ПУТИН СТАО УЗ ЛУКАШЕНКА

PUTIN STAO UZ LUKAŠENKA

29 maja 2021

Ruski predsednik Vladimir Putin stao je uz svog beloruskog saveznika Aleksandra Lukašenka, koji se spori sa Zapadom zbog prisilnog sletanja aviona.

Zapad je optužio Belorusiju za piratstvo nakon što je beloruska vazdušna kontrola u nedelju lažno upozorila pilota aviona Rajanera na bombu u vazduhu, nakon čega je poslala svoj Mig-29 kako bi pratio taj avion.Avion je sleteo u Minsk, gde su uhapšeni njegovi putnici, bloger i kritičar Lukašenka, Roman Protaševič i njegova devojka.

Oni su sada u pritvoru.

Protaševič je optužen da stoji iza masovnih protesta nakon izbora, koje su zapadne zemlje proglasile nameštenima.

Preti mu do 15 godina zatvora, prenosi agencija Rojters.

Putin, bliski Lukašenkov saveznik, podržao je svog kolegu, toplo ga dočekao na razgovorima u južnom ruskom gradu Sočiju.

Dvojica čelnika saglasila su se da je reakcija Zapada na taj incident bila „izliv osećanja“.

„Pre su primorali avion bolivijskog predsednika da sleti, a potom su ga izvukli i ništa, tišina“, rekao je Putin, misleći na događaj iz 2013. kad je avion Eva Moralesa morao sleteti u Austriju u vreme dok su Sjedinjene Države pokušavale uhvatiti uzbunjivača Edvarda Snoudena.

Razgovori u crnomorskom gradu Sočiju organizovani su pre incidenta sa avionom, ali dolaze u vreme kada je veliki broj evropskih država uveo zabrane leta beloruskim avionima.

Evropska unija razmatra i dodatne sankcije.

Lukašenko je Putinu kazao kako će mu pokazati poverljive dokumente o letu viona Rajanera koji će ruskom čelniku pomoći da shvati šta se zaista dogodilo.

I stigao je sa aktovkom punom dokumenata.

„Uvek postoji neko ko nam stvara probleme. Znate ih, informisaću Vas o njima“, rekao je Lukašenko Putinu.

„Doneo sam neke dokumente kako biste mogli shvatiti šta se dogodilo“.

Rusija, bliski saveznik bivše sovjetske republike sa 9,5 miliona stanovnika, koja služi kao strateški kordon prema zapadu, verbalno je podržala Minsk pre sastanka dvojice predsednika, istovremeno odbacivši da je sudelovala u tom incidentu.

Moskva tvrdi da je Belorusija pokazala spremnost na transparentnost u tom sporu, a za reakciju Zapada na taj događaj rekli su da je „šokantna“.

KOMENTARI7 komentara

 1. Beli Orao says:

  Interesantno ! Kad zapad uradi tako nešto to nije isto kao kad uradi Belarusa ili Rusija ili istok jednostavno, dupli aršini su i dalje u punom procesu !!! Znate onu staru Srbsku : “ klin se klinom izbija “ a to vam je radi , što i oni rade , tad će da crknu od zlobe !!!

  • padre says:

   Pa naravno, kod njih i kad policaci nekog linčuju nije isto kao, ako to uradi kriminalac!A zna se, da su oni "svetski policajci", a ko ne sluša kriminalac!

 2. garo says:

  Nego sta, Putin uz Lukasenka. Zapad je i stvorio Belorusiju kao drzavu (kao i Ukrajinu) i hteli su i nju da okrenu protiv Rusije. Na njihovu zalost zapadne hijene su nemocne i nemogu nista osim da reze !

 3. Majka Rusija says:

  Lukša ima šira pleća i pogolemu glavu, idealan da zaustavi invaziju na pragu Rusije. Ideja Amerike je da ceo svet otvoreno mrzi i napadne Rusiju. Ako je moguće i sami Rusi. Zao duh firera se ponovo probudio da dovrši šta nije uspeo ni on ni napoleon. Knez Tame je žedan i traži ljudsku krv, strah i užas, stara lukava zmija, đavo - sotona koji je od početka ubica ljudi. Valja nam izdržati verom u Gospoda i Spasitelja našeg Isusa Hrista, radi života večnog koji imamo u njemu i radi budućeg pravednog carstva. Za dolguju žizn našej Rosiji.

 4. S.O.S says:

  I ja bih stao uz cara Lukijana kada je ovaj toliko visok i širok da bude štit i kišobran za rakete tipa patriot i tomahawk. Posle 72 dana bombing kampanje doći će do primirja.

 5. Rista says:

  Ma nije mi to ništa ni nepoznato ni novo ni loše...ali me naš idol Putin iznenađuje kako ga sve reporteri ne uslikaju. Ko da neko na začuđenu bebinu glavu nasadio nosinu nekog čoveka. Ala ponekad izgleda...ko idi mi dođi mi. Na ovom svetu samo ja nisam fotogeničniji od Putina. Ja kad sebe vidim u ogledalu, žao mi mene mi, časna reč. Ja se ustručavam svaki put kad se češljam da virim u ogledalo, a Putin počešće. Hehe...a ni ja ni Putin se namamo zašto češljati.

  • Jedan tamo, ne znaš ga ti says:

   'Ajmo, večernja doza lekova i sve će biti u redu... čak će i ćelavost proći... Vidiš kako Persida pije lekove i odmah joj je bolje? Niti piše gluposti, niti je ćelava?! Ostavi se pisanja, od tolikog naprezanja možeš da uganeš mozak.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *