ПУТИН СТИЖЕ У БЕОГРАД: Ево о чему ће разговарати са Вучићем!

PUTIN STIŽE U BEOGRAD: Evo o čemu će razgovarati sa Vučićem!

13 oktobra 2020

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetiće našu prestonicu 20. oktobra, na dan oslobođenja Beograda i tom prilikom se sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Ruski lider će takođe prisustvovati otvaranju Hrama Svetog Save, a kako su najavili pojedini mediji na teme razgovora dvojice predsednika biće ekonomija, kao i nezaobilazni Kosmet.

Putinova poseta dolazi nakon potpisivanja dogovora u Vašingtonu sa SAD, koji u jednoj tački spominje “ekonomsku diverzifikaciju”, pa su pojedinci u njoj videli indirektan udar na Rusiju, koja je snabdevač Srbije prirodnim gasom. Međutim, kako diplomata Zoran Milivojević kaže da ovaj dogovor ne menja odnose Srbije sa Rusijom kao ni sa njenim drugim partnerima, što je jasno i Amerikancima.„Jasan je stav Srbije da ne dovodi u pitanje svoje odnose sa strateškim partnerima Rusijom i Kinom. One odredbe koje mogu to da sugerišu ne dovode u pitanje naše odnose iz razloga što je energetska diverzifikacija prirodna za našu zemlju. Nama su najvažnije cena energenta i sigurnost isporuke, a ovo drugo sa tečnim gasom je sve na dugi rok. U političkom smislu mi nemamo nikakve obaveze prema Rusiji prema tom dogovoru“, kaže diplomata.

Milivojević naglašava da je dogovor sa Amerikancima po pitanju energetike ekonomske prirode, kao i da je za sada nerealno da Srbija menja snabdevača gasom, ali da će, kao i ostale zemlje, reagovati u slučaju da se pojavi bolja ponuda.

“Mi smo potpuno nezavisni u odlučivanju, za nas diverzifikacija znači ko nam daje najbolje uslove i najbolju cenu, ako nam sutra neko ponudi bolje naravno da ćemo se odlučliti za nju“, smatra stručnjak.

Milivojević takođe dodaje da su posle posete usledili jasni signali i sa ruske i sa srpske strane, kao i da će stav nove Vlade Srbije biti nepromenjen.

“Nova Vlada neće dovoditi u pitanje političku nezavisnost, vojnu neutralnost i odnose sa prijateljskim zemljama“, kaže Milivojević.

Dobar pokazatelj nepromenjanog kursa Beograda prema Moskvi, bez obzira na dogovor u Vašingtonu, je i komunikacija na najvišem državnom nivou posle sastanka u Beloj kući.

Naime, srpski predsednik je 10. septembra, nakon osude šefa dipolomatije Sergeja Lavrova vulgarne objave portparolke Ministarstva inostranih poslova Rusije Marije Zaharove, telefonom informisao Putina o sporazumu sa Amerikancima. Tom prilikom su, kako je saopštio naš predsednik, potvrdili da su Srbija i Rusija iskreni prijatelji, čija je saradnja zasnovana na međusobnom poverenju. To prilikom je Vučić naglasio da je Srbija vojno neutralna zemlja, a predsednik Putin je pozdravio to čvrsto opredeljenje Srbije. Celoj razmeni je prethodilo i izvinjenje ruskog lidera zbog ispada Zaharove.

Takođe, zapažen je bio i Vučićev skorašnji gest, kada je u sredu veoma srdačno čestitao 68. rođendan šefu Kremlja i ponovio kako ceni njegov principijelan stav prema KiM.

(Objektiv.rs)

KOMENTARI10 komentara

 1. Kosovac says:

  Neće valjda da presecaju vrpcu pri „OTVARANJU Hrama Svetog Save“? ……………Kad neki novinar zasere, može mu se oprostiti samo ako je glup, ili ako je nedonošče. Ili ako je Otvoreno Društvo.

 2. Ivke says:

  ispada Zaharove? Istina uvek vredja

 3. Cp6a says:

  20. oktobar? O pa to je blizu. Mora čiča da sredi frizuru i malo se dotera. Ne dočekuje se Car svakoga dana.

 4. persida says:

  Putin dolazi da od Vucka izmoli preporku za Trampa. Bez Vucka nista ne biva.

 5. Istina says:

  Cuj, samostalno donose odluke, smatra “strucnjak”.

 6. Rista says:

  Da vam gi malo zasolim slatkiše? Pa nema oni šta puno da razgovaraju, jer sve razgovore ionako obave telefoto kanalima i tako to. Ali, prisustvo Putina u Srbiji ima mnogo značenja. Jedno od nama najvažnijih je potvrda da je Rusija sa nama, a nije važno koliko. Važno da mi to znamo, vidimo i osećamo. To vi deo pozitivnosti dolazaka Putina a negativnosti nema ni pod razno. Zamislite kada Tramp bude ponovo precednik pa poželi da poseti Srbiju? Ima da pocrkamo od sreće. Nema nijedan pozitivan razlog da nas Tramp poseti, mada bi naši analitičari pisali istorijska dela koliko je to neviđeno dobro za Srbiju. Ima dodatak na pozitivnosti za Putina. I on i Si su izlovani i mogu da odu samo i jedino u određene države i jednom godišnje u UN, a u većinu država sveta ne idu. A da bi precednik razbijao dane robijanja(dobro, malo preoštra reč ali kome se ne sviđa neka je zameni sa blažom), Srbija je uvek neko malo, malecko opuštanje i u Srbiju ne mora da ide tajno. Ček, šta ono još beše, ne mogu da se setim...Pa dobro. Ne moramo mi baš svaku sitnicu uvek gledati realno normalno. Šta bi bilo da nam se opet najavi Olbrajtova? Pa svi bi dobili ospice. Lepo je primiti takvog gosta kao što je Putin.

 7. Slobodanka says:

  Što se Putin više sastaje sa Vučićem to mi velika Rusija sve više liči na veliku gofnaru.

 8. Slobodanka says:

  Otkad se ova dva lidera sve više susreću bekadapnja maksima "Krim je Rusija Kosovo je Srbija" sitnim koracima sve više se pretvara u Krim je Rusija Kosovo je Albanija. U ruskoj štampi ( K komu pereйdet эstafetnaя paločka kosovskogo uregulirovaniя OLEG BONDARENKO 18.06.2020) može se pronaći naprimer: Vladimir Putin se zalaže za izradu kompromisnog rešenja prihvatljivog za Beograd koje mora da odobri SB UN. Odnosno, razgovaramo ni manje ni više nego o novoj rezoluciji SB UN o KOSOVZ KOJA BI ZAMENILA DUGOGODIŠNJU REZOLUCIJU 1244, koja je u osnovi trenutne pozicije Moskve, Pekinga i Beograda." Dakle mi treba naivno da verujemo kako Rusija brani Rezoluciju 1244, a onda ćemo jednog lepog dana biti patosirani kad SBUB izglasa nekakvu novu Rezoluciju. O čemu se sad dogovaraju? Da li kako će majstor Vučić sa ubedljivom većinom koju sad ima u parlamentu pristupiti izmenama Ustava Srbije i obrisati preambulu o Kosovu i Metohiji. Ustav Srbije je jedina ozbiljna brana da se završi sramna predaja Kosova i Metohije.

  • Slobodanka says:

   ... nekadašnja ( umesto "bekadapnja"). ... Gorbačov je svojevremeno rekao "glupi Srbi", Putin je od njega mudriji, on to ne kaže, ali drži da smo glupi.

 9. Slobodanka says:

  Nemačka: "Dolazi vreme kada će nam biti drago da kažemo da su nam Rusi irijatelji". U to "drago" za ruske prijatelje Nemce da li spada i nemačko rešenje za Kosovo na štetu Srbije? I svi čemo trošiti ruski gas, i mi Srbi i Nemci" kao da se ništa nije desilo. ... Nagorno Karabah im je puno bliže pa ne mogu i ne žele da ga zaštite. Tek koliko je Rusima daleko Kosovo i Metohija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *