ПУТИН СПРЕМИО ПРАВИ НОКАУТ за Запад и Америку!

PUTIN SPREMIO PRAVI NOKAUT za Zapad i Ameriku!

9 avgusta 2017

Ruski predsednik Vladimir Putin će se nakon uvođenja novih sankcija, koje su SAD nametnule njegovoj zemlji, u potpunosti okrenuti Kini, navode analitičari. Prema njihovim rečima, Putin namerava da napravi moćan savez sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, koji će obuhvatati sve sfere – od ekonomske do vojne.

Trgovina i energetika

Saradnik na Akademiji za međunarodnu trgovinu i ekonomsku saradnju kineskog ministarstva trgovine Baj Ming smatra da će nove američke sankcije bez dileme Moskvu u potpunosti okrenuti Pekingu.

– Amerika i EU veruju u politiku sankcija, međutim, cena toga je visoka jer će na njima profitirati zapravo Kina. Saradnja između Moskve i Pekinga će naročito biti povećana u trgovini i investicijama u infrastrukturu. Na taj način Kina će zapravo ući u sve sektore u kojima je Rusija sarađivala sa Zapadom – navodi Ming.

Njegove kolege iz Moskve smatraju da će se saradnja dveju zemalja značajno proširiti i ističu energetski sektor, u kojem je Rusija jedna od vodećih zemalja u svetu. Igor Juškov, stručnjak u ruskom Nacionalnom fondu za energetsku bezbednost kaže da bi Kina mogla da učestvuje u izgradnji gasovoda „Severni tok 2“ i „Turski tok“, budući da je američkim sankcijama to zabranjeno evropskim firmama.

– Kineske kompanije ovladale su tehnologijama kao i zapadne. Rusija lako može da pronađe partnera u Kini kad je izgradnja gasovoda u pitanju. Na taj način ne bi zavisila od Zapada, a Evropa bi izbegla sukob sa SAD – objašnjava Juškov ističući da je Kina veoma zainteresovana za ulaganja u tom sektoru.

I Jurij Tavrovski, stručnjak za kineske studije, smatra da je saradnja Kine i Rusije u energetskom sektoru obećavajuća.

– Energetika je prioritet za Kineze. Većina njihovih investicija u Rusiji namenjena je upravo energetskom sektoru. Ta saradnja će se sada produbiti, budući da su se na udaru sankcija našle ruske naftne kompanije – smatra Tavrovski.

Analitičari podsećaju da je Kina već produbila saradnju sa Rusijom nakon prethodnog seta zapadnih sankcija.

– Kina je u julu uložila 11 milijardi dolara u dva ruska investiciona fonda koja su pod sankcijama SAD. Takođe, dve zemlje imaju mnoštvo zajedničkih projekata u infrastrukturu, uključujući i takozvani novi put svile – kažu stručnjaci.

Oni dodaju da bi ta ekonomska saradnja mogla samo da ojača, ali ističu da će Rusija i Kina sada oformiti i jedan veliki vojni blok.

– Rusija godišnje izveze Kini vojnu opremu vrednu dve milijarde dolara. Vojske dveju zemalja već imaju redovne zajedničke vežbe. Takođe, sarađuju u vojno-tehnološkim projektima, kao i na svemirskom programu. Iako je Putin pre nekoliko meseci rekao da saradnja njihovih armija ne znači formiranje novog vojnog bloka, skoro je izvesno da će se to sada promeniti – objašnjavaju eksperti.

Tramp nemoćan

Prema njihovim rečima, Putin je dosad čekao da vidi da li će američki predsednik Donald Tramp uspeti da se odupre tamošnjoj političkoj eliti, a odgovor je dobio početkom avgusta kad su Rusiji uvedene nove sankcije.

– Sada je jasno da Tramp u SAD ne može ništa da uradi. Jasno je da od njega apsolutno ništa ne zavisi i da Ameriku vodi establišment koji je proteklih osam godina bio na vlasti. Međutim, Putin je oduvek imao „plan B“. On podrazumeva okretanje istoku, a naročito Kini, sa kojom Rusija ima izuzetno dobre veze. Naročito je značajno i to što Putin i Si Đinping imaju lično veoma dobar odnos i što se slažu u vezi sa skoro svim međunarodnim pitanjima. Na to treba gledati više kao na prirodni savez, a ne na iznuđeno rešenje – ističe ruski politikolog Oleg Safonov.

Podsetimo, Vašington je Rusiji prošlog četvrtka uveo nove sankcije zbog navodnog mešanja Moskve u predsedničke izbore u SAD. Nove mere teško pogađaju najvažnije ruske ekonomske sektore, poput vojne industrije, energetike, železnica i banaka. Prvi put sankcije Moskvi će uticati i na evropske firme koje posluju sa ruskim u oblasti energetike.

Rusija odustaje od dolara

Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov izjavio je juče da će njegova zemlja pojačati napore kako bi smanjila zavisnost od američkih platnih sistema i dolara kao obračunske valute.

– Svakako ćemo intenzivirati napore koji se odnose na supstituciju uvoza, smanjenje zavisnosti od američkih platnih sistema, kao i dolara kao obračunske valute. To postaje naša primarna potreba – rekao je Rjabkov.

(Informer)

 

KOMENTARI4 komentara

 1. Beli Orao says:

  Sa tim će ,Rusija , zadaviti amere jer i Kina ga sve više izbacuje iz upotrebe, agonija se povećava i udav gubi bitku protiv krokodila!

 2. Miki says:

  Konačno,pošteno. Dugo su tolerisali

 3. goran says:

  Zapadni krikodili cvile, bara je sve manja. Ako Rusi ukinu dolar, pocecu da im verujem. Samo napred, udrite po Federalnim rezervama.

 4. Baraba says:

  A sto se Kina I Rusija neujedine I napadnu Ameriku I problem je resen za svagda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *