ПУТИН ТЕСТИРА БОМБУ СУДЊЕГ ДАНА! Американци у паници због новог руског моћног наоружања

PUTIN TESTIRA BOMBU SUDNJEG DANA! Amerikanci u panici zbog novog ruskog moćnog naoružanja

20 avgusta 2019

Ruski predsednik Vladimir Putin testira „oružje sudnjeg dana“, piše američki medij CNN. U pitanju je moćna krstareća raketa neograničenog dometa „burevestnik“, u kojoj je nuklearni reaktor, zbog čega ona može u sekundi da uništi bilo koji deo planete. Ta vest izazvala je paniku širom SAD, koje strepe da će Moskva napraviti toliko moćno oružje na koje Vašington neće imati odgovarajući odgovor.Sama napada metu

Američki medij objavio je informaciju za vikend u tekstu pod nazivom: „Šta nam misteriozna eksplozija govori o ruskom oružju sudnjeg dana?“ Na početku članka govori se o tome da su Rusi 8. avgusta testirali nepoznato oružje, a tokom probe se desila eksplozija.

– Pripadnici ruske vojske i naučnici testirali su 8. avgusta novo naoružanje na poligonu Njonoksa blizu Severodvinska, u Arhangelskoj oblasti, na severu zemlje. Tokom probe desila se jaka detonacija u kojoj je poginulo devet osoba, uključujući i pet nuklearnih stručnjaka. U vazduhu su kasnije pronađeni tragovi radioaktivnog jona, zbog čega mnogi sumnjaju da je testirana krstareća raketa „burevestnik“ – objavio je CNN.

U članku se dodaje da Rusi tu raketu službeno nazivaju „9M730 burevestnik“, dok je NATO zove „SSC-X-9 skajfol“. Njenu proizvodnju najavio je ruski predsednik Vladimir Putin još u martu 2018, kada je naglasio da se radi o jednom od najmoćnijih naoružanja koje je planeta ikada videla.

– Strateško oružje „burevestnik“ nova je termonuklearna krstareća raketa, u kojoj je nuklearni reaktor. Ona praktično ima neograničen domet. To znači da može da obleti svet mnogo puta i stigne do bilo koje tačke na planeti. Zatim ima mogućnost da sama napadne svoju metu i to iz neočekivanog ugla, možda čak i danima nakon lansiranja – istakao je tada Putin.

Još nije poznato dokle su Rusi stigli sa testiranjem „burevestnika“ i kada planiraju da je uvedu u upotrebu, ali ta raketa već uliva strah u kosti Zapadu. Saradnik britanskog Instituta za kopneno oružje „Džejn IHS markit“ Džon Hokis navodi da takav projektil planeta još nije videla.

– S obzirom na to da Rusi tvrde da raketa ima neograničen domet, moglo bi se pretpostaviti da je to raketni motor koji uvlači vazduh i greje ga nuklearnim reaktorom s malim jezgrom. Problem je u tome što se nuklearni reaktor ne može koristiti za pogon rakete, a da se ona ne pretvori u „prljavu krilatu bombu“ – smatra Hokis.

Nuklearni rat

Bezbednosni stručnjak sa britanskog vojnog Instituta za odbrambene i bezbednosne studije Mark Galeoti ističe da je u pitanju veoma opasno naoružanje.

– To zaista jeste oružje sudnjeg dana. To se ne bi moglo koristiti nu u čemu drugom, osim u nuklearnom ratu punih razmera. To je krstareća raketa, koja može da dugo ostane u vazduhu, a dok leti, za sobom bljuje radioaktivni pljusak – rekao je Galeoti.

On je dodao da su Amerikanci imali sličan projekat tokom 1960-ih godina, nazvan „Projekat Pluton“, koji je napušten jer su naučnici zaključili da je previše opasan.Novo rusko oružje koje uliva strah u kosti Zapadu

Mala nuklearna bojeva glava

Rusija je razvila toliko malu nuklearnu bojevu glavu da mogu da je nose krstareće rakete

Rakete na nuklearni pogon

Krajem 2017. uspešno je testirana raketa na nuklearni pogon. To nema nijedna zemlja na svetu

Krstareća raketa neograničene dužine leta

Krstareća raketa sa neograničenom dužinom leta može da pogodi bilo koju tačku na planeti i zaobiđe antiraketne sisteme. Kako bi letela neprimećeno, raketa može da menja putanju i visinu, tako da može da leti i među planinama, u klancima, kanjonima…

Hipersonična glajding bojeva glava

Rusija je razvila glajding (plutajuću) bojevu glavu bržu od zvuka, nazvanu „avangarda“. Ona može da dostigne brzinu od 20 maha, odnosno 24.696 kilometara na čas (brzina zvuka je 1.234,8 kilometara na čas). Ima velike manevarske sposobnosti koje je čine imunom na sve protivraketno oružje koje danas postoji. Ta bojeva glava je testirana i ušla je u serijsku proizvodnju.

Hipersonična raketa

Još jedno od naprednog oružja koje Rusija ima jeste hipersonični raketni sistem. On je testiran, a od 1. decembra 2017. pilot model je postavljen u južnoj Rusiji. Raketa se lansira iz aviona i dostiže brzinu od 10 maha, odnosno 12.348 kilometara na čas (brzina zvuka je 1.234,8 kilometara na čas), dok manevriše da bi probila protivvazdušnu odbranu. To oružje nazvano je „kinžal“ (bodež) i može da nosi nuklearnu bojevu glavu.

Podvodni stelt dron

Rusija je proizvela podvodni dron ogromne izdržljivosti sa stelt tehnologijom i nuklearnim reaktorom, koji je manji i moćniji nego kod ranijih modela. Dron može da se suprotstavi nosačima aviona i njihovim borbenim grupama, kao i da napada obalsku odbranu, a nevidljiv je na sistemima neprijatelja.

Teška interkontinentalna balistička raketa

Rusija aktivno testira novi raketni sistem sa teškom interkontinentalnom balističkom raketom „sarmat“, koja može da dosegne bilo koju tačku na planeti.

Konstruktori su stručnjaci ministartsva odbrane zajedno sa organizacijama aerokosmičke industrije.

Raketa „sarmat“ teška je 200 tona. Ima kratku aktivnu fazu letenja, što komplikuje njeno presretanje antiraketnim sistemima. Tu raketu je moguće opremiti nuklearnim bojevim glavama, uključujući i one hipersonične.

(Informer)

KOMENTARI2 komentara

  1. A akoM says:

    Nadam se da su te moćne rakete napravili i"nevidljivima"bar na USA nivou,a i otporne na elektromagnetske napade,kolko je to moguće?!?

  2. Asimov says:

    Uz malo mašte mogu da zamislim sledeći scenario: 10 godina posle nuklearne kataklizme, nad Zemljom prekrivenom radioaktivnim šutom, leti polupokvarena raketa Burevesnik i beznadežno godinama traži odgovarajući cilj!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *