PUTIN: Svetu je potreban neko ko će da parira pritiscima SAD

PUTIN: Svetu je potreban neko ko će da parira pritiscima SAD

15 jula 2014

Putin_Finger_2011.12.08-e1323345291832Briks žele da ojačaju svoju ulogu u međunarodnim poslovima, ali ne planiraju da formiraju novu vojno-političku alijansu – izjavio je Vladimir Putin uoči početka samita petorke zemalja koje se brzo razvijaju u Brazilu.

Ruski lider je naglasio da će zemlje BRIKS pojačati političku dimenziju svoje saradnje i proširiti praksu konsultacija o najkrupnijim pitanjima. Najavio je i fromiranje „virtuelnog sekretarijata“ asocijacije koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

„Došlo je vreme da se uloga BRIKS  podigne na novi nivo i da postane neodvojivi deo sistema globalnog upravljanja u interesu stabilnog razvoja sveta“ – ukazao je Putin.

Naglasio je da bi se bez principijelne pozicije Rusije i Kine u Savetu bezbednosti UN  događaji u Siriji odavno razvijali po „libijskom scenariju“.

Putin se založio za formiranje u okvirima BRIKS „sistema pariranja „davljenju“ zemalja koje nisu saglasne sa politikom SAD i njihovih saveznika.

„Moramo parirati – podvukao je – pokušajima pojedinih država da međunarodnoj zajednici nameću kurs sračunat na smenjivanje režima koji im nisu po volji i na nametanje jednostranih varijanti za razrešavanje kriznih situacija“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *