PUTIN: Stvar je prosta, Rusija je jača od svih

PUTIN: Stvar je prosta, Rusija je jača od svih

23 novembra 2014

vladimir-putin-making-a-s-007Odluke o situaciji u vezi sa Krimom bile su dobro promišljene i nema sumnje u njihov uspeh, jer je istina na strani Rusije, kaže ruski predsednik Vladimir Putin

„Naprosto, jači smo. Jači od svih. Zato što smo u pravu. Istina je moć. Kada Rus oseća da je u pravu, nepobediv je“, rekao je Putin intervjuu u okviru projekta agencije Tass „Najviši zvaničnici“.

Na pitanje da li su procenjene sve posledice postupaka Rusije u vezi sa Krimom, ruski predsednik je odgovorio potvrdno .

„Da. To je strateška odluka“, naveo je on i dodao da veruje da će se u vezi sa Krimom sve dobro završiti.

„Jeljcin ‘postao’ alkoholičar čim je počeo da brani Jugoslaviju“

Šef Kremlja je istovremeno istakao da Rusija ne planira da se nadmeće sa zapadnim zemljama niti da podiže novu „Gvozdenu zavesu“, ali da želi da se bori za svoje geopolitičke interese.

„Čim Rusija stane na svoje noge, postane jača i pretenduje da brani svoje interese van svoje teritorije, mišljenje o njoj i o njenim liderima se promeni u tren oka“, kazao je on i podsetio da je tako bilo i kada je prvi predsednik Rusije Boris Jeljcin stao u odbranu Jugoslavije.

Na najvišim nivoima, svet je sve odobravao, rekao je Putin i dodao da je Zapad sa jednoglasnim odobravanjem prihvatao sve što je on (Jeljcin) radio.

„Ali, čim je glasnije progovorio u odbranu Jugoslavije, odmah se, u očima zapadnjaka, pretvorio u alkoholičara i lošeg, poročnog čoveka“, rekao je Putin.

Svi su, dodao je, odjednom saznali da Jeljcin voli da popije.

„A šta, zar je to ranije bila tajna? I zar je bilo ikog ko za to nije znao? Svi su to znali, ali to nije smetalo njegovim kontaktima sa svetom“, rekao je Putin.

„Ali, čim je došao trenutak da se brane ruski interesi na Balkanu i čim je on (Jeljcin) to otvoreno rekao, pretvorio se u neprijatelja Zapada“, konstatovao je Putin.

Prema njegovim rečima, danas je situacija slična po pitanju Ukrajine gde se pretpostavlja da Rusija ima interese, ali joj se osporava da ih brani, prenosi Tass.

„Ne nameravam doživotno da budem predsednik, ali 2018…“

Putin je izjavio da ne namerava da doživotno ostane predsednik Rusije, ali nije isključio mogućnost da se ponovo kandiduje na tu funkciju 2018. godine.

„To nije dobro i štetno je za državu i meni nije potrebno“, rekao je Putin u intervjuu sa Andrejem Vandenkom.

Putin je podsetio da Ustav dozvoljava reizbor i da postoji mogućnost njegove ponovne kandidature.

„Da, (Ustav) to zaista dozvoljava, ali to ne znači da ću doneti takvu odluku“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je rekao da će odlučiti na osnovu „opšteg konteksta, domaćih prilika i svojih ličnih osećanja“ i dodao da je rano o tome sada razmišljati.

Mišljenja da sve u Rusiji zavisi od njega lično su pogrešna, rekao je Putin.

Ruski predsednik je priznao da postoje mnoga pitanja iz sfera državne administracije i vladinih operacija gde ne postoji jedinstvo mišljenja i da je to razlog što visoki zvaničnici od njega traže da se umeša u takvim situacijama.

„I ja moram da se umešam. Definitivno je pogrešno, međutim, tvrditi, da predsednik uvek odlučuje o svemu i da sve uvek zavisi od njega“, dodao je Putin.

Ruski predsednik je rekao da je prirodno da se mnoge stvari u Rusiji dovode u vezu sa njim, jer se „šef države uvek dovodi u vezu sa svojom državom na jedan ili drugi način“, ali da to nije slučaj samo sa Rusijom.

Govoreći o svojim prijateljima koje su SAD, EU i neke zapadne države stavile na listu sankcija, Putin rekao da je Zapad time napravio sistematsku grešku.

„Oni su pošli od pogrešne pretpostavke da imam neke lične poslovne interese zbog veza sa ljudima na listi. I da udarajući na njih, na neki način udaraju na mene“, rekao je Putin.

Ruski predsednik kaže da ne vidi ništa štetno u činjenici da su se njegovi prijatelji našli pod zapadnim sankcijama.

„Naprotiv, drago mi je zbog toga. Drago mi je da imam takve prijatelje, koje naši protivnici, nazovimo ih tako, krive za činjenicu da je Krim postao deo ruske teritorije“, rekao je Putin.

„To ide na čast mojim prijateljima. Oni nemaju nikakve veze sa ovim, ali to im ide na čast“, istakao je Putin.

Na pitanje novinara o njegovoj popularnosti, Putin je rekao da je „najgora stvar robovati razmišljanju o sopstvenom rejtingu“ i da čim pojedinac to počne da čini „odmah se pretvara u gubitnika“.

„Dobijajući podršku sunarodnika dugo vremena, pojedinac ne može, a da ne učini svaki napor da opravda njihovo poverenje“, istakao je Putin.

Ruski predsednik je rekao da se neutralno odnosi prema predlozima da ulice dobiju po njemu ime, ali da misli da ljudi to čine iz dobre namere.

Kada je reč o privatnom planu, ruski predsednik je rekao da priliku da se vidi sa svojim prijateljima često ometa njegov zgusnut raspored, zbog koga čak i svoje dve ćerke, Mariju i Katarinu, uspeva da vidi jednom ili dva puta mesečno.

Putin je rekao da se u odnosima sa ljudima najčešće oslanja na lični utisak i da su za njega važni direktni kontakt i komunikacija.

Ruski predsednik je, takođe, rekao da monarhija predstavlja zatvoreno poglavlje u ruskoj istoriji.

KOMENTARI3 komentara

  1. Mare says:

    Inace nadam se da si svestan da je sankcionisanje tvojih prijatelja zapravo udar na tebe. Tako se mobilisu buduci protivnici iz redova najblizih saradnika, a neki su verovatno vec vrbovani.

  2. Nikola says:

    Ovaj Putin, sto se tice fizickog izgleda je kao vino! Sto je stariji to je muzevniji! :)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *