ПУТИН У БЕЧУ послао поруку Западу! ЕВО ШТА СЕ ДЕШАВА…

PUTIN U BEČU poslao poruku Zapadu! EVO ŠTA SE DEŠAVA…

6 juna 2018

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas u Beču da su sankcije uvedene Moskvi nanele štetu obema stranama, „posebno onima koji su ih inicirali“.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas u Beču da su sankcije uvedene Moskvi nanele štetu obema stranama, „posebno onima koji su ih inicirali“, dok je predsednik Austrije Aleksander van der Belen poručio da bez Rusije nema mira i rešenja problema u Evropi i svetu. Na zajedničkoj konferenciji za štampu, Putin je objasnio da sve politički motivisane restrikcije i protekcionizam ne donose konačna rešenja, a nanose štetu svim stranama. On je dodao da je Rusija bila suočena sa teškoćama zbog sankcija, međutim, uspela je da ih prevaziđe, pa je ne samo vratila, već i ojačala makroekonomsku stabilnost.„Osigurali smo minimalnu inflaciju, minimalnu stopu nezaposlenosti od manje od 5,5 odsto. Rezerve zlata se kumuliraju, a trgovinski bilans je pozitivan i imamo stabilan privredni rast“, rekao je Putin.

On je istakao da su svi zainteresovani da se ukinu sankcije, ne samo Rusija, već i EU. Takođe je negirao da postoji problem verodostojnosti Rusije, kako kritičari tvrde. „To je problem koji prave oni koji žele da to tako izgleda. Mi smo spremni za saradnju. Sa EU smo do skoro imali niz mehanizama i instrumenata za saradnju. U oblasti ekonomije smo imali dijalog, koji je danas zamrznut. Mi smo otvoreni za saradnju i ona će biti obnovljena korak po korak. Vodi se dijalog s Briselom o nizu pitanja i mišljenja sam da se on vodi konstruktivno, iako nije uvek jednostavan“, naglasio je on. Putin je rekao da postoji zainteresovanost i „evropskih prijatelja“ za obnovu ranijeg formata saradnje.

Predsednik Austrije podvukao je da je veliki deo Rusije jasno deo Evrope i da se ne radi o zemlji koja je van našeg kontinenta.

„Znamo da je mir u celoj Evropi moguć samo uz Rusiju. Niz regionalnih i globalnih problema mogu se rešiti samo uz uključenje Rusije“, podvukao je Van der Belen.

On je podsetio da će Austrija od 1. jula preuzeti predsedavanje EU i naglasio da Beč uvek pokušava i da će to raditi i u budućnosti, da daje doprinos smanjenju tenzija. Istovremeno je poručio da će Austrija u spoljnoj politici delovati jedinstveno sa EU, ali i dodao da je dijalog sa Rusijom od ogromnog značaja ne samo za Austriju već i EU.

Kazao je da ne vidi problem verodostojnosti Rusije i ukazao na odlične odnose koje imaju dve zemlje i to tardicionalno. On je ukazao da je Rusija važno trzište za Austriju, da su austrijske kompanije u tu zemlju investirale sedam ilijardi evra, a da su ruske investicije u Austriju tri do četiri puta veće. Podsetio je na 50-tu godišnjicu sporazuma o isporuci gasa iz Rusije između Gasproma i OMV-a istakavši da je ta saradnja odlično funkcionisala.

Na konstataciju novinara da postoji kritika da je Evropa suviše ovisna od ruskog gasa Van der Belen je odgovorio da takva kritika dolazi iz SAD, te da je američki tečni gas tri puta skuplji, zbog čega će Evropa nastaviti da se snabdeva gasom iz Rusije. Van der Belen je ukazao da ga njegova porodična istorija veže za Rusiju, da su njegovi roditelji komunicirali na ruskom i da je on odrastao uz rusku literaturu, te da dve zemlje imaju viševekovne dobre odnose.

Rekao je da je sa predsednikom Rusije dogovorio jačanje odnosa kroz direktne kontakte ljudi, i da je usaglašeno uspostavljanje platforme za dijalog civilnog društva, koji će početi skupom u Sočiju na kojem će Austriju predtsavljati šefica diplomatije Karin Knajsel.

Putin se založio za dalje produbljenje odnosa dve zemlje, dodajući da je trgovinska raumena prošle godine povećana za čak 40 odsto. Ta saradnja, kako je istakao, ne zasniva se samo na energetskom sektoru, iako je Rusija u 50 godina postojanja sporazuma o isporuci gasa, Austriji isporučila 200 milijardi kubnih metara gasa.

„Austrija je tim sporazumom postala jedno od najvažnijih čvorišta za transport gasa ka zapadnoj Evropi i ima važnu ulogu u snabdevanju cele Evrope“, naglasio je Putin.

On je izrazio zadovoljstvo što Austrija podržava ruske planove za proširenje bezbednosti isporuke gasa, kao što je projekat izgradnje Severnog toka 2. Podsetio je da je Rusija investirala do sada u Austriju 25 milijardi dolara, i da je time drugi najveći strani investitor posle Nemačke.

Oba predsednika izrazila su zadovoljstvo radom komisije istoričara, koja daje doprinos nezavisnom sagledavanju zajedničke prošlosti i sprečava da teška vremena predstavljaju teret po odnose. Putin je svog austrijskog kolegu pozvao da dođe u posetu Rusiji i izrazio uverenje da će razgovori u Beču doprineti daljem razvoju odnosa dve zemlje.

Kurc sa Putinom: Samo zajednički je moguće napredovati

Ako Evropa želi da se smanji migrantski talas, koji dolazi posebno iz Sirije i tog regiona, mora dati doprinos da ljudi mogu da se vrate kućama, da imaju normalan život u svojoj domovini, poručio je danas u Beču predsednik Rusije Vladimir Putin, a austrijski kancelar Sebastijan Kurc najavljuje da će se Austrija zalagati da dođe do napretka u odnosu EU i Rusije.

„Kroz intenziviranje dijaloga se nadamo da će doći do napretka u odnosu EU i Rusije, kao i napretka u Ukrajini, odnosno poštovanja sporazuma iz Minska, kako bi sankcije mogle postepeno da se ukinu“, naglasio je Kurc, nakon sastanka sa šefom ruske države, kojem je prisustvovao i vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, austrijski kancelar izrazio je uverenje da je „samo zajedno, a ne jedni protiv drugih, moguće napredovati na evropskom kontinentu.

„Verujem da je bolje da imamo situaciju u kojoj obe strane dobijaju, nego situaciju u kojoj obe gube“, naglasio je Kurc. Podsetivši da Austrija od 1.jula preuzima predsedavanje EU poručio je da je Beč aktivan član u EU i da će tokom predsedavanja aktivno delovati na odlukama, te dodao da će Austrija podržati sve zajedničke mere i odluke.

„Trudićemo se da tradicionalno dobre odnose dalje intenziviramo, i radićemo na tome da se odnos Rusije i EU poboljša. Svuda gde je moguće u UN i OEBS-u ćemo se angažovati da u konfliktmnim regionima dođe do pozitivnog rešenja za ljude, za pregovarackcim stolom, a ne ratom“, istakao je Kurc.

Rekao je da je Rusija supersila i da ima značajnu ulogu u kriznim žarištima kao što je Sirija, ali i time i veliku odgovornost, kao i da se nada i da očekuje da će Moskva dati doprinos da građani tamo mogu da žive u miru.

Putin je, kada je reč o Ukrajini istakao da su Rusija i Austrija saglasne da obe strane moraju da se pridržavaju sporazuma iz Minska, a po pitanju Sirije rekao je da je regostrovao spremnost Austrije da se priključi humanitarnim akcijama.

Kurc i Putin pohvalili su ekonomske odnose dve zemlje, podsećajući na visok nivo investicija, ali i pre svega na saradnju u energetici. Putin je kazao da je trgovinska razmena u prvih pet meseci ove godine između dve zemlje porasla za čak 100 odsto. Što se energetike tiče on je podsetio da je Rusija odgovorno i neprestano snabdevala Austriju gasom, i da su Austrija i Rusija time dale značajan doprinos energetskoj bezbednosti kontinenta. Izrazio je zadovoljstvo što su Gasprom i OMV, u njihovom prisustvu, potpisali sporazum kojim se obezbeđuje isporuke gasa Austriji iz Rusije do 2040.godine.

Kurc je konstatovao da je saradnja Gasproma i OMV, odnosno Rusije i Austrije po pitanju isporuke gasa funkcionisala odlično i u teškim vremenima. Preneo je da je potpisano više memoranduma o saradnji kako iz oblasti šumarstva, izbegavanja dvostrukog oporezivanja, te i sporta.

KOMENTARI11 komentara

 1. E.Lirsch says:

  Ekonomija rusije stagnira ma sta Putin pricao. Da mu nisu uveli sankcije za poljoprivredne proizvode jos bi Putin uvozio psenicu. Oko sebe okupio Rokfelerove ljude i sestokolobase. Medwedeva i klapu. Njemu je samo prodaja gasa vazna. Nista taj u ekonomiji nece uraditi. Apsolutno nista. Stari je to KGB-ovac i komunista makar se jos jednom pokrstio. Planska proizvodnja i dal ima dosta ili nema nema veze. Prodaj gas i puni budzet. Gotova prica. On trpi sve poraz za porazom. Mek, mlitav i neodlucan. On nema ni jedan plan za nesto a za privredu nema nista. Niti zna niti daje ljudima da rade koji bi umeli. Voleo bih da znam sta se muva i zasto. Sve "pobede" Putina nisu rezultat superiorne rusije vec slabost zapada a slabi svakim danom. Pobeda rusije i poraz trulezi zapadnjacke nije isto. Gloze se a i njima privreda stagnira iako tvrde suprotno. Proivodnja staje jer nema gde da se prodaje, trzista. A uvode sankcije??? To ni lud ne bi uradio ali eto iam budaal na zapadu podosta.

  • Sančo Pansa says:

   Da li govorite o devedesetim, ili radite za sendvič kod Zapadnjaka?!

   • goran says:

    Zasto mu podmeces da radi za Zapad kad vidis da covek nema ni o Zapadu dobro misljenje? Dosta vise sa crno belim navijackim mentalitetom, ili crno ili belo. Stvarnost je slozena i to samo deca ne mogu da shvate.

  • padre says:

   Ne stagnira vala, pa ti lupaj, šta hoćeš!Uostalom, kako mi se čini, tebi bi se to sviđalo, pa sedi i uživaj!

  • solac says:

   covece saberi se...

 2. evangelist says:

  Spale im hlače od sta, prpa bato kada Putko priča, no, sankcije ostaju a Putin jača i jača, ne priznaje dugovanja od svetske banke, izbacuje sve strano i oligarhe, i to je ono kada kaže da je zapad takođe izgubio zbog sankcija, jer smatra da onda ništa ne duguju zapadu. E kad bi i moja Srbija mogla tako.

  • goran says:

   A sto onda hoce da skine sanskcije, ako su ga upravo one ojacale? Da bi oslabio, a Zapad ponovo ojacao??? Da li si cuo za rec "logika"?

   • Malina says:

    A da li si ti cuo za reci "politicki recnik"?Ocito nisi!Jer da jesi onda bi znao da predsednik Putin iskljucivo koristi taj recnik.Ne mogu da ti prevedem taj njegov recnik inace mi nece objaviti komentar.Trebao bi da vidis svojim ocima kako predsednici,predstavnici i ostala zapadna"elita"bale i sline,uz to i lizu ili se oblizuju,smeju se i igruckaju tj.poskakuju,znoje se i drhte,kad im predsednik Putin dolazi u posetu.Mnogo puta sam se do sada pitao kada ce Srbija da ima takvog predsednika.

 3. slobo says:

  Rusija je mislim pretekla SAD kao najveceg proizvodjaca psenice ,a oni bi uvozili psenicu .ne kontam kako neko moze da pise nesto tako.

 4. Za Srbiju says:

  Austrija povećala razmenu prošle godine za 40%, iako je uvela sankcije Rusiji, a ove godine za 100%. Sa druge strane, Srbija nije uvela sankcije, a trgovinska razmena pala i pada. Imamo vladu, samo takvu.

  • Malina says:

   Kao sto vec rekoh "politicki recnik",ovo gore navedeno,pisi propalo ili obmana da se narodi ne bi slucajno pobunili.Mora "malcice" da lazuckamo,a da lakse kraduckamo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *