PUTIN: Svet je na prekretnici, opasnost od „igre bez pravila“

PUTIN: Svet je na prekretnici, opasnost od „igre bez pravila“

24 oktobra 2014

457301082 putinMeđunarodna zajednica nalazi se na istorijskoj prekretnici, gde se u svetskom poretku menjaju „pravila igre“ i postoji pretnja „igre bez pravila“, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin, usprotivivši se tezi o ekskluzivnoj ulozi SAD i optuživši Vašington za poteze koji su produbili neravnotežu u svetu.

Sistem globalne bezbednosti ozbiljno je oslabljen i nema garancija da je ona u stanju da sačuva svet od potresa, upozorio je Putin.

„Proglasivši se pobednicima u ‘hladnom ratu’, SAD su samouvereno shvatile da za (rekonstrukcijom međunarodnih odnosa) jednostavno nema potrebe. Umesto uspostavljanja novog balansa snaga, koji je neophodan uslov za poredak i stabilnost, naprotiv, preduzeti su koraci koji su oštro produbili disbalans“, rekao je Putin.

„Možda mi nemamo dovoljno osnova da brinemo, sporimo se i postavljamo neugodna pitanja, možda je izuzetnost SAD, način na koji one ostvaruju svoje liderstvo, zaista blagodet? A njihovo opšte mešanje u sva pitanja u svetu donosi mir, spokoj i dobrobit? Progres i procvat demokratije? I potrebno je, kako se kaže, opustiti i biti zadovoljan? Ne, to apsolutno nije tako“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je, govoreći na međunarodnom diskusionom klubu „Valdaj“ u Sočiju, rekao da „jednostrani diktat i nametanje sopstvenih šablona donosi upravo suprotan rezultat“.

„Umesto rešavanja konflikata – njihovu eskalaciju, umesto suverenih i stabilnih država – rastući prostor haosa, umesto demokratije – podrška sasvim sumnjivog sveta, od otvorenih neonacista do islamskih radikala“, rekao je Putin a prenosi TAS S.

Predsednik Rusije je SAD, na koje se „svalilo svetsko liderstvo“, uporedio sa „novobogatašima“ na koje se „sručilo ogromno bogatstvo“, a oni „prave gluposti“.

„Pod pritiskom pravnog nihilizma, korak po korak odstupalo je međunarodno pravo. Objektivnost i pravednost žrtvovani su političkoj svrsishodnosti“, rekao je Putin, i dodao da je „pritom, totalna kontrola nad globalnim medijima omogućavao da se po potrebi belo prikazuje kao crno, a crno za belo“.

Prema njegovim rečima, za SAD faktički legitimitet drugih zemalja zavisi od njihove lojalnosti Vašingtonu.

„Sam pojam ‘nacionalnog suvereniteta’ za većinu država postao je relativna veličina, u suštini predložena je formula – što je snažnija lojalnost jednom centru moći u svetu, tim je veći legitimitet ovog ili onog vladajućeg režima“, naglasio je predsednik Rusije.

Ističući da se Hladni rat završio ne zaključivanjem „mira“ i jasnim i transparentnim dogovorom o novim pravilima i standardima, Putin je rekao da SAD – „samoproglašeni lider“ – suočene sa neefikasnošću jednopolarnog sveta, pokušavaju da obnove „kvazibipolaran sistem“, tražeći „lik neprijatelja“.

Pritom, nevažno je ko će u američkoj propagandi zauzeti mesto „centra zla“ umesto SSSR-a, kao glavnog oponenta – Iran, Kina ili Rusija.

„Sada ponovo vidimo pokušaje da se usitni svet, uspostave linije podele, skupe koalicije po principu ko je ‘protiv’ a ne ‘za’ (…) i osvoji pravo na liderstvo i, ako hoćete, pravo na diktat“, istakao je Putin.

Putin smatra da se SAD, navodi TAS S, vodeći borbu protiv terorizma na Bliskom istoku, bore protiv rezultata sopstvene politike.

„Rasipaju moć na uklanjanje rizika koje sami stvaraju, plaćaju za to sve veću cenu“, rekao je Putin, kritikujući zemlje Zapada što nastavljaju arbitrarno da podržavaju islamske ekstremiste radi dostizanja njihovih ciljeva.

„Uzgred, ne prestajem da se čudim tome kako naši partneri uvek iznova prave iste greške. Svojevremeno su sponzorisali islamske ekstremističke pokrete radi borbe protiv Sovjetskog Saveza, koji su se kalili u Avganistanu. Od njih su potekli i talibani i Al-kaida“, kazao je Putin.

Prema njegovim rečima, Zapad „ako nije podržavao, zatvarao je oči“ na upade međunarodnih terorista u Rusiju i zemlje srednjeazijskog regiona.

„Mi to nismo zaboravili“, rekao je Putin.

NE TREBA NAM NOVI GLOBALNI KONSEZUS ODGOVORNIH SNAGA

Protiveći se politički motivisanim sankcijama Rusiji kao pogrešnim i ističući da je Rusija „samodovoljna“ zemlja i da će one izazvati suprotan efekat, ruski predsednik je istakao da svetu u ovom trenutku treba „novi globalni konsenzus odgovornih snaga“.

„Ako ima volje, možemo obnoviti efikasnost sistema međunarodnih i regionalnih institucija“, rekao je Putin, dodajući da ne treba kretati „od nule“, jer su posle Drugog svetskog rata institucije dovoljno univerzalne i mogu biti modernizovane.

Putin je objasnio da je ima u vidu i modernizaciju rada UN, čija je uloga nezamenjiva i OEBS, koji je za 40 godina pokazao da može biti dobar mehanizam za osiguranje bezbeednosti i saradnje u evroatlanskom prostoru.

Pritom, je dodao da međunarodni odnosi treba da se grade na osnovu međunarodnog prava, u čijem temelju treba da budu i moralni principi kao što su pravda, ravnopravnost i istina, i kao najvažnije, uvažavanje partnera i njihovog interesa.

MALE ŠANSE DA ĆE EVROPA PRESTATI DA KUPUJE RUSKI GAS

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da ne očekuje da će evropske zemlje prestati da kupuju prirodni gas od Rusije, budući da nemaju realnu alternativu.

„Možete li zamisliti da će se to dogoditi po želji naših partnera u Evropi? Jedva mogu zamisliti to“, rekao je Putin tokom sastanka sa ruskim i stranim političkim stručnjacima u Sočiju, prenosi Rojters.

ODLUKA O KRIMU LEGITIMNA

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je odluku o održavanju referenduma na Krimu, na kom su se u martu ove godine građani izjasnili za istupanje iz Ukrajine i prisajedinjenje Rusiji, doneo legitiman krimski parlament, i istakao da Rusija ima pravo da brani svoje vitalne interese.

„Na Krimu su ljudi održali referendum. Nismo tek tako mi u Rusiji saopštili da je održan referendum. Odluku o održavanju referenduma donelo je apsolutno legitimno predstavničko telo vlasti Krima – parlament Krima, koji je, uzgred, izabran po ukrajinskom zakonu nekoliko godina ranije, do svih ovih teških događaja. Zatim je na osnovu tog referenduma (Krim), kao i Kosovo, usvojio deklaraciju o nezavisnosti i obratio se Rusiji sa molbom za prijem u sastav ruske države“, rekao je Putin, a prenosi TAS S.

NEKA BUDE SVIMA JASNO DA SVOJU TAJGU NEĆEMO DATI NIKOME

Tokom međunarodnog diskusionog kluba „Valdaj“ ruski lider je rekao da su posle raspada bivšeg S S SR-a zapadne zemlje odlučile da ne računaju na Rusiju i počeli da čine „sve što žele, uopšte ne poštujući nikakva pravila“.

„Znači neko može uopšte da se ne obazire ni na šta, a mi ne možemo da zaštitimo naše vitalne interese ruskojezičnog i ruskog stanovništva na Krimu? Ne može tako!“, rekao je Putin.

Izražavajući neslaganje sa latinskom izrekom „Što je dozvoljeno Jupiteru, nije dozvoljeno biku“, ruski predsednik je rekao da „možda biku i nije dozvoljeno“, ali „medved neće ni od koga tražiti dozvolu“.

„Uopšte, kod nas se on (medved) smatra gazdom u tajgi i ne namerava – i to pouzdano znam, bilo gde da se seli u druge klimatske zone, nije mu tamo udobno. Ali, svoju tajgu nikome neće dati, mislim da to treba da bude jasno“, rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, on nikada nije stavljao u sumnju suverenitet Ukrajine, ali je „druga stvar što je istorija formiranja Ukrajine u njenim sadašnjim granicama prilično složen proces“

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *