PUTIN: Snaga Rusije je u jedinstvu, istini i pravdi

PUTIN: Snaga Rusije je u jedinstvu, istini i pravdi

18 jula 2014

177451Danas, na dan otkrića moštiju prepodobnog Sergija, patrijarh moskovski i cele Rusi Kiril služio je prazničnu liturgiju u Trojice-Sergijevoj lavri.

„Postaje jasno da je Sveta Rus neumirući duhovno-moralni ideal našeg naroda i izraz tog ideala, čija dominanta je – svetost.

Začuđuje, ali ako postavimo tako jednostavno pitanje: „A gde je još svetost bila osnovni i glavni ideal života ljudi?“ – ne radi se o manastirima, o zatvorenim grupama ljudi koji su posvetili svoj život služenju Bogu, radi se o ogromnom narodu“ – kazao je poglavar RPC posle liturgije.

Po njegovim rečima, oni koji su dostizali svetost, koji su realizovali taj nacionalni ideal, postajali su „heroji duha, podvižnici, svetionici“, a jedan od tih primera je prepodobni Sergij.

U petak je u Sergijev Posad stigao predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Zaveti Sergija Radonješkog su ključ za razumevanje Rusije. Za razumevanje temelja – njenih istorijskih tradicija, jedinstva i povezanosti. Upravo u tom jedinstvu, u istini i pravdi, u našim vekovnim vrednostima je snaga Rusije, njena velika prošlost, sadašnjost i budućnost“ – kazao je Putin, govoreći na prazničnom koncertu.

On je istakao da Sergiju Radonješkom pripada zaista sudbonosna uloga u istoriji.

„Učitelj i tvorac Rusi“ – tako je jednostavno i sažeto narod definisao veliku misiju Sergija Radonješkog. Njegove mudre i tvrde reči učitelja bile su duhovni oslonac i podrška u teškom periodu spoljne najezde i unutrašnjih razdora. Upravo tada je izgovorio proročke reči:

„Ljubavlju i jedinstvom ćemo se spasiti“.

Taj poziv, pun nepokolebljive vere, doprineo je ujedinjenju ruskih zemalja, zauvek je ušao u dušu naroda, u naše istorijsko sećanje“ – kazao je predsednik Rusije.

Putin je naglasio da su se veličina i uticaj ličnosti prepodobnog Sergija odrazili na više epoha.

„On je bio inspirator patriotskog, nacionalnog, moralnog uspona. Doprineo je jačanju pravoslavne crkve i izgradnji manastira, koji su bili ne samo duhovni centri, već i prave tvrđave, čuvari Rusije“ – rekao je on.

Po Putinovim rečima, Trojice-Sergijeva lavra, koju je osnovao prepodobni Sergij, ima poseban značaj.

„Ona se s pravom smatra pravoslavnim uporištem, čistim izvorom vere i riznicom nacionalne kulture“ – naglasio je ruski predsednik.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *