PUTIN: Svet tek očekuje velika ekonomska kriza

PUTIN: Svet tek očekuje velika ekonomska kriza

8 oktobra 2013

putin--621x414Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je na samitu lidera Azijsko-Pacifičke ekonomske saradnje da ne očekuje da će se globalna ekonomska situacija dalje brzo poboljšavati.

„Tokom prošle godine, u svetu se dogodilo mnoštvo promena, a prevaziđena je samo najteža faza svetske ekonomske krize. Ne treba računati na brzo ozdravljenje globalne privrede jer poblemi imaju strukturni i dugoročni karakter” – upozorio je ruski lider.

Dodao je da se „tempo rasta zaustavlja ili stagnira i u našem Azijsko-pacifičkom regionu koji je do donedavno bio pokretačka snaga globalnog razvoja”. Putin je istakao da su osnovni razlozi za to akumulirani globalni debalansi.

„Da bi se ti debalansi otklonili potreban je novi dugoročni model privrednog razvoja. On mora biti orijentisan na rast realnog sektora privrede, stvaranje kvaliteno novih radnih mesta i na strukturne reforme” – dodao je ruski lider.

Putin je posebno naglasio da je uveren da je nemoguće ozdraviti globalnu privredu bez ulaganja u ljudski kapital. Neophodno je otvarati nove mogućnosti za dobijanje savremenog i obrazovanja koje se traži.

„Prošle godine samit održavao se u kompleksu zdanja Dalekoistočnog federalnog univerzitetau ruskom gradu Vladivostoku. Taj univerzitet je jedan od najvećih obrazovnih centara Azijsko-pacifičkog regiona” – napomenuo je Putin.

Putin je lidere zemalja regiona pozvao da podstaknu nacionalni biznis da ulaže u modernizaciju Transsibirske i Bajkalsko-Amurske železnice. Potom je – u ime svih – poželeo američkom predsedniku Baraku Obami, koji zbog toga nije dioputovao na Bali, da što pre prevlada unutrašnju političku krizu. Pri tom je naglasio: „To je važno za sve jer su SAD najveća svetska ekonomija“

Na samitu na Baliju ruska i indonezijska strana su izrazile zadovoljstvo što sve više zemalja, među kojima su i SAD, razumeju da se sirijski problem može rešiti samo miroljubivim sredstvima, istakao je pres sekretar predsednika RF Dmitrij Peskov. razmotrili su sirijsku krizi, istakavši što se sve više zemalja priklanja neophodnosti da je ovu krizu moguće rešiti mirnim sredstvima, rekao je nakon završenog sastanka dvojice predsednika pres sekretar predsednika RF Dmitrij Peskov.

„Predsednik Indonezije Susilo Bambang Judojono dao je najvišu ocenu naporima Rusije i lično predsednika Putina za doprinos rešavanju sirijske krize” – rekao je Peskov.

Inače, Judojono je Putinu čestitao rođendan na način koji, u najmanju ruku, nije uobičajen u velikoj svetskoj politici. Kada je šef ruske države, koji je danas napunio 61 godinu ušao u paviljon gde se održava samit Azijsko-Pacifičke ekonomske saradnje, dočekao ga je indonezijski kolega i otpevao mu – prateći se na gitari – pesmu Happy Birthday to You. Drugi učesnici susreta odmah su se priključili i sami zapevali. Za Putina – koji je prema tvrdnji prisutnih bio prilično zbunjen – gest iznenađenja indonezijskog kolege bio je prilično neočekivan.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *