ПУТИН СТАВИО ТАЧКУ: Русија ни у ком случају неће Донбас оставити на цедилу

PUTIN STAVIO TAČKU: Rusija ni u kom slučaju neće Donbas ostaviti na cedilu

14 februara 2021

RUSIJA ni pod kojim uslovima neće Donbas ostaviti na cedilu, rekao je Vladimir Putin za vreme razgovora zatvorenog tipa sa urednicima ruskih medija.

Pritom je ocenio da se – i povodom Donbasa – „mora voditi računa i o ogromnoj odgovornosti za Rusiju u celini“.Dodao je: „Pre nego što donesemo bilo kakvu odluku, moramo razmisliti o posledicama svakog našeg koraka. Ipak, nećemo napustiti Donbas, bez obzira na sve“.

Predsednik RF je otkrio da će Moskva mere protiv stranih Internet-platformi preduzeti samo u slučaju neprijateljskih akcija sa njihove strane i ako Rusija u tom momentu bude imala svoje „alternativne platforme“.

Šef ruske države istakao je da nema želju da „veštački nešto zavrće“, pa dodao:

„Ali, ako uslede kakve neprijateljske akcije prema Rusiji – ni blokiranje tih platformi ne isključujem. U svakom slučaju, vodićemo računa o našim ljudima, da im ništa ne uskraćujemo – bar do vremena kada ćemo imati svoje alternativne platforme“.

Tokom istog razgovora sa urednicima nacionalnih medija, Putin je rekao i da dostignuća Rusije u različitim oblastima počinju da „iritiraju njene potencijalne protivnike“.

Za primer je naveo nnajnaprednije vidove ruskog naoružanja i vakcinu „Sputnjik V“.

„Kada sam prvi put javno govorio o našem modernom naoružanju, u početku su se kikotali, tvrdeći da su to gluposti i izmišljotine. Sada su potpuno drugačije raspoloženi i traže da se naše novo oružje uključi u pregovore o suzbijanju trke u naoružanju“.

Osvrnuvši se na vakcinu, dodao je:

„To nije naše jedino dostignuće. Imamo ih mnogo i to počinje da ih nervira. Otuda i politika obuzdavanja koja se pojačava kako Rusija postaje jača i stabilnija. Poslednjih godina ruski uticaj je porastao, a to takođe zabrinjava potencijalne protivnike“.

Ruski lider je posebno ukazao:

„Mobilizacija zdravstvenog sistema i industrije omogućila je Rusiji da se efikasnije bori protiv koronavirusa nego Sjedinjene Države i Evropa. Ispostavilo se da je mobilizacija celokupnog zdravstvenog sistema i industrije neuporedivo veća kod nas nego u evropskim zemljama i Sjedinjenim Državama. Tamo čak postoji neka vrsta kolapsa. Uostalom, najobjektivniji pokazatelj je broj zaraženih na 100 hiljada stanovnika. Mi imamo 12 ljudi, a oni 45“.

KOMENTARI4 komentara

 1. Ramonda Serbika says:

  I ne samo Dombas - mnogo zapadnije od Kijeva su teritorije ruskoga naroda,ukrajincima ostaviti samo pedalj uz poljsku granicu.

 2. Kulak says:

  Fenomenalni film Dara iz Jasenovca treba što pre prikazivati širom Kine i Rusije.Prijateljski narodi tih golemih zemalja zaslužuju da ih se detaljno upozna sa hrvatskim zločinima i genocidom koji su hrvati izvršili u Jasenovcu nad Srbima,Židovima i Romima.Sa hrvatskim zločinima u Jasenovcu Ruse je nedavno na ruskoj televiziji upoznao Jakov Kedmi.Došlo je pravo vreme da i mi Srbi na prikazivanju istine o hrvatskim zločinima aktivno i neprekidno radimo.

 3. Miraš says:

  Dana 15 februara biće 6 godina od potpisivanja Sporazuma Minsk-2 (15 februar 2015). Nijedan tačka tog sporazuma nije realizovana. Lica koja su potpisala taj sporazum više nisu na funkciji te ne odgovaraju za nesprovodjenje sporazuma. Čak jedan od potpisnika Aleksandar Zaharčenko je ubijen 31 avgusta 2018. Jasno je da je Minsk 2 mrtav dogovor, bezvredan papir. Šta se ipak dobilo? Ukrajina nije u mogućnosti da udje u NATO članstvo. U medjuvremenu naoružanje Rusije je napredovalo te ni uz NATO pomoć Ukrajina nema šanse da povrati Donbas. EU u okviru istočnog partnerstva nije ništa značajno uradila u Ukrajini, a o članstvu Ukrajine u EU ne treba ni misliti. Sukobi na istoku Ukrajine su niskog intenziteta, tojest cela Ukrajina nije uvedena u gradjanski rat. Stanovništvo Donbasa za ovih 6 godina prilično se osamostalilo i udaljilo od Kijeva i večeg ostatka Ukrajine. Brazda je velika i duboka, tek sada nema šanse da se oni vrate pod kapu Kijeva. Niti Kijev može vojnim putem da povrati kontrolu nad tom teritorijom. Faktički Ukrajina je NIGDE, i u puno gorem stanju nego pre 6-7 godina.

 4. Miraš says:

  Jelo se duže kuva, ali je prilično skuvano. Naravno da tako Putin može da kaže da Rusija neće napustiti Donbas.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *