ПУТИН ШОКИРАО америчког државног секретара

PUTIN ŠOKIRAO američkog državnog sekretara

14 jula 2017

Ruski predsednik Vladimir Putin je naglasio da su budućnost Sirije i njenog predsednika u rukama sirijskog naroda, a ne američkog državnog sekretara Reksa Tilersona

“Američki državni sekretar nije građanin Sirije i nema pravo da govori o njenoj budućnosti i sudbini njenog predsednika. To će odlučiti samo sirijski narod,“ rekao je Putin na konferenciji za novinare samita G20 u Hamburgu.

On je naglasio da se stav SAD-a prema Siriji nije drastično promenio, iako je postao pragmatičniji, dodajući da su SAD takođe odigrale određenu ulogu u smanjenju nasilja u toj zemlji.

Zatim je govorio o pozitivnom dogovoru po pitanju postizanja sporazuma o prekidu vatre na jugozapadu Sirije i pozvao svoje Jordanske i Izraelske partnere da sarađuju, ističući da se sirijski teritorijalni integritet po svaku cenu mora očuvati.

On je takođe otkrio da Rusija održava kontakte sa nekoliko kurdskih frakcija u Sirij, uprkos tome što nemaju bliske odnose sa tim frakcijama kao što to ima SAD, ističući da Rusija nastoji na očuvanju jedinstva i teritorijalnog integriteta Sirije, što njihovu poziciju po pitanju Kurda čini nešto drugačijom od američke.

Po pitanju rešavanja sirijske krize, Putin je rekao da će Rusija nastaviti sa svojom politikom vraćanja mira i stabilnosti toj zemlji i nastaviće da sarađuje sa svojim sirijskim, iranskim i turskim partnerima, naglašavajući da je o pitanju Sirije detaljno raspravljano sa njegovim turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom na samitu.

Po pitanju aktuelne krize Saveta za saradnju zalivskih zemalja između Katara i nekih preostalih zemalja ovog Saveta, posebno Saudijske Arabije, Putin je istakao da je on ranije razgovarao sa rukovodstvom Katara o tom pitanju, ističući da se ovo pitanje mora rešiti brzo, jer bi moglo negativno uticati na stabilnost i ekonomsku situaciju u regionu.

Govoreći o svom sastanku sa američkim kolegom Donaldom Trampom, Putin je rekao da je Tramp u stvarnom životu prilično drugačija osoba od one koju poznajemo sa TV-a, jer je on mnogo racionalniji, dodajući da je ishod razgovora bio veoma pozitivan i da će verovatno obezbediti temelje za normalizaciju odnosa između ovih zemalja.

Što se tiče pitanja navodnog mešanja Rusije u poslednje američke predsedničke izbore i uopšte sajber bezbednost, Putin je rekao da nema potrebe da se sumnja da će se Rusija ikada usuditi da se meša u američke predsedničke izbore, dodajuć da ove dve zemlje planiraju da uspostave novu radnu grupu koja bi pažljivo motrila sva osetljiva pitanja koja se tiču sajber bezbednosti.

Pre nego što je završio svoj govor, Putin je istakao da zapadni mediji pokušavaju da se mešaju u unutrašnje poslove Rusije, dodajući da Moskva to zna, ali da čitavu stvar posmatra racionalno.

Webtribune.rs

KOMENTARI3 komentara

  1. Ajaj says:

    Čelovek Putin govori iskreno, pa onda prutom po guzi, e tako treba da se vaspitava zapadni razmaženi debeljuca. Činjenica je da se neko ipak suprotstavlja globalnim nedaćama koje vešto prave amerika i engleska, ali biće oni zemlja proleterska, treba malo i vremena za to. A sad svi na svoje radne zadatke, i to bez odlaganja. Živeli!

  2. goran says:

    Umesto da oslobadja Ruse, prolupali Putin vodi tudju brigu. On je agent koji radi protiv Rusije, kao sto su to radili i njegovi prethodnici. Ispostavice se da je cak bio gori i od Jeljcina. Onaj je makar pio, pa je zato bio lud, a Putin u treznom stanju radi protiv Rusije.

  3. Pitagora says:

    Šta je tu "šokantno"? Kao i kod svih političara, klepeću usta da ne budu pusta. Naravno da on uprkos klepetanju nije naivan čovek, i dobro zna da je istina suprotna - nikakav narod neće odlučiti o svojoj sudbini, ponajmanje sirijski.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *