ПУТИН: Совјетски народ је сломио нацизам, наша дужност да чувамо ту истину

PUTIN: Sovjetski narod je slomio nacizam, naša dužnost da čuvamo tu istinu

24 juna 2020

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je građanima Rusije 75. godišnjicu pobede u Drugom svetskom ratu uz poruku da je sovjetski narod poneo najveći teret rata i slomio nacizam i da je dužnost svih da tu istinu čuvaju.

„To je prava istina, ničim zamućena. Nju treba da prenosimo svojim unucima i praunicima. Današnja parada je u čast te istine. Dužni smo da čuvamo i štitimo istinu o Velikom otadžbinskom ratu“, poručio je predsednik Rusije.Ne može se ni zamisliti šta bi se desilo sa svetom da u njegovu odbranu nije stala Crvena armija, rekao je on.

„Narodi SSSR platili su strašnu cenu za slobodu Evrope, naša dužnost je da se toga sećamo. Sovjetski narod je poneo najveći teret borbe protiv nacizma. Sovjetski narod je okončao strašni holokaust, spasao svet od fašizma. Uvek ćemo se sećati da je sovjetski narod slomio fašizam“, poručio je Putin.

Kako je rekao, čak 80 odsto nacističkih snaga bilo je usredsređeno tokom rata na Sovjetski Savez, ali nisu uspeli protiv ujedinjenog naroda.

Putin je rekao da je pobeda u Drugom svetskom ratu odredila budućnost planete za mnogo desetina godina i da je ostala zapisana kao najveći podvig po svom obimu, ali u morlanom i duhovnom smislu.

Podsetio je da je na Crvenom trgu, kraj zidina Kremlja, pre tačno 75 godina održana Parada pobede.

„To je bila legendarna parada pobednika, ostalo je zapisano da je to bio trujumf dobra nad zlom, života nad smrću“, poručio je on.

Putin je, međutim, naglasio da danas kada se svet suočava sa novim pretnjama i da ga možemo sačuvati samo zajedničkim naporima.

„Rusija je otvorena za dijalog i saradnju u ozgradnji zajedničkog sistema bezbednosti u svetu“, istakao je predsednik Rusije.

Pozdravio je i goste iz inostranstva, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i jedinice čitavog niza država koje učestvuju na paradi, među njima i vojnike Srbije.

Tokom govora održan je i munut ćutanja.

„Slava pokolenju koje je pobedilo nacizam, slava herojima rata. Ura“, rekao je Putin na kraju govora.

Sputnjik je Paradu pobede pratio iz minuta u minut, a na našem sajtu i društvenim mrežama možete pogledati i snimak cele parade.

Podsetimo, svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

KOMENTARI2 komentara

  1. Archelay says:

    Pratio sam paradu odusevljeno samo sto ne mogu da srocim kockice pravde oko ucesca Bugarima kojima,pretpstavljam,da i njima nije jasno zbog kojeg razloga su se tamo nasli.Sumnjam da su Rusi mutavi pa neznaju sa kim imaju posla.Moj tata kao borac Makedonsko-kosovske brigade referirao mi je sve morbitnosti koji su bugarski fasisti cinili od Nisa do Soluna i od Petrica do Ohrida.I sada odjednom su postali borci protiv fasizma.Ne verujem da je Putin cinist jer da se on nije pojavio na svetkoj sceni satanisti do sada bi nas poslali u pakao.Ovo mi izgleda da se radi o necemu sto je cilj postizanja daleko veci efekat ljudskog dostojanstva nego stanja bugarskog mentaliteta.

    • Slobodanka says:

      Stvar je u regionu Istočnog Balkana, a bogami i šire. Rumunija uopšte ne dolazi na Parade pobede. Delegacija Bugarska je bila na paradi Pobede 2010 godine, dok 2015 nije prisustvovala. Te 2015 godine zbog prisajedinjenja Krima i rata u Donbasu sledeće zemlje su odustale od dolaska na paradu: Australija, Belorusija (!), Belgija, Bugarska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačka, Gruzija, Izrael, Kanada, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Moldavija, Holandija, Norveška, Poljska, Slovačka, Slovenija, Ukrajina, SAD, Finska, Hrvatska, Crna Gora, Češka, Švedska, Estonija i Japan. Naša delegacija je tada bila prisutna, jedna jedina Srbija od svih država iz bivše SFRJ, bivše druge su poslušale su naredjenje iz Vašingtona da ne idu na Paradu. Te 2015 godine Rusija je na Paradu pozvala 68 šefova drugih zemalja, a odazvalo se njih 8: Srbija, Kina, Vijetnam, Severna Koreja, Kazahstan, Indija, Venecuela, Egipat. Ove godine ni Izrael nije poslao delegaciju, a prošle godine sećate se da je bio Netanjahu. Navodno ljuti su zbog isporuke S-300 Iranu, a izgleda da i oni moraju da slušaju Vašington. Odaziv šefova zapadnih i prozapadnih zemalja nije se poboljšao ni ove godine. Eto došao je Lukašenko, a 2010 nije bio prisutan. Još uvek ne mogu da prežale Krim, a s kog bi gadjali Rusiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *