ПУТИН ШОКИРАО АМЕРИКУ: Шта то може да погоди ПЕНТАГОН?

PUTIN ŠOKIRAO AMERIKU: Šta to može da pogodi PENTAGON?

26 februara 2019

Predsednik Rusije Vladimir Putin, govoreći o mogućoj upotrebi rakete „Cirkon“, nije navodio nijednu geografsku tačku.

Kremlj se ne meša u uređivačku politiku televizija, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući medijske navode o američkim centrima za donošenje odluka koji bi mogli biti ciljevi ove rakete.“Nikada se ne mešamo i ne možemo da se mešamo u uređivačku politiku naših televizijskih kanala, pa čak ni državnih. Stoga se u ovom slučaju pitanje može uputiti direktno toj televiziji. Želim da napomenem: zapravo, kada je predsednik govorio da u slučaju da naša zemlja bude ugrožena i da na njenim granicama budu postavljene rakete kratkog i srednjeg dometa usmerene na nas, onda ćemo morati da uradimo recipročno… i da naše rakete usmerimo ne samo na lansere, već i na one teritorije u kojima se nalaze centri za donošenje odluka. Molim vas da obratite pažnju na činjenicu da predsednik nije naveo nijednu geografsku tačku u vezi sa tim“, rekao je Peskov novinarima.

U nedelju je ruska državna televizija „Rusija 1“ označila vojne centre SAD u kojima se donose odluke kao potencijalne mete raketa „Cirkon“, u slučaju da američke rakete zaprete Rusiji.

Mete napada mogle bi da budu: zgrada Pentagona u Vašingtonu u kojoj se nalaze viši organi upravljanja Oružanih snaga i Komitet načelnika štabova; vladin kontrolni centar Kemp Dejvid; kontrolni centar predsednika SAD i komandni centar Komiteta načelnika štabova Fort Riči u državi Merilendu. Ta tri objekta se nalaze na istočnoj obali SAD. Na zapadnoj obali SAD potencijalne mete su centar za upravljanje strateškim ofanzivnim snagama Maklelan u Kaliforniji i centar za upravljanje nuklearnim snagama Džim Krik u državi Vašingtonu.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin u obraćanju Federalnoj skupštini saopštio da će hipersonična raketa „Cirkon“ moći da razvija brzinu od devet mahova i da ima domet od preko 1.000 kilometara. Ona će biti instalirana na brodovima i podmornicama.

U slučaju pretnje Rusiji, te rakete biće upotrebljene za gađanje komandnih centara u SAD, odakle se upravlja američkim sistemom PRO u Evropi. Američki lansirni sistemi PRO mogli bi potencijalno da upotrebe rakete kratkog i srednjeg dometa za napad na teritoriju Rusije.

Radi se o tome da su Sjedinjene Američke Države ranije u okviru stvaranja protivraketnog odbrambenog sistema u Evropi u Rumuniji rasporedile Mk41, a slični sistemi su razmešteni u Poljskoj. Ovi lanseri su prilagođeni za lansiranje krstarećih raketa „tomahavk“.

Ranije je ruski kontra-admiral u penziji Vsevold Hmirov izjavio da raketa „Cirkon“ sa brodova Ratne mornarice Rusije garantovano može da pogodi cilj za pet minuta sa rastojanja od 500 kilometara od obale.

KOMENTARI4 komentara

 1. Zoran says:

  Ma da. 11000km/h, a ode CG,. Makedonija i Venecuela. Neka se spremi Putin za Kubu. Raketa oblece Zemlju, a Ameri dole red da se udje u NATO.:)

  • Milan says:

   Nikako ne ide da porediš Makedoniju i Crnu Goru sa Venecuelom. Makedonija odavno želi da udje u NATO i samo ono dugogodišnje grčko osporavanje imena države dosad je to usporavalo. Makedonija je 1999 dala svoju teritoriju NATO-u za napad na SR Jugoslaviju i godine 2008 priznala je nezavisnost Kosova. Šta bi Rusija dobila sa takvim partnerom tačnije partnerčićem? Ninajući problematičnu državu samo bi dobila još jedan kamenčić oko vrata. Uglavnom svi na Balkanu su na ovaj ili onaj način prokleti jer svi nešto traže od Rusije, a čime se te balkanske državice bave i šta daju zauzvrat? Uglavnom samo cirkus. ... Crna Gora tj. njeno rukovodstvo isto je htelo u NATO, ali to rukovodstvo isto je birao narod Crne Gore. U tome šta su dosad radili iz Crne Gore nema ničeg ni slovenskog ni ruskog, nego najviše su u igri nezasiti lični interesi vladajuće crnogorske elite. Ne podvaljuj domaći smrad strancima, u ovom slučaju Rusima.

 2. Milan says:

  Amerikanci ne moraju da gledaju i slušaju ruske vesti. I dosad su ih izbegavali pa neka tako nastave.

 3. XXX says:

  Najvece dostignuce Amerike je ulazak CG i Makedonije u NATO. Ako to ne spasi NATO nista nece. Tako je NATO ojacan ogromnim vojskama CG i Makedonije. Posebno sto je Makedoniji Albanija zapad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *