ПУТИН: Штитићемо права свих, а не само Руса!

PUTIN: Štitićemo prava svih, a ne samo Rusa!

17 avgusta 2015

russian_president_vladimir_putin 65476„Sve spekulacije na temu bilo kakvih posebnih prava građana, koji pripadaju određenoj nacionalnosti, određenom etnosu, smatram izuzetno opasnim“, rekao je Vladimir Putin tokom radne posete Krimu prilikom susreta sa predstavnicima krimskih nacionalnih udruženja.

„Potrebno je štititi prava svih žitelja Krima i Sevastopolja, nezavisno od toga da li su oni Rusi, Ukrajinci, krimski Tatari ili predstavnici drugih etnosa“,  kazao je ruski predsednik a prenosi TAS.

Putin je istakao da će „mudrost krimskih Tatara“ onemogućiti „profesionalne borce“ čije ambicije nemaju ništa zajedničkog sa interesima krimsko-tatarskog naroda da destabilizuju situaciju.

Pročitajte još:

BRITANSKI „TIMES“: Sve više evropskih političara se divi Putinu!

PUTIN postao veći brend od Koka-Kole

Ruska agencija prenosi i da je Putin obećao da će razmotriti pitanje pojednostavljenja odobravanja državljanstva Rusije krimskim Tatarima, koji se vraćaju iz inostranstva i odavno žive na Krimu, ali nemaju urednu registraciju.

Tema međunacionalnih odnosa je delikatna i predstavnici vlasti i zajednica treba da deluju pažljivo i kroz dijalog, kazao je on, izražavajući uverenje da je na Krimu, kao i u čitavoj Rusiji, potrebno posvećivati neprestanu pažnju jačanju mira i sloge, kao i ujedinjavanju napora države i civilnog društva.

Republika Krim kao subjekt Ruske Federacije formirana je marta 2014. godine na osnovu sporazuma o prijemu u sastav Rusije nezavisne Republike Krim, proglašene u okvirima administrativnih jedinica Ukrajine – Autonomne Republike Krim i grada Sevastopolja.

Bez obzira na rezultate referenduma po kojima je više od 95 odsto građana glasalo za pristupanje Rusiji, Kijev odbija da prizna Krim delom Rusije.

TAS je preneo da je predsednik Ukrajine Petro Porošenko danas nazvao posetu Putina Krimu „nastavkom podizanja tenzije“

„Dolazak Putina na ukrajinski Krim bez usaglašavanja sa ukrajinskom vlašću, izazov je civilizovanom svetu i nastavak scenarija pritiska na situaciju u Donbasu. Takve posete označavaju dalju militarizaciju ukrajinskog poluostrva i vode ka njegovoj još većoj izolaciji“, naveo je Porošnko preko svog „Fejsbuku profila“.

Kremlj je najavio da će Putin u toku radne posete sutra na Krimu učestvovati na manifestacijama posvećenim 170. godišnjici osnivanja Ruskog geografskog društva.

(Informer)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *