ПУТИН СРБИЈИ понудио наоружање

PUTIN SRBIJI ponudio naoružanje

24 avgusta 2018

Glavni izlog svetske i, pre svega, ruske odbrambene industrije predstavlja forum „Armija“, koji se tradicionalno održava u parku „Patriot“, nedaleko od Moskve. Ove godine poseban kutak na ovoj velikoj izložbi oružja predstavlja postavka „Armija Rusije — sutra“, gde posetioci mogu da vide nove i perspektivne obrasce oružja i vojne tehnike.

U ruskom Ministarstvu odbrane kažu da upravo za tu ekspoziciju vlada najveće interesovanje. Tu se mogu videti tenk „Armata“, borbeno oklopno vozilo T-15 zasnovano na platformi „Armata“, samohodna haubica „Koalicija-SV“, borbeni transporter „Bumerang“, borbeno vozilo pešadije „Kurganec“, borbeno vozilo „Tor-M2DT“, sistem za protivvazdušnu odbranu „Pancir-S1“, kao i specijalna arktička tehnika za ekstremne uslove.Hibridni protivavionski sistem „Pancir-S1“, pored višecevnog raketnog bacača „Smerč“, oružje je koje je ruski predsednik Vladimir Putin preporučio Srbiji i srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću, tokom vojne parade na Crvenom trgu u maju ove godine.

Razvoj „Pancira“ je počeo 1989. godine, a danas ga nazivaju ubicom „apača“ i aviona A-10.

Ovaj novi hibridni sistem, koji uključuje protivavionske projektile i protivavionske topove, stvoren je kako bi se pružila direktna podrška trupama na terenu, ali i protivavionskim sistemima velikog dometa, kao što su S-300 i S-400.

Posebnu slavu je stekao u Siriji, gde je pokazao svoju efikasnost, pouzdanost i preciznost. Kada su Amerikanci i njihovi saveznici u noći 14. aprila bombardovali više vladinih ciljeva u Siriji, na kojima se navodno nalazi hemijsko naoružanje, sirijski vojnici su ruskim „Pancirima“ uništili 23 krstareće rakete „Tomahavk“. Iz „Pancira-S1“ bilo je lansirano 25 raketa, a samo dve nisu pogodile cilj.

Vojni eksperti navode da naoružanje ovog sistema čini 12 projektila 57E6 ili 9M335 i dva automatska topa kalibra 30 milimetara, koji ispaljuju do 2.500 granata u minuti. „Pancir“ može da napadne do četiri cilja istovremeno. Oba projektila koja se koriste na „panciru“ su dvostepena i osnovu čini bojeva glava sa 20 kilograma eksploziva i blizinskim upaljačem. Može gađati mete na daljinama od 1,2 do 20 kilometara.

Među 26 hiljada proizvoda najnovijeg naoružanja na forumu „Armija-2018“ posebnu pažnju privlači i najmoćniji ruski tenk „Armata“, a nova vest je da je rusko Ministarstvo odbrane kupilo 132 tenka T-14 i borbena oklopna vozila T-15, stvorenih na platformi „Armate“. Prvih deset „mašina“ ruska armija će dobiti do kraja ove godine, dok će kompletna isporuka biti završena do 2021.

Generalni direktor „Rosoboroneksporta“ Aleksandar Mihejev rekao je da Rusija ima ambiciju da postane najveći svetski izvoznik oružja, upravo zbog najnovijeg tenka „Armata“. Kako je naveo, ruska odbrambena industrija može da omogući ostvarenje te ambicije, a pored „Armate“, Rusija to može da postigne i prodajom malih raketnih brodova „Karakurt“, lakih tenkova „Sprut“, koji su u stanju i da plove, artiljerijskih sistema „Tor“ i protivvazdušnih sistema „Viking“.

Vicepremijer Rusije Jurij Borisov rekao je novinarima da tenk „Armata“ i druga vojna tehnika, stvorena na toj platformi, po svojim karakteristikama prevazilaze inostrane pandane za 15 do 30 odsto.

Prema njegovim rečima, savremene platforme „Armate“, „Kurganeca“, „Bumeranga“ i „Koalicije“ su po svojim tehničkim karakteristikama za 15-20-30 odsto superiornije od njihovih analoga iz inostranstva.

Ovaj super tenk proizvodi „Uralvagon zavod“ u Nižnjem Tagilu u Sverdlovskoj oblasti. Ovo je jedini tenk na svetu koji ima u sebi blindiranu kapsulu, koja štiti tročlanu posadu, čak i ako je tenk pogođen raketom. Osim toga, tenk ima individualnu protivraketnu odbranu, kao i radar kakav nikada ranije nije primenjivao nijedan tenk. Zbog toga on vidi ciljeve u vazduhu, a na telu tenka je više kamera, koji mu omogućavaju da vidi sve oko sebe.

„Armata“ razvija brzinu do 80 kilometara, a težak je 48 tona.

Ruska samohodna haubica „Koalicija-SV“, kalibra 152 milimetra, bila je prvi put predstavljena publici na Paradi pobede 2015. godine, a ovo moćno oružje predstavlja izuzetno pojačanje artiljerijske moći ruske kopnene vojske.

Novi artiljerijski sistem projektovan je da zameni samohodne haubice 2S19 Msta-S koje se nalaze u sastavu ruskih artiljerijskih jedinica još od 1989, a deo su nove generacije ruske vojne tehnike, napravljen na platformi „Armata“, baš kao i tenk T-14 i borbeno oklopno vozilo T-15.

Vojni eksperti tvrde da „Koalicija-SV“ prevazilazi sve svoje konkurente u svetu. Ono što je možda i najvažnije, jeste brzina paljbe ove haubice. „Koalicija-SV“ može da ispali čak 20 granata kalibra 152 milimetra za svega jedan minut, dok, poređenja radi, američki M109 „Paladin“ može da ispali tek šest granata u minuti. Pritom, ruska samohodna haubica može da uništava ciljeve na rastojanju od 70 kilometara, a američka na 30.

Pored klasičnih razornih granata, ova haubica može da ispaljuje i visokopreciznu municiju tipa „Krasnopolj“, koja se na cilj navodi pomoću satelita. Pretpostavke su da prva „Koalicija-SV“ neće ući u operativnu upotrebu pre 2020. godine.

Namenjena je za uništavanje taktičkog nuklearnog oružja, žive sile, sredstava PVO i PRO, komandnih punktova, kao i za gađanje i uništavanje fortifikacionih objekata, a stručnjaci tvrde da alternative takvom naoružanju na svetu još uvek ne postoje.

I druga vojna tehnika izložbe „Armija Rusije — sutra“ podjednako privlači pažnju, a posebno onaj njen deo gde je predstavljena arktička tehnika u belo-snežnoj boji.

Rusija je razvila specijalnu arktičku tehniku za ekstremne klimatske uslove, a u parku „Patriot“ su ovih dana izloženi „Pancir-S1“ u arktičkoj verziji, zenitno-raketni sistem „Tor-M2DT“, kao i druga specijalna vojna terenska vozila prilagođena uslovima krajnjeg severa.

Četvrti Međunarodni vojno-tehnički forum „Armija-2018“, jedne od najvećih izložbi oružja i vojne tehnike u svetu, održava se od 21. do 26. avgusta u izložbenom centru „Patriot“ na aerodromu „Kubinka“, vojnom poligonu „Alabino“ i jezeru Komsomoljskom. Osim u Podmoskovlju, od petka 24. avgusta dinamički pokazi biće održani i u drugim vojnim okruzima i u Severnoj floti. Takođe, kapije ovog „vojnog Diznilenda“ od sutra će biti otvorene i za sve građane i ljubitelje naoružanja.

(Sputnik)

KOMENTARI6 komentara

 1. Zoran says:

  A koga Vucic planira da bije? Kosovo daje, jedino Srbe da nece da bije po Srbiji.

 2. Dane Radakovic says:

  sve su to kumunjarske lazi to su titina deca komunisticke partije u BEOGRADU da se Srbi lazu kosto su lagali da postoji jugoslavija Zorane dobro si napisao Kopsovo se predaje i istorija Srbska /"? TO CE SE ORUZIJE IZNAJMLJIVATI TERORISTIMA PO SVETU SPS JE NA SVE SPREMAN da radi i zaradiva pare samo da ne radi i da ne ide u rov da brani SRBIJU

 3. Deda Micko says:

  Svako ko daje oruzje u ruke Dacicu, Vucicu, i slicnima, radi protiv srpskog naroda. Sami zvedite zakljucak gde su tu Rusi.

  • Stepa says:

   I dodjose ta vremena kad pametni cute a fukare pametuju

  • Miksi says:

   E raspalino od čoveka. Izdajnice jedan;

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *