ПУТИН СТАВИО ТАЧКУ: Русија ни у ком случају неће Донбас оставити на цедилу

ПУТИН СТАВИО ТАЧКУ: Русија ни у ком случају неће Донбас оставити на цедилу

14 фебруара 2021

РУСИЈА ни под којим условима неће Донбас оставити на цедилу, рекао је Владимир Путин за време разговора затвореног типа са уредницима руских медија.

Притом је оценио да се – и поводом Донбаса – „мора водити рачуна и о огромној одговорности за Русију у целини“.Додао је: „Пре него што донесемо било какву одлуку, морамо размислити о последицама сваког нашег корака. Ипак, нећемо напустити Донбас, без обзира на све“.

Председник РФ је открио да ће Москва мере против страних Интернет-платформи предузети само у случају непријатељских акција са њихове стране и ако Русија у том моменту буде имала своје „алтернативне платформе“.

Шеф руске државе истакао је да нема жељу да „вештачки нешто заврће“, па додао:

„Али, ако уследе какве непријатељске акције према Русији – ни блокирање тих платформи не искључујем. У сваком случају, водићемо рачуна о нашим људима, да им ништа не ускраћујемо – бар до времена када ћемо имати своје алтернативне платформе“.

Током истог разговора са уредницима националних медија, Путин је рекао и да достигнућа Русије у различитим областима почињу да „иритирају њене потенцијалне противнике“.

За пример је навео ннајнапредније видове руског наоружања и вакцину „Спутњик V“.

„Када сам први пут јавно говорио о нашем модерном наоружању, у почетку су се кикотали, тврдећи да су то глупости и измишљотине. Сада су потпуно другачије расположени и траже да се наше ново оружје укључи у преговоре о сузбијању трке у наоружању“.

Осврнувши се на вакцину, додао је:

„То није наше једино достигнуће. Имамо их много и то почиње да их нервира. Отуда и политика обуздавања која се појачава како Русија постаје јача и стабилнија. Последњих година руски утицај је порастао, а то такође забрињава потенцијалне противнике“.

Руски лидер је посебно указао:

„Мобилизација здравственог система и индустрије омогућила је Русији да се ефикасније бори против коронавируса него Сједињене Државе и Европа. Испоставило се да је мобилизација целокупног здравственог система и индустрије неупоредиво већа код нас него у европским земљама и Сједињеним Државама. Тамо чак постоји нека врста колапса. Уосталом, најобјективнији показатељ је број заражених на 100 хиљада становника. Ми имамо 12 људи, а они 45“.

KOMENTARI4 коментара

 1. Ramonda Serbika says:

  И не само Домбас - много западније од Кијева су територије рускога народа,украјинцима оставити само педаљ уз пољску границу.

 2. Kulak says:

  Fenomenalni film Dara iz Jasenovca treba što pre prikazivati širom Kine i Rusije.Prijateljski narodi tih golemih zemalja zaslužuju da ih se detaljno upozna sa hrvatskim zločinima i genocidom koji su hrvati izvršili u Jasenovcu nad Srbima,Židovima i Romima.Sa hrvatskim zločinima u Jasenovcu Ruse je nedavno na ruskoj televiziji upoznao Jakov Kedmi.Došlo je pravo vreme da i mi Srbi na prikazivanju istine o hrvatskim zločinima aktivno i neprekidno radimo.

 3. Miraš says:

  Dana 15 februara biće 6 godina od potpisivanja Sporazuma Minsk-2 (15 februar 2015). Nijedan tačka tog sporazuma nije realizovana. Lica koja su potpisala taj sporazum više nisu na funkciji te ne odgovaraju za nesprovodjenje sporazuma. Čak jedan od potpisnika Aleksandar Zaharčenko je ubijen 31 avgusta 2018. Jasno je da je Minsk 2 mrtav dogovor, bezvredan papir. Šta se ipak dobilo? Ukrajina nije u mogućnosti da udje u NATO članstvo. U medjuvremenu naoružanje Rusije je napredovalo te ni uz NATO pomoć Ukrajina nema šanse da povrati Donbas. EU u okviru istočnog partnerstva nije ništa značajno uradila u Ukrajini, a o članstvu Ukrajine u EU ne treba ni misliti. Sukobi na istoku Ukrajine su niskog intenziteta, tojest cela Ukrajina nije uvedena u gradjanski rat. Stanovništvo Donbasa za ovih 6 godina prilično se osamostalilo i udaljilo od Kijeva i večeg ostatka Ukrajine. Brazda je velika i duboka, tek sada nema šanse da se oni vrate pod kapu Kijeva. Niti Kijev može vojnim putem da povrati kontrolu nad tom teritorijom. Faktički Ukrajina je NIGDE, i u puno gorem stanju nego pre 6-7 godina.

 4. Miraš says:

  Jelo se duže kuva, ali je prilično skuvano. Naravno da tako Putin može da kaže da Rusija neće napustiti Donbas.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u