ПУТИН СЕ ПОВЛАЧИ? Два потеза која говоре да ипак не жели да буде доживотни председник

PUTIN SE POVLAČI? Dva poteza koja govore da ipak ne želi da bude doživotni predsednik

6 novembra 2020

U ruski parlament ušao je zakon koji bi, ukoliko bude usvojen, Vladimiru Putinu omogućio doživotni imunitet u slučaju da odluči da se ne kandiduje na sledećim izborima.

Predlog zakona bi bivšem predsedniku dao imunitet od krivičnog gonjenja za bilo koja dela počinjena tokom njegovog života. Trenutni zakon omogućava zaštitu predsedniku samo za vreme mandata, piše Gardian.Ovo je već drugi zakon koji je ušao u proceduru ove nedelje kojim se predviđaju specijalne povlastice za bivše predsednike, što je podstaklo govorkanja da se Putin sprema za penziju.

Prvi predviđa da bivši predsednik postaje doživotni senator, čime bi takođe bio zaštićen od bilo kakvog krivičnog postupka i uživao bi sve državne privilegije do kraja života. Prema nacrtu zakona, Putin i bilo koji budući „bivši predsednik“ moći će da postane doživotni član Saveta federacije, gornjeg doma Federalne skupštine Ruske Federacije.

Zakon stiže samo četiri meseca nakon što je Putin uveo promene u Ustavu koje mu omogućavaju da ostane na vlasti tako što će se kandidovati za šestogodišnji mandat 2024, a zatim i 2030.

(Telegraf)

KOMENTARI6 komentara

 1. Rista says:

  Bilo puno komentara pa prošlo neprimećeno ali ne sasvim. Samo jednu rečenicu sam izbacio. Gagi Gagi 2020/11/01 7:45 PM Ko bi vise ovu politiku razumeo, posto kazu da je politika k...a ocigledno je velika greska da joj se pristupi iskrenim emocijama. A emocije prste na sve strane, svako voli nekog svoga i navija za njega bez obzira na evidentne rezultate. Pogledajmo iskreno nase nacionalne rezultate, dokle smo stigli i sta smo postigli. Nema tu abolicije ni za jednog politicara koji se "gurao" da on vodi narod, za svaku njegovu nesmotrenost lete ljudske glave i vezuju se crne marame. Od 1914 do danasnjeg dana Srbi non-stop ginu i Srbija se prazni, za kog to vozda i politicara moze da se kaze da je bio istorijski uspesan. Nema takvog, ali ima pozitivnog navijanja za licnu politicku simpatiju iz nekog iracionalnog razloga. Doduse, ima i racionalnog razloga, obicno su ovi navijaci u doba "svog" vozda zgrabili neku kosku i drustvenu poziciju koja donosi egzistencijalnu nagradu. To se vise ne zaboravlja, sta je to drugacije ovih dana sa ovom decom koja su se nagurala u Skupstinu. Nasa stvarnost mi izgleda kao da radimo i zivimo za neku privatnu kompaniju a ne za nasu drzavu i narodno opste dobro. U ovoj "nasoj" kompaniji director rasipa dohodak i nagradjuje koga hoce, po svom nalogu i cefu bez obzira na stvarni doprinos zajednici. To je praksa svih "nasih" vozdova jer moraju da imaju svoje "pouzdane" saradnike i tapsace. Onda posle nekog vremena dodje novi "vozd" i preuzme ovu "nasu" kompaniju, tako u nedogled. Za svo to vreme, narod gubi najrodjenije i krvavo stecenu imovinu jer je normalno i ljudski da "vozd" takodje moze da pogresi. Drugacija je prica bila dok je narod posedovao SVOJE sume, livade i njive, to je bila NJIHOVA kompanija kojom su rukovodili i za koju su brinuli, nije im bila potrebna tudja milostinja i iz tog razloga su cuvali i ginuli za svoju drzavu. U takvoj nerazvijenoj zajednici su imali po desetoro dece koje su othranjivali i stvarali ljudima. Onda im neko na prevaru pobi tu decu i razrusi ta domacinstva, da bi stvorio svoju kompaniju gde ce nanovo da ugnjetava ovaj istorijski napacen narod i da ga nagradjuje po "zasluzi" koliko voli "vozda". Hocemo li mi ikada izaci iz ove masovne hipnoze.

  • šiško says:

   Izlazimo, Risto, izlazimo, mada jako polako, što nije ni čudno kad vidimo koliko se trude da nas uspavaju i hipnotišu. Najnoviji hit im je ova kobajagi pandemija u kojoj uz svu medijsku halabuku i galamu, zastrašivanja i upozorenja, represije i kazne, iz pozadine jasno čujemo: "Ti spavaš, ti spavaš!" Zapravo, neki čuju, a neki će čuti sutra ili preksutra. Ali svakako će uskoro svi znati šta nam se radi.

 2. petrovgrad says:

  Putina cenim, ali je i suviše popustljiv. Sve oprašta isti je kao Staljin. Sve zločine Švabova su oprostili iz 2 svetskog rata. Nemci su masovne odmazde vršili nad gradjanima Sovjetskog saveza. Pobili preko 25 miliona. Kad je ušao Staljin u Berlin nijednog Nemca nije streljao iz odmazde. Ono 100 za 1, ili gasna komora za SS oficire i sl. Rusiji treba neko posle Putina poput Žirinovskog. Zapad se ne plaši Putina, znaju da je pametan i da neće napraviti žestok potez. Na Rusiju kidišu jastrebovi iz NATO štabova. Rusija nema adekvatne jastrebove. Naj jači generali su "ludi" generali, sa kojima nikada nisi načisto a imaju rakete. Koreja nema mnogo više oružja od Amera, ali ima mnogo "ludih" generala. Ko sme da krene na Koreju.

  • persida says:

   Zirinovski je covek Mosada, iskompleksirani Jevrejin, bebetalo poput Seselja, lazna figura. Ti si nacisto prolupao.

 3. šiško says:

  Ne znam šta Putin želi ili ne želi, ali sam siguran da će Rusija mnogo izgubiti kad se Putin povuče. Što se ranije povuče, Rusija će više izgubiti. Teško će oni pronaći sličnog čoveka. Zato mislim da sa ovim pitanjem treba sačekati. Što se tiče imuniteta za predsednika, ja jesam za takvo rešenje, ali pod uslovom da postoje mehanizmi višestruke kontrole njegovog rada još dok mu traje mandat i da se oni tradicionalno vrlo striktno koriste. I ne samo kontrole, već i smene sa funkcije ukoliko dodje do grubog kršenja "pravila igre".

  • persida says:

   A gde su bili "mehanizmi kontrole" dok je vladao Putin. Vidis koliko nemas principa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *