ПУТИН СПРЕМИО ЈОШ ЈЕДАН МЕГАПРОЈЕКАТ! Запад опет остао затечен

PUTIN SPREMIO JOŠ JEDAN MEGAPROJEKAT! Zapad opet ostao zatečen

24 jula 2018

Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je kabinetu da prouči pitanje izgradnje mosta na Sahalinu.

„Znam da se pitanje gradnje mosta između Sahalina i kopna odavno razmatra, decenijama. I, kao što vaši poslanici navode u pismu, to je dugogodišnji san onih koji žive na Sahalinu, a to bi bio i značajan faktor u utvrđivanju stanovništva, ljudi — da se može doći i otići u bilo koje doba godine, po svakom vremenu, sve je jasno. To bi dovelo do razvoja severa Habarovskog kraja. Naložio sam Vladi da sve to prouči. Videćemo“, rekao je Putin na sastanku sa guvernerom Sahalinske oblasti Olegom Kožemjakom.Ideja o izgradnji mosta na Sahalinu postoji već decenijama i to pitanje je više puta pokretano od sredine 20. veka. Još je u Staljinovo doba postojao plan da se veliko ostrvo poveže sa kopnenim delom Rusije, ali tada se nije spominjao most, nego železnički tunel ispod Tatarskog moreuza. Međutim, ta ideja nije realizovana. Pitanje povezivanja dveju obala mostom ili tunelom ponovo je pokrenuto 2007. godine.

Tokom direktne linije 7. juna 2018. godine Putin je istakao značaj mosta za stanovnike Sahalina. On je tada naveo da je neophodno proceniti problem sa različitih strana — ekonomsku efikasnost, geopolitičke okolnosti i potrebu za razvojem infrastrukture.

KOMENTARI23 komentara

 1. Osvajac Wimbledona says:

  Pa i u EU ima investicija, 500 metara trotoara asfaltiraju :-)))

  • Velika Metla says:

   OW,kojeg trotoara? Nema šanse da mogu prići trotoarima,jer su zauzeti prosjacima! Na svaki metar možeš naći prosjake na tim trotoarima! Eto dotle dogurala ta "rajska eu-topija"!

 2. E.Lirsch says:

  Velika sila i drzava… Mora on ad "nalozui vladi"... Pa mora dok u njoj sede sotrosevci i sestokolonasi. Sve cuskije mafija povezana sa tajkunima. A "car" ne sme da ich smeni. Sve je ovo mazanje narodu oci. Umesto sto je gradio most na Krimu bilo je tri puta pametnije ad je oslobodio donbas od UKRO-nacista i tiome napravio kopneni koridor sa Krimom ali ne zna on sta cu reci "zapadni partneri"... Putin je nabio kompleks do nebesa. Onaj nize vrednosti. Treba ga na vreme skloniti dok nije napravio vecu stetu a u planu je.

  • Miraš says:

   Ispravnije je održati referendum u Donbasu ili konačno primeniti mirovni sporazum iz Minska. Ne može Ruska Federacija sa svojom vojskom da ulazi u susednu državu jer to bi se vodilo kao otvorena i jasna agresija na drugu suverenu državu. Ukrajina je nekad bila u sastavu zajedničke države, ne samo SSSR nego i prethodne Ruske imperije. Ali ta vremena su prošla jer Ukrajina je nezavisna država od 1991.godine.

   • E.Lirsch says:

    A kako TURCIn upadne u siriju sa tenkovima da unisti kurde. Ko mu dade to parvo???? Znaci li to on moze a "car" ne moze. Pojasni malo. Ima li turcin vise oruzja, jel jaci jel pametniji jel lepsi?.. Rusi zive pod komandom UKRO-nacista ne sme da koriste ruski jezik veliki demon iz Vatikana pokrstava… Ej mogu da citam do sutra. A sta radi "car"... Cera mudru ploitiku i cuti ko mula… Ne traje to mesec ili dva…. Ej cetiri godine. Min ski sporazum je mrtav zivela rusak armija. E kako kad "car" cera pregovore sa "zapadnim partnerima"... Putin je lego na rudu zapadnjacku. Unistise i crnu goru, makedoniju, ARMENIJU ej u kazahstanu zabranjuju cirilicu…. CAR cera mudro E jbg sad. Pa nisam ni ja dojio drljacu niti sam mutav. A ni RTS moze da mi ispira mozak.

    • Miraš says:

     Kurdska radnička partija (PKK) u Turskoj se smatra terorističkom organizacijom. U saradnji je sa kurdskim SDF u Siriji te Turska smatra i SDF bratskom terorističkom organizacijom. Nije mudro to što Erdogan radi jer Kurdi čine značajan deo stanovništva istočne Turske te kadtad ovo što turska vojska radi u Siriji može da bude razlog za ozbiljnu destabilizaciju Turske. U Ukrajini dominira osnovni sukob Zapad-Istok, U istočnoj Ukrajini ima i Ukrajinaca koji se bore na strani Donbasa. Takodje ima i Rusa iz Ukrajine koji se bore protiv Donbasa. Sukobi u bivšoj Jugoslaviji, najviše oni u Hrvatskoj, su model koji žele da prenesu na Ukrajinu. Poznat je slučaj da iz jedne severne oblasti Ukrajinci su odbili da učestvuju u operaciji ATO na istoku Ukrajine,a Putin se na to uljudno oglasio sa: Hvala Vam Sloveni. Sukobi u bivšoj Jugoslaviji, posebno oni u Hrvatskoj su model koji žele da prenesu na Ukrajinu. MI smo bili ogledno polje i sad misle da imaju gotov i pouzdan recept za veće i mnogobrojnije slovenske narode. Kod Ukrajinaca nacističke prošlosti to itekako prolazi. Ukrajini je nametnut specijalni rat sa ciljem da vremenom se stvori sve veće neprijateljstvo prema Rusiji. Cilj je da se Ukrajinci pretvore u vojsku za rat protiv Rusije. Ne mislite valjda da će žrtvovati svoje američke, britanske i francuske sinove i kćeri za rat protiv Rusije. Našim jezikom rečeno NATO pravi od Ukrajinaca janjičare za rat protiv Rusije. Sam djavo se poigrava sa budućom sudbinom severnih Slovena (mislim i na zapadne i na istočne) jer mu treba i značajna kopnena vojska. Imaju Poljsku za neprijateljstvo protiv Rusije oko 38 miliona stanovnika, a Ukrajina pre ovih sukoba i pre odvajanja Krima imala je 45 miliona stanovnika. Čak i Poljaci veoma podlo računaju kako će Ukrajinci u tome izvući najdeblji kraj. Ukrajinci im trebaju baš kao topovsko meso. Imaju oni za to i Hrvate i Estonce, itd. ali malobrojni su za veliku vojnu avanturu protiv Rusije.

    • Miraš says:

     To "zapadni partneri" Putin koristi sa ironijom i ujedno pravi se nevešt da ne zna šta Zapad radi, a zna on s kim ima posla. Ako neko razvija u susednoj zemlji ratni haos onda i razmišljaš zašto to radi, a kojim ciljem. Ako Zapad nastoji da što više militarizuje Ukrajinu, ovaj sa Istoka nastoji koliko može da splasne. Baš kad krenu onda i dobiju po nosu pa i tako ih uče da se ostave opasnog ćoravog posla. Jedan Ukrajinac iz Ukrajine (ne Rus) shvatio je o čemu se tu radi i baš je duhovito to objasnio: "Amerikanci donesu gomilu govana pred vrata Rusije (vrata Rusije - misli na istočnu Ukrajinu) i tamo ih dobro nameštaju i onda pritrče da zvone na vrata Rusije". On je lepo shvatio suštinu da sa kojekakvim govnima oni bi da izazovu ni manje ni više baš Rusiju.

    • goran says:

     Sve si u pravu, ali malo ko to razume, Srbi su od radijacije izgubili mozak.

  • Miraš says:

   Rat u Ukrajini je ista vrsta rata koja je preneta iz Jugoslavije. Nečuveno je da neko odavde to ne shvata. 15. maja 1992. godine, Savet bezbednosti UN broj 752 tražio je da odmah prestanu svi oblici spoljnog mešanja u Bosni i Hercegovini od strane jedinica JNA i da se te jedinice povuku, stave pod kontrolu republičke vlade ili raspuste i razoružaju. Ubrzo posle toga već 31.05.1992.godine uvedene su potpune sankcije SR Jugoslaviji. U tu istu zamku ti bi da uvučeš Rusku Federaciju. Rusija i ovako trpi neke sankcije, ali kad bi dokazali učešće vojske RF u Ukrajini uveli bi joj puno više sankcija. Nisu uzalud letele američke bespilotne letelice duž linije razgraničenja, a one mogu veoma efikasno da snimaju na puno većem rastojanju. Cilj je bio dokazati vojno učešće Rusije. Zatim još je važnije da time bi se iskomplikovao autoritet i ugled Rusije kao važne svetske sile i stalne članice SB UN.

  • goran says:

   Ono styo je Vucic za Srbiju, to je Putin za Rusiju.

   • Miraš says:

    Ne može se niko iz Srbije porediti sa Rusijom jer Srbija nije ni regionalna sila, a Rusija je velika svetska sila. Zatim Rusija ima baš veliku teritoriju i značajne resurse te kao cilj za osvajanje veoma je upadljiva i značajna, dok osvojiti Srbiju je mala utešna nagrada. To znači da politika Rusije mora biti raznovrsnija i složenija kad se poredi sa bilo kojom manjom ili baš malom državom.

 3. Kulak says:

  More između Sahalina i kopna zaleđeno je 5 meseci godišnje.Ako se taj most i sagradi,neophodno je da ima fenomenalnu termo izolaciju inače će punih 5 meseci izgledati kao santa leda.Možda je tunel zbog ekstremnih vremenskih uslova u tom kraju bolje rešenje.Struka,a ne politika treba da odluče o tom pitanju.

 4. Miraš says:

  Ovaj most povezao bi sever ostrva Sahalina sa ruskim kopnom. Posle toga bi čak postalo moguće da se iz Evrope do Japana putuje ruskom transibirskom železnicom, a uslov za to je da se od juga ostrva Sahalina do japanskog ostrva Hokaido izgradi most. Tada bi Japan postao kontinentalna država.

  • Kulak says:

   I more između ruskog Sahalina i japanskog Hokaida zaleđeno je nekoliko meseci godišnje.Led nije tako masivan kao na severu Sahalina ali i na tom području vladaju ekstremni vremenski uslovi.Temperature zimi su debelo ispod nule,a more je zaleđeno.Veliko je pitanje da li je u takvim okolnostima isplativo graditi most.

   • goran says:

    Naravno da nije isplativo, zato ga Putin i gradi, on radi sve na stetu Rusije.

   • Miraš says:

    Ti putevi su važni ne samo zbog ekonomije nego i sa stanovišta odbrane Rusije sa dalekog istoka. Povezivanjem Sahalina sa ruskim kopnom i sa japanskim ostrvom Hokaido kopnenim putem se stiže do Japana, a istočno od Japana je najvažnija američka baza Jokota od ukupno 90 vojnih objekata koje SAD ima u toj zemlji. Potencijalno time bi pipci Vašingtona bili oslabljeni; nekih 14.000 američkih vojnika u Jokoti automatski bi postali manje značajna sila odnosno predstavljali bi glupu silu koja tamo sedi. Japan je takodje američki vazal slično kao i Nemačka, te samo sa ekonomskog aspekta ako se gleda sve veće prisustvo Rusije u toj zemlji i obratno Japana u Rusiji automatski smanjuje taj vazalni status Japana. Ne oslobadja se samo vojskom nego raznovrsnošću i snagom svojih ekonomskih veza.

 5. Miraš says:

  Ostrvo Sahalin ima površunu 76.600 km2, još malo pa kao cela Srbija 88.499 km2. Nema puno stanovnika oko 500.000 i od ranije je u konstantnom opadanju baš zbog ovakvih loših veza, a posebno zimi. Most ili tunel od riskog kupna do severa ostrva povoljno bi uticao na ekonomiju ostrva, ali i na demografske prilike. Drugi most sa juga ostrva prema Japanu bio bi manje skup, ali takodje bi doprineo razvoju ostrva i još bio bi doprineo bi većoj saradnji izmedju Rusije i Japana.

  • Kulak says:

   Da,u idealnim vremenskim uslovima zvuči idealno,ali na Sahalinu dobar deo godine vladaju ekstremne hladnoće i okovan je ledom.Zato struka a ne političari moraju dobro proceniti da li je u uslovima zaleđenosti bolje rešenje most ili nešto drugo.

 6. slobo says:

  Samo vi pricajte sta god hocete o Putinu .On drzi konce u svojim rukama .zapad samo bjesni I pizdi zbog njegovih poteza .Sta je trebao da uradi da upotrebi silu .Zna se dobro da su Ameri arogantan narod I misle da sve mogu .Ne bi oklijevali ni sekunde da pocnu da ispaljuju nuklearne rakete ,a Putin zna cim raspolaze I gdje bi to odvelo .Zar bi on bio toliko pametan da xbrise jednu Englesku ili Francusku u roku od 10 minuta .Ameri odmah vrse odmazdu a Putin nece da rizikuje ali na kraju dobija sto hoce jest da je malo iritirajuce za nas ,ali je tako .Ako bi krenuo otvoreni konflikt sa zapadom nema pobjednika I ko bi to zaustavio jer bi taj rat mogao da traje par dana ili cak par sati .Daleko se otislo sa tom negativnom tehnologijom daleko .

 7. goran says:

  Sta me briga za odnose Rusije i Japana, meni je vazno to da je Putin izdao Srbe i da podrzava Vucica. Ostalo mi je manje vazno. Mislis li da ljude u Teksasu pogadja ono sto se desava u Vranju?

  • Miraš says:

   Srbi su sami glasali za Vučića! Što Srbi nisu razmišljali za kogaglasaju, a još bolje što se nisu upitali zašto preko 40% Srba ne izlazi na izbore.

  • Miraš says:

   Svuda u svetu izabrani primaju izabrane predstavnike vlasti. Nije uobičajeno da izabrani predsednik ili premijer prima predstavnike manjih i slabijih političkih snaga (opozicije) jer time bi stavili do znanja da su protiv izbora nekog naroda te da potkopavaju izabranu vlast. Cilj atlantista (SAD i V.B.) i njihovih djaka po Srbiji je da se preseku srpsko-ruske veze, da Srbi sami odseku taj svoj ruski koren. Na tome rade, svako na svoj način, atlantistički djak Vučić i atlantistički djak Goran, u tome ste isti. Ova domaća baza je odabrala Vučića i sa njima se ti raspravljaj, a ne sa Rusijom. Koje god go... mi da izaberemo ono će biti primljeno u Rusiji jer zvanično to je izabrana srpska vlast.

  • Miraš says:

   Srbi treba da ostanu deo slovenskog korpusa. Srbi ne treba iz svog identiteta da odseku taj ruski koren, kao što ne trebe da odseku i izbace iz svog identiteta kosovski zavet. I Jedno i drugo sada nastoje da izgubimo da bi od nas napravili rulju i poslušno neokolinijalno roblje tipa tipa " U se na se i poda se". A pitanje bilo kojih izbora u Srbiji u odnosu na to je kratkoročno pitanje. Pitanja: 1) da li mi uopšte mislimo na opstanak i napredak svoje države kad glasamo i 2) da li su izbori pošteni / to jesu važna pitanja. Ako su ti izbori nepromišljeni i nepošteni to je samo naša nekultura te i to je deo našeg identiteta. Šta ćemo sa tim našim nekulturnim problemom, da li ćemo ga smanjiti ili ćemo ga još više povećati, to je opet samo naš izbor.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *