PUTIN: Šta je to zlo u Siriji i zašto se insistira na intervenciji?

PUTIN: Šta je to zlo u Siriji i zašto se insistira na intervenciji?

19 septembra 2013

Vladimir PutinVladimir Putin ocenio da ponašanje Sirije „uliva poverenje“ da će poštovati obaveze pri stavljanju pod međunarodnu kontrolu i uništavanju hemijskog arsenala.

„Ne mogu da garantujem sto odsto da ćemo uspeti da (rusko-američki plan o uništenju sirijskom hemijskog oružja) sprovedemo u roku, ali sve što smo videli poslednjih dana uliva poverenje da je to moguće i da će tako i biti“, rekao je ruski predsednik posle jednog sastanka u Vajdaju, na severozapadu Rusije.

„Da li će biti dovedeno do kraja, ne mogu da kažem, ali ono što vidimo daje veru“, rekao je ruski predsednik a prenosi Itar-Tass. „U ovom trenutku, izgleda da se svi u potpunosti slažu sa našim predlogom i da su spremni da rade prema planu dogovorenom u UN“, dodao je on.

„Sirija je najavila da je spremna da se priključi i već se smatra potpisnicom međunarodne konvencije o zabrani hemijskog oružja“, rekao je Putin, dodavši da su „to konkretni koraci“. Putin je naglasio da Rusija ima sve osnove da pretpostavlja da je primena hemijskog oružja u Siriji bila vešta i pametna provokacija.
„Medjutim, po tehnici izvodjenja i primitivna – uzeto je starinsko punjenje sovjetske proizvodnje, koji je iz naoružanja sirijske vojske povučen odavno. Najvažnije da je tamo pisalo da je napravljeno u ŠSR-u“, rekao je Putin, postavljajući pitanje zašto raniji slučajevi upotrebe hemijskog oružja nisu istraženi.

Prema njegovim rečima, za sada je nejasno ko je primenio hemijsko oružje.

„Sve vreme govorimo o odgovornosti vlade predsednika Sirije Bašara el-Asada. A šta ako je hemijsko oružje upotrebila opozicija. Niko ne govori šta ćemo tada učiniti sa opozicijom“, rekao je Putin. Prema njegovim rečima, ukoliko se utvrdi ko je odgovoran, Rusija zajedno i solidarno sa ostalima treba da u Savetu bezbednosti odredi „stepen odgovornosti onih koji su izvršili taj zločin“. Putinu je, pritom, do sada nejasno zašto je potrebno „kazniti zlo“ u Siriji.

„A šta je tamo zlo. To što je porodica predsednika Asada 40 godina na vlasti. To nije zlo. Nema demokratije. Po shvatanju američkog establišmenta – nema… Kažu da je nema ni u Saudijskoj Arabiji i s tim je teško ne složiti se. Medjutim, nju niko ne namerava da bombarduje“, kazao je Putin, podsećajući i na intervenciju u Libiji, gde su se takodje „borili za demokratiju“.

„Gde je ta demokratija. Svi ratuju protiv svih, ubijen je američki ambasador“, rekao je predsednik Rusije, naglašavajući da bi primena sile protiv Sirije bio udarac na svetski poredak a ne na tu zemlju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *