ПУТИН ШОКИРАО ЕВРОПУ – ПРОПАЛА АМЕРИЧКА НАДАЊА

PUTIN ŠOKIRAO EVROPU – PROPALA AMERIČKA NADANJA

2 jula 2023

Američka nadanja da u Rusiji vlast može da se promeni na ulici, potpuno su propala. Umesto toga, Putin je šokirao Evropu, a Ameriku izvukao na čistac time što je rekao da je spreman da već sada pregovara o Ukrajini sa američkim posrednikom, ocenjuje publicista Siniša Ljepojević.

Zapadni mediji su na dešavanja od 24. juna, prvo trljali ruke i Evgenija Prigožina nazivali „oslobodiocem“, jer su iz jednog centra propagande stizale vesti da će narod da stane uz pobunjenike Vagnera, ali se ta euforija ubrzo ugasila.Nastupilo je razočaranje, kaže Ljepojević u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“.

Putin šokirao Evropu

Putinov „političi manevar“, odnosno izjava koju su objavili zapadni mediji da je spreman na pregovore o Ukrajini sa predstavnikom Amerike, bio je šok za Evropu, kaže naš sagovornik, jer to znači tri stvari:

„Prva stvar je — ako bi jednog dana imenovala posrednika, Amerika bi priznala da je strana u sukobu, a ta simbolika je u političkom svetu jako važna. Druga stvar je da u tom predlogu nigde nema Evrope, što znači da je Rusija odavno prelomila da za nju u političkom smislu Evropa koju oličava Evropska Unija uopšte više nije bitna. I treća stvar — Rusija smatra da je Ukrajina samo teritorija na kojoj se odvija sukob. Samo par dana posle te Putinove izjave, ministar spoljnih poslova Rusije saopštio je da za Moskvu Ukrajina nije politički identitet, a to znači ona kao takva ne može da bude faktor u nekakvom okončanju tog rata”, rekao je Ljepojević.

Rusija izvukla Ameriku na čistac

Prema oceni našeg sagovornika, ovakva Putinova izjava izvlači na čistac Ameriku. Odgovor još nismo dobili, ali je i nedostatak odgovora, u stvari, odgovor da Amerika želi rat, a ne mir, bar do predsedničkih izbora sledeće godine.

„Videćemo kako će se dalje razvijati ratna situacija s obzirom na to da je potpuno očigledno da za par meseci Ukrajina praktično neće više moći da ratuje, jer sve manje ima ljudi, a oružje koje joj je dostavljeno — u velikoj meri je uništeno. Šta će onda biti? Pošto Zapad ne želi da prihvati poraz, moguće je da Amerika natera neke NATO zemlje da pošalju trupe u Ukrajinu”, kaže naš sagovornik.

On ocenjuje da je to novi nivo sukoba i pitanje je da li će do njega i doći ali ga ne treba ni isključiti pogotovo u kontekstu Putinovih reči da će rat u Ukrajini biti završen kada ukrajinska vojska ne bude više na bojnom polju i kada u Ukrajini više ne bude zapadnog oružja.

Nova faza sukoba — Rusija i vojno i politički nadmoćna

Sigurno je, kaže Ljepojević, da je opredeljenje Bajdenove administracije da se rat odugovlači do predsedničkih izbora naredne godine. On smatra da ruska snaga izvire iz cilja, što znači da je spremna da čak dođe i do zapadnih ukrajinskih granica.

„Tu mogućnost ne treba isključiti. Ovo jeste nova faza gde je ruska stana i politički i vojno u prednosti. Politički, jer je predložila da Amerika odredi pregovarača, a vojno je mnogo dominantnija nego što je bila jer ima više iskustva i brojčano je nadmoćnija”.Zapad zatečen podrškom naroda Putinu

On ocenjuje da je u vladajućim krugovima na Zapadu došlo do malog zatišja, jer su zatečeni velikom podrškom naroda Vladimiru Putinu i njegovoj politici prema Ukrajini. Njihove procene su bile drugačije ali se sada pokazalo da je najveći deo javnosti u Rusiji protiv pobuna, da nisu skloni lomovima ali i da podržavaju Putinove strateške odluke.

„Očigledno je da su zapadni analitičari imali pogrešne informacije da je Rusija zrela za neku vrstu revolucije, što se nije desilo. Kremlj odnosno vladajuća ekipa u Rusiji ima punu kontrolu onoga što se dešava u državi“, smatra naš sagovornik.

Zapadni lideri zbog svega što se dešava uhvaćeni su u klopku i deluju po principu „zajedničkog zločinačkog poduhvata”.

Amerika, iako postoji duboka svest da nije više moćna kao što je bila, ipak jeste država koja ima velike prirodne resurse.

„Nalazimo se u fazi nivelisanja odnosa, što ne znači da će rat ubrzo biti gotov ali se mnogo jasnije nazire njegov ishod“, zaključuje Siniša Ljepojević.

(Sputnjik)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *