ПУТИН СЕ ОГЛАСИО: Зна се ко је кривац за стање на Блиском истоку!

PUTIN SE OGLASIO: Zna se ko je krivac za stanje na Bliskom istoku!

10 oktobra 2023

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je povodom eskalacije situacije na Bliskom istoku da je to snažan primer kraha politike SAD u tom regionu. On je izrazio žaljenje zbog eskalacije.

„Nastavlja se i ukrajinska kriza a na žalost vidimo drastičnu eskalaciju situacije na Bliskom istoku. Verujem da će se mnogi složiti sa mnom da se radi o snažnom primeru kraha politike Sjedinjenih Država na Bliskom istoku koje su pokušale da uspostave monopol na rešavanje krize, ali ih nije zanimala potraga za kompromisima prihvatljivim za obe strane, već su, naprotiv, gurali svoje sopstvene predstave o tome kako to treba da bude urađeno, vršili pritisak na obe strane“, rekao je Putin na sastanku sa iračkim premijerom Iraka Muhamedom as-Sudanijem.Kako je rekao, pritisak je vršen na obe strane, ali svaki put bez uzimanja u obzir suštinskih interesa palestinskog naroda.

Predsednik Rusije je rekao da je za rešenje palestinsko-izraelskog sukoba neophodno da se sprovede odluka Saveta bezbednosti UN o formiranju suverene palestinske države.

On je pozvao obe strane da učine sve kako bi šteta načinjena civilima bude minimalna.

Prethodno, vojno krilo palestinskog pokreta Hamas u subotu je objavilo operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila o pokretanju operacije „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu, u obraćanju naciji, rekao je da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.

Podsetimo, palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu.

Odlukom Ujedinjenih nacija, uz aktivnu ulogu SSSR, 1947. godine određeno je da budu formirane dve države – Izrael i Palestina – ali je osnovana samo izraelska država.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *