесница, а који би могао да прерасте у светски рат?

 5. Peđa says:

  Rusi imaju ukrajinske, a mi hrvate...

 6. Mate says:

  Očito je da se sprema Pax Judaica - Novo Euroazijsko-Kazarsko-Mongolsko Carstvo koje će vladati cijelim svijetom sa centrom u Velikom Izraelu, sa centrom centara koji će biti Jeruzalem i Treći Hram, a Putin, Biden, Trump, Erdogan, Merkel, naravno vikar tame Sranjo, Von der Leyen, svi rade za Pax Judaica. Ali nebitno je, pobijedio Vatikan ili židovi, sve je to na kraju ista banda i tama. Abrahamske religije su posve uništile naše narode, ovo je naš kraj.

  • Miraš says:

   Русија неће бити плен тог царства. Погрешно закључујеш. Прочитај и информиши се, има и на интернету - Опричнина. Опричници су успели да поразе све бољаре-издајнике, али тај опричнички карактер су задржали што се види у свим каснијим трауматичним периодима. ... Од кога је Иван Грозни примио васпитање? Мати Јелена Глинска умрла је кад је он имао 3 године, а затим га је подизала бака Ана Глинска, девојачко Јакшић. Ана Глинска је била ћерка Стефана Јакшића, Јакшићи су позната српска племићка породица.

 7. Gagi says:

  Sada ce Bajdo Putku da ispostavi ultimatum povodom Ukrajine. Nisu valjda na izborima bezveze prevarili ceo svoj narod da bi sprovodili mir, potrebno je da se ide napred u nova ekonomska osvajanja. Nije moguce da se dozvoli da njihove multi-kompanije pisu deficit ove godine, ima u Ukrajini jos dosta toga da se pljacka. Danas je cela zemljina kugla Americka interesna sfera, serif Vajat Erp je usao u punu kafanu i puca na koga stigne, red mora da se postuje, zna se ko je najveci serif i ko ima svu vlast. Ima taj serif i bracu, porodica Erp je velika i mocna, gde oni zapucaju tu trava ne raste, njihov red i zakon moraju da se postuju. Vazno je da se zakon i vlast sacuvaju, koliko ce usput neduznih da izgine, to zaista nije vazno.

 8. Kulak says:

  Zanimljiv lik ovaj Putin.Da je Židov Zelenskij dao izjavu u stilu:ODLUČILI SMO DA POBIJEMO SVE ETNIČKE RUSE U UKRAJINI,po svemu sudeći bi Putin reagovao u stilu:MI MISLIMO DA TO NIJE DOBRO.

 9. Gagi says:

  Komunizam je bio odlican alat za postvljanje kasnijeg politickog okupacionog sistema koji je nazvan - demokratija. Isti su na vlasti, kapital drzave je u "pouzdanim" rukama, moze po malo da se "mulja", naravno pod kontrolom Rima i onih koji su "pouzdani". Moj licni problem je taj, na ovom portalu sam zbog toga sto se idetifikujem sa mojim mucenicima u teskim ranama koje su imali i jedva preboleli. Svi "ovi" koji su ih tada slali, danas uzivaju u blagodetima ove drzave, ne intersuju ih majke u crnim maramama. Bicu krajnje brutalan, nije moguce da izdajnik svog roda bude daans povlascen i da ima obezbedjenje ove drzave. Kao sto vidimo, drzava je bas onakva kakvi smo mi, kakva namje dusa, takva je drzva.

 10. persida says:

  U pravu si, mladicu. Srbi su izgubili drzavu kad su izgubili dusu. Ostala im je samo luzerska psihologija, da se slade slabom turistickom sezonom u Hrvatskoj, to dozivlajavaju kao SVOJ najveci podvig.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u