ПУТИН СПРЕМА ОСВЕТУ ТУРЦИМА: Ово су три могућа сценарија руске одмазде!

PUTIN SPREMA OSVETU TURCIMA: Ovo su tri moguća scenarija ruske odmazde!

25 novembra 2015

49843_putin_fObaranje “suhoja Su-24” je prvi ozbiljan gubitak koji je pretrpela ruska vojska od početka vazdušne kampanje u Siriji.

Analitičar Ronald Olifant koji izveštava iz Moskve napominje da je u pitanju surovi trenutak za pilote, njihove porodice i saborce na terenu.

Međutim, obaranje aviona je ozbiljan udarac na ruski Generalštab koji zna da kada se borite u ratu, stvari mogu da pođu naopako.

S obzirom na to da Rusi znaju da može doći do ovakvih situacija, sigurno imaju planove za nepredviđene situacije.

Gledajući izveštavanje ruskih medija, jasno je da su i oni pripremljeni na reakcije u ovakvim okolnostima.

Iako je ruski predsednik najavio oštar odgovor na obaranje ruskog bombardera, još se ne zna na šta bi to moglo da se odnosi.

Kako kaže Olifant, vojna odmazda skoro sigurno ne dolazi u obzir.

– Turska je članica NATO pakta i obaranje njihovog aviona kao odgovor rizikovao bi početak Trećeg svetskog rata – rekao je Olifant.

Umesto toga, kaže on, moguće je da će Rusi udariti na grupe koje Turci podržavaju na terenu – uključujući i turkmenistanske grupe za koje je Ankara već upozorila Rusiju.

Može, naravno, da se očekuje i diplomatski odgovor.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov navodno je otkazao ranije zakazanu posetu zvaničnoj Ankari, a drugi ruski poslanik ćak je pozvao i na evakuaciju rukih državljana iz Turske.

Treći potencijalni scenario je ekonomski odgovor. Rusija bi mogla da ukine snabdevanje prirodnim gasom koji Turci koriste preko zime.

Ipak, koliko daleko će sve da ode nalazi se u rukama Vladimira Putina koji još nije spreman da otvori sve karte.

KOMENTARI8 komentara

 1. pravda says:

  Au kakav komentar Rusija samo da izvuče svoje građane iz Turske i odmah počinje udar po Turskoj dve baterije iskandera su već bila pripremljena za tursku ovo svet nije video do sada Turska će nestati za deset minuta.

 2. BULAVA says:

  Ronald Olifant teško griješi ako misli da neće biti ruske vojne osvete.I to katastrofalno griješi.Pa sam čin evakuacije ruskih državljana iz Turske puno toga govori.To ništa ne govori samo mentalno svezanim.Turska je teško pogriješila.Ovo nije vrijeme jedrenjaka,izlivenih topova,jatagana,luka i strijele.Ovo je vrijeme krstarećih raketa.To što je Turska članica NATO pakta Rusiji ne znači ništa.Osveta će biti strašna.

 3. MERI says:

  18:57 Generalštab: Helikopter Mi-8 ruske avijacije, koji je učestvovao u spasilačkoj operaciji u Siriji, oštećen je u paljbi, jedan vojnik poginuo. opširnije: http://rs-lat.sputniknews.com/evropa/20151124/1101306308/Sirija-avion-Turska.html#ixzz3sRVeXV3s TURSKA JE POGODILA AVION.TURKMENI su u SIRIJI pogodili i spasilački HELIKOPTER koristeći američke PVO. NOBELOVAC, vodeći svetski trgovac oružjem, se obradovao i čestitao Turskoj. G-din Ringe-ringe-raja se isto zadovoljno smejulji. OTAN želi VELIKI rat, naravno samo preko posrednika. Cena i prodaja oružja u Americi je već skočila, jedino ih trgovina oružjem može izvući iz ekonomske krize. Od danas skočiće još te cene i prodaja i zaradiće i više. Dok svet ratuje Amerika zaradjuje i svetska populacija se smanjuje. Što je rat veći Američka zarada biće veća ...

 4. vLADA says:

  Smrt smrdljivim turcima!

 5. otac Satarije says:

  Rusija mora početi da UNIŠTAVA američke saveznike kao što ona uništava ruske. Turska mora biti kažnjena ali ja se nadam pre svega uništenju s.arabije i lišavanje SAD-a njene nafte.

 6. mija says:

  Turci su ovim aktom zapravo iskalili nemoćni bes, svoj i NATO-a (predvodjenog SAD-om). Nije lako naći pravi odgovor na nemoćni bes. Ako ne odgovoriš dovoljno oštro, oni će nastaviti da priredjuju ovakve "incidente", a ako odgovoriš preoštro, upecan si. Ako se Rusi odluče za oštru vojnu odmazdu, onda bi ona morala da bude toliko oštra da bude pouka svima za narednih hiljadu godina, a tako nešto, pretpostavljam, ne dolazi u obzir. Trebalo bi pronaći način da se nanese značajna šteta turskoj koja će istovremeno pogoditi SAD i povući njenu ekonomiju još više prema dnu. Dakle, napasti nešto što (osim NATO-a) povezuje tursku i am. ekonomiju i reputaciju u svetskoj zajednici. Istina je da će već sam potpuni poraz ID biti i njihov ogroman poraz, ali ako njihova povezanost sa terorizmom ne postane očigledna celom svetu, oni će se izmigoljiti sa štetom koju ipak mogu podneti. Zato bi trebalo do kraja razotkriti njihvu prljavu igru i nekom fokusiranom oružanom ili još bolje neoružanom akcijom pokazati da prljavštine u novom svetu više ne donose uspeh, nego katastrofalne ekonomske gubitke. Rusija je pokazala da u njoj dominiraju trezvenost i mudrost time što nije podlegla trenutnom besu, nego kao prvu meru uvela višestruku zaštitu svojih aviona u Siriji. Živela moćna i prosperitetna Rusija!

 7. Marinac says:

  Ovo se, sasvim izvesno, može gledati i kroz prizmu američko-ruskog dogovora o tranžiranju turske teritorije radi oformljenja države kurda na delu dosadašnje istočne turske ... Turska je ušla u šemu velikih igrača a da toga nije ni svesna... Ovo je samo inicijalna kapisla a u epilogu nije isključeno ni oformljenje samostalne države evropskih turaka čiji glavni grad će biti Istambul. Ovo su još početkom 20. veka planirali Englezi...Da li je i ovaj pakleni plan počeo da se ostvaruje uskoro će se videti !!! Mašalah Turci.., dođoste i vi na red za redaljku !

 8. zoki says:

  Potreban je svetski rat zato što pre.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *