ПУТИН СЕ ПОИГРАВА СА Америком!

PUTIN SE POIGRAVA SA Amerikom!

6 novembra 2017

Dve ruske državne institucije, usko povezane sa Kremljom, uložile su značajna sredstva u kompanije Tviter i Fejsbuk posredstvom poslovnog saradnika, zeta američkog predsednika Donalda Trampa, Džerada Kušnera, navodi danas britanski Gardijan pozivajući se na obelodanjene „Rajske papire“.

Nejasno je da li je Moskva videla politički interes u finansiranju deonica „Fejsbuka“ i „Tvitera“.

Ruska sredstva su u ove društvene mreže investirana preko ruskog tehnološkog magnata Jurija Milnera, koji ima deonice i u kompaniji čiji je suvlasnik Kušner, visoki savetnik u Beloj kući, pojašnjava se u tekstu.

Ovo otkriće će verovatno izazvati zabrinutost zbog ruskog uticaja na američku politiku i ulogu koju su društvene mreže imale u prošlogodišnjim predsedničkim izborima, a uz to bi moglo da pokrene nova pitanja što se tiče kompanija koje se bave društvenim mrežama, ali i u pogledu Kušnera, ocenjuje londonski dnevnik.

Milner kaže da „Fejsbuk“ i „Tviter“ nisu upoznati sa tim da je novac došao iz VTB banke, koja je pod ruskom državnom kontrolom i iz finansijskog ogranka ruske državne gasne i naftne firme Gasprom.

Podaci pokazuju da je 2011. godine VTB „Tviteru“ uplatila 191 miliona dolara, dok je otprilike u isto vreme „Gaspom investholding“ finansirao jednu sumnjivu of šor kompaniju, koja je zauzvrat uložila milijardu dolara u deonice „Fejsbuka“, navodi Gardijan.

Sve te investicione transakcije kontrolisao je Milner, koji je 2015. uložio u novu kompaniju sa sedištem u Njujorku, a čiji su vlasnici Kušner i njegov brat.

Milner je, inače, bio savetnik ruske vlade za tehnologiju u okviru predsedničke komisije kojom je predsedavao Dmitrij Medvedev, bivši predsednik i sadašnji premijer Rusije.

Sada sa sedištem u „Silikonskoj doloni“, Milner je uložio sedam milijardi dolara u više od 30 onlajn kompanija uključujući „Airbnb“, „Spotify“ i kineske kompanije „Alibaba“ i JD.com.

U nizu intervjua, Milner je rekao da finansiranje „Tvitera“ nije VTB obezbedilo uticaj na tu društvenu mrežu, a takođe je naveo da ne zna da je Gasprom finansijski podržao deonice „Fejsbuka“.

Takođe, Milner tvrdi da nije Kušnerov saradnik i ističe da je u Kušnerovu kompaniju uložio novac iz komercijalnih razloga, navodeći da su se sreli samo jednom, na koktelu u SAD prošle godine.

U „Tviter“ i „Fejsbuk“ sredstva je uložila Milnerova investiciona kompanija „DST Global“, koja je osnovana 2009, u vreme kada je Milner udružio snage s ruskim oligarhom Ališerom Usmanovim, suvlasnikom fudbalskog kluba „Arsenal“, koji je mnogo novca uložio u „DST Global“.

Nejasno je da li je Moskva videla politički interes u finansiranju deonica „Fejsbuka“ i „Tvitera“, ili je cilj investiranja bila samo zarada, napominje britanski list.

Istovremeno, Gardijan podseća da je uloga Rusije u istraživanju društvenih mreža radi uticanja na izbore u SAD 2016. važan deo istrage FBI i Kongresa Aleksander Veršbou, bivši ambasador SAD u Rusiji i u NATO-u, kaže da su ruske državne institucije često korišćene kao „sredstva za Putinove omiljene političke projekte“.

Prema njegovim rečima, novootkriveni podaci su zabrinjavajući u svetlu napora Moskve da unese razdor u američku demokratiju i javnu debatu, navodi londonski dnevnik.

– Jasno je da je postojao širi plan, uprkos Putinovim uveravanjima u suprotno – zaključuje bivši američki ambasador.

Podaci o ruskim investicijama u društvene mreže detaljno su izneti u „Rajskim papirima“, milionima procurelih dokumenta u koje je Gardijan imao uvid zajedno sa još nekim drugim medijima i Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *