Putin stigao na Krim, a odlučio je da ode i na Dan D

Putin stigao na Krim, a odlučio je da ode i na Dan D

9 maja 2014

Vladimir Putin, Dmitry MedvedevPredsednik Rusije Vladimir Putin sleteo je na aerodrom u Sevastopolju na Krimu, kako bi prisustvovao obeležavanju Dana pobede, saopštio je Kremlj.

Ovo je prva Putinova poseta Krimu otkako je 21. marta potpisao dokument kojim se to poluostrvo i grad Sevastopolj pripajaju Ruskoj Federaciji.

Do posete dolazi u trenutku kada raste napetost između Zapada i Rusije zbog situacije u Ukrajini i nastavka smrtonosnih sukoba na istoku te zemlje. Putin je otputovao na Krim uprkos porukama zapadnih zvaničnika da bi to bilo štetno.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je u utorak ocenila da bi bila „šteta da 9. maj bude iskorišćen u kontekstu tenzija“.

„Deveti maj je neverovatno važan dan vezano za pobedu nad nacionalsocijalizmom … Ja, lično, bila sam u Moskvi pre četiri godine za 9. maj, jer mi je bilo važno da pokažem da smo razumeli istoriju“, rekla je nemačka kancelarka.

Putin je prethodno bio na tradicionalnoj vojnoj paradi u Moskvi, na kojoj nije direktno govorio o Ukrajini, ali je rekao da se danas „jasno oseća šta znači biti u svojoj domovini i koliko je važno braniti njene interese“.

Ruski predsednik Vladimir Putin odlučio, prisustvovaće obeležavanju 70. godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji, saopštio je danas Kremlj.

Sve do danas bilo je nejasno da li će otići na Krim ili ne, a agencije su prenele da ga je i nemačka kancelarka direktno pitala gde će biti za Dan D.

U svakom slučaju, prisustvo Putina na zvaničnoj ceremoniji obeležavanja Dana D biće prva prilika za direktan susret ruskog predsednika sa zapadnim liderima od izbijanja krize u Ukrajini.

Na ceremoniji 6. juna očekuje se dolazak zapadnih zvaničnika, među kojima su američki predsednik Barak Obama i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Bela kuća je saopštila da se Obama neće odvojeno sastati sa Putinom, ali je portparolka Bele kuće ranije izjavila da „SAD ne očekuju da Fancuska ne pozove Putina na komemoraciju zbog onoga što se dešava u Ukrajini“.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland pozdravili su vest o Putinovom odlasku u Normadniju.

Oland je juče rekao da je Putin dobrodošao na obeležavanje 70. godina od iskrcavanja saveznika.

„Možemo da imamo nesuglasice s Vadimirom Putinom, ali ja ne zaboravljam i nikad neću zaboraviti da je ruski narod dao milione života“ tokom Drugog svetskog rata, rekao je Oland.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *