ПУТИН: У Донбасу се може десити друга Сребреница

PUTIN: U Donbasu se može desiti druga Srebrenica

10 decembra 2019

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da bi mogla da se dogodi druga Srebrenica ako Kijev uspostavi kontrolu nad granicom sa Rusijom, a da pre toga ne osigura zaštitu građana Donbasa.

„Ukrajinska strana stalno insistira — pustite naše vojnike blizu granice. Mogu da zamislim šta bi se potom desilo. Ponovila bi se Srebrenica“, rekao je Putin.Videli smo kako je predsednik Vladimir Zelenski vodio razgovore s nacionalistima, rekao je Putin.

„Jasno je ko je tamo jači. I šta će se desiti? Ko će njima rukovoditi kada uđu na teritorije na kojima nema garancija za ljude“, upitao je Putin na sednici Saveta za ljudska prava.

On je dodao da je do jedan sat ujutro u Parizu razgovarao sa Zelenskim o mogućnosti progona ljudi koji žive u Luganskoj i Donjeckoj narodnoj republici (LNR i DNR).

„Do danas nije usvojen zakon o amnestiji, iako se o tome razgovara još od 2015. godine. Bilo je dogovoreno da zakon bude usvojen, nekakva rešenja postoje, ali ništa nije sprovedeno“, rekao je Putin.

Ukrajina insistira da se kontrola granice prema Rusiji prebaci na Kijev pre izbora u Donbasu.

To je, međutim, u suprotnosti s Minskim sporazumima kojima je predviđeno primirje, oslobađanje zarobljenika, povlačenje oružanih snaga i stvaranje autonomnih regiona.

KOMENTARI30 komentara

 1. Egypt says:

  Srebrenica se kao pojam primila! Čak i ovaj melje o nekakvoj Srebrenici...

  • Miraš says:

   Sa vojnog gledišta dužnost holandskog bataljona bila je da spreči masakr u Srebrenici. Zašto oni nisu radili svoj vojnički posao u kritičnom momentu?

   • Portopranco says:

    Putin je lisac.Zapravo je jednostavno okrenuo pilu naopako.

    • persida says:

     Sta ocekivati od KGBovca?

   • Kostakos says:

    Zašto ON-Trupe nisu sprecile muslimanske borce da iz zašticenu zonu napadaju Srbe?

    • Slobodanka says:

     Itekako su oni napali Srbe sa optužbom za genocid, a baš na osnovu nerada njihovih UN trupa poreklom iz natovske Holandije. Slično tome su žestoko optužili Rusiju za obaranje aviona u istočnoj Ukrajini,kad je oboren malezijski putnički avion sa dosta holandskih putnika. Izgleda da Holandija je često u igri kad treba agresivno optuživati.

 2. krojač says:

  Srebrenica nije dobar primer, jer se u Srebrenici nije desilo ono što tvrde svi, genocid. Čak, evo i PUtin insinuira da se u srebrenici desilo nešto strašno. Ali se zato genocid desio u hrvatskoj tokom dveju akcija hrvatskih divljih hordi predvodjenih američkim penzionisanim generalima, akcije "bljesak" i nekoliko meseci kasnije akcije "oluja". Tad je iz hrvatske proterano ili pobijeno gotovo svo srpsko stanovništvo, njih nekoliko stotina hiljada duša, opljačkana, popaljena i uništena sva srpska imovina. Oni koji su ostali u hrvatskoj bili su surovo ubijeni. Medju njima je bio i jedan moj deda-stric, stari bolesni čovek koji nije ni mogao ni hteo da beži pred ustaškom kamom. Ubili su ga na samrtničkoj postelji. Nisam nikad shvatio šta su time postigli, šta im je on smetao. Izgleda da se radilo o čistom ustaškom zadovoljstvu.

  • Milan says:

   Srebrenica jeste primer masakra, a posebno je primer nereagovanja snaga UN (holandski bataljon) u sprečavanju masakra prema bilo kome, tj. prema svima, prema svim zaroblljenicima i civilima, što im je tada bio posao. Ali o toj odgovornosti pisali su, ali su daleko manje brujali i mediji i političari. Holandija je i u sastavu NATO-a, te moguće je da su namerno sabotirali svoje obaveze. Može se posumnjati da su to smišljeno i namerno dozvolili, sa ciljem da posejano zlo i haos bude što veće. Ako su svoje miljenike Bošnjake ladno prepustili crnoj sudbini, ajao tek kako bi bili zaštićeni "miljenici" Rusi iz Donbasa??? U tome je problem. Ovde je izgleda tema zaštita stanovnika Donbasa da li od strane ukrajinskih snaga. Čak i da postoji na papiru, te zaštite neće biti. Ljude iz Donbasa najradije bi videli u velikoj odlazećoj koloni isto kao naše ljude iz bivše SAO Krajine. To bi ceo Zapad prvenstveno i trijumfalno slavio kao veliku pobedu nad Ruskom Federacijom, a ne nad ruskom manjinom u Ukrajini.

   • krojač says:

    Šta ti to pišeš? Holandjani nisu morali da reaguju ni na šta, jer se ništa u Srebrenici nije ni desilo. U okolnim SRPSKIM selima se jeste desio strašan pokolj civila od strane orićević muslimanskih koljača koji bi se mogao okarakterisati kao genocid, ali holandjani nisu bili dužni da to spreče, ako ne računamo njihovu obavezu da razoružaju srebreničke muslimane, a oni to nisu učinili. Ali na taj pokolj Putin očigledno nije mislio, nego na onaj izmišljeni genocid nad muslimanima koji je Srbima i njihovim liderima i vojsci nametao i nameće zapad. Potpuno je deplasirano govoriti o namernom ili nenamernom zanemarivanju obaveza holandskih vojnika za genocid kad se on nije ni desio. U SREBRENICI NIJE BILO GENOCIDA. Čak izgleda nije bilo ni zločina. Nije bilo ništa. Neki muslimani jesu poginuli, ali ne u srebrenici i ne tog 11. jula 1995, nego na putu prema tuzli i na drugim mestima. Srebrenica je odavno potrošena pričs u koju veruje malo ko ozbiljan u svetu, pa čak i na zaparu i nju pominju još samo ustaše u svojoj neopisivoj gluposti.

 3. Slobodanka says:

  Zelenski hoće da zvanični Kijev što pre dobije kontrolu nad istočnom granicom Ukrajine prema Rusiji, a to radi po nalogu NATO-a, SAD i EU. Ako bi Kijev imao kontrolu nad tom istočnom granicom, time je Ukrajini otvoren brzi put u NATO alijansu i NATO bi postao zapadni sused Rusije na Crnom moru i na kopnu. Zašto holandski bataljon nije sprečio masakr u Srebrenici? (Pronađite tekst: Za masakr u Srebrenici krivi „homoseksualci u holandskom bataljonu”) Neki holandski bataljon opet bi dozvolio masakr u Donbasu, posle toga narod bi se odatle raseljavao, a time bi NATO dobio prilično čist kopneni deo granice prema Rusiji te bi i odatle mogli da vršljaju. VEROVATNO NATOVCI SANJAJU DA SU VEĆ I U DONBASU POSTAVILI BAZU POPUT ONE U RUMUNSKOM DEVESELU. ZAŠTO DA NE? ONI TAKO RADE SVUDA PO SVETU.

 4. Slobodanka says:

  Ukrajinci su poznate varalice, Zelenski kakav je to ne znam, ali vidan problem je to da on već sada mora da povlađuje ukronacistima. Koga on može da zaštiti od ukronacista? Nikog. Neće se to desiti što sad planira Zapad i Zelenski. Kad ovo shvate u Donbasu će sve više uzimati ruska državljanstva, i najverovatnije ponovo će se desiti referendum o autonomiji, ali ne mogu da procenim koliko brzo. Uglavnom otegnuće se sva događanja te Ukrajina neće uspeti da uđe u NATO (jer neće ispuniti važan uslov da kontroliše celu svoju teritoriju i sve granice, nedostajeće joj deo istočne granice). Da li oni misle da u Kremlju i blizu njega sede naivne blesonje? Ukrajina neće uspeti da uđe ni u EU jer u međuvremenu moguć je veće slabljenje, kolaps ili baš raspad EU, a još verovatniji je raspad Ukrajine. Bože, daj raspad NATO-a.

 5. Kosovac says:

  Nije mu baš trebalo ovakvo blesavo poređenje.

  • Milan says:

   On govori o masakru (ne o genocidu). Hakija Meholjić, načelnik stanice bezbednosti u Srebrenici: Alija Izetbegović je još 1993. godine u Sarajevu planirao da se masakr u Srebrenici nad muslimanima desi, da bi se to koristilo za druge političko-propagandne ciljeve. Rekao je: Alija Izetbegović je tada 1993. tražio ne da se ubije, nego zakolje 5.000 Bošnjaka u Srebrenici. Bili smo u sarajevskom hotelu "Holidej in" kada sam ustao i pitao ga da li je on lud i ko će poubijati toliki narod. Poslije toga čekao se samo povoljan trenutak da se umiješa međunarodna zajednica i to je palo na Srebrenicu. Alija Izetbegović je aminovao da se dozvoli genocid, a Srbi su nasjeli na nešto što je ranije spremano." --- Ako je postojao takav dogovoreni scenario za politički potrebni masakr nad Bošnjacima, tek zašto ne bi postojao i za rusko i prorusko stanovništvo Donbasa???

   • persida says:

    Pa, sto ne uze za primer neki masakr iz istotrije kauboja?

    • Milan says:

     On uzima primer u kom je i Zapad itekako odgovoran za masakr, Srebrenica je takodje masakr iz istorije kauboja.

   • Kosovac says:

    @ Milan, …..Pa šta iako su Srbi „nasjeli“. Pozlatila im se ruka jer su bar delimično osvetili one zločine Muslimana koji su činjeni nad njima. Naročito u tom Srebreničkom kraju. Čitao sam spiskove pobijenih Srba u listu „Javnost“, bilo je i po 5 istih prezimena, da li znaš šta to znači. A nas navikavaju da priznajemo da smo činili zločine i da se pravdamo zločincima zato što smo ih pobedili u ratu. ……….A mi evo zato i toliko emotivno delujemo na ovu Putinovu izjavu, nismo trebali. Važno je da on ne dozvoljava ukrajinskoj vojsci da se približi Donbasu, to je bitno. A možda je ovo i njegov lapsus, zaboravili smo da samo zahvaljujući njemu nije prošla ona govnjiva Engleska rezolucija o genocidu u Srebrenici.

    • Milan says:

     Nije u pitanju lapsus. Zapadu je svejedno koliko će bilo kog nezapadnog življa poginuti, njima je važno da osvajaju nove teritorije i to slovenske pravoslavne teritorije. Pa još ako su ruske, to će slaviti kao veliku pobedu. Oni bi da konačno NATO preuzme Donbas na vratima Rusije. Ali kad bi uspeli da proteraju ljude iz Donbasa, e to bi za njih odradili Ukrajinci. Zapad sad na tome radi - kako da obezbedi Ukrajincima uslove da pobiju i proteraju stanovništvo Donbasa. Ne mislite valjda da oni stvarno žale Ukrajince koje navodno štite od "agresivne Rusije"? Troše ih kao potrošnu robu za svoje osvajačke ciljeve. Ne žale oni ni Bošnjake, nego i njih koriste slično kao Ukrajince. Zanat varalica su odlično izučili. Šteta što nema Nobelovih nagrada i za taj biznis. Sve bi pripale Zapadu.

     • Kosovac says:

      @ Milan, …..„Nije u pitanju lapsus“. Kažeš. A šta kažeš da samo zahvaljujući Putinu nije prošla ona govnjiva Engleska rezolucija o genocidu u Srebrenici.? Možda je to Lapsus? Ili Englesku rezoluciju o Srbrenici treba da progute elektronski zaborav? Ili „Milanov“ zaborav?

      • Milan says:

       Ima smisla to što je rekao jer govori se i problemu da Kijev nije završio zakon o amnestiji. To znači da borci DNR i LNR nisu ni papirnato zaštićeni, a Zelenski se žuri da svi oni budu razoružani, i da izvede svoje snage na istočnu granicu sa Rusijom, na čemu je insistirao i na ovom sastanku. Pravi uslove da borci DNR i LNR budu razoružani, a zatim poubijani. U tome postoji sličnost sa Srebrenicom. Srebrenicu je isto režirao Zapad, to je još jedna sličnost.

  • persida says:

   Apsolutno nije, ali Slobodanka ce se baciti pod voz samo da zastiti i ono nagluplje iz Putinovog pera. Putin koristi pozivanje ne jednu nedokazanu cinjenicu da bih dobio poene na Zapadu, a Srbe ko sisa. Najpokvareniji politicar ikada.

   • Slobodanka says:

    Sastanak u Parizu imao je za cilj da od Putina isćupaju ustupke na štetu Donbasa, a u korist Kijeva. Bitno je da on na to nije pristao. Nema značajnijeg napretka na ovom sastanku, sem dogovora o daljoj razmeni zatvorenika, a toga je bilo i bez sastanaka u ovakvom formatu. I prazna fraza da će se sastanak ponovo održati. U poledjini je Amerika koja se ne pojavljuje, a njeno lice predstavljaju Merkel i Makron. Ovo izgleda ima veze sa ponovo najavljenim američkim sankcijama za Severni tok 2, a koje navodno samo što nije pustila. Čini mi se da Amerika je sve režirala u paketu i te sankcije i ovaj samit normandijske četvorke. Amerika hoće da Kijev što pre izadje na istok Ukrajine te da Ukrajina udje u NATO, pa kao zauzvrat neće pustiti sankcije na kompanije koje učestvuju u izgradnji Severnog toka 2 i Rusija će moći da prodaje veće količine gasa. To je prevara u američkom stilu. Oni bi i da Zelenski ostvari američke ciljeve u Ukrajini, i bez obzira na eventualno obećanje preko Merkelove, izreči će američke sankcije na Severni tok 2. Amerika lako krši data obećanja.

    • Ljubljana says:

     Putin je odlican politik, a bogami puno bolji sahista od Nato-ukro idiota..mozda je ovo prcanje brace Srba samo neka poruka...

     • Slobodanka says:

      To je poruka Zapadu da zna čemu su skloni, a Srbi su emotivci pa se podmeću i gde ne treba.

 6. Rale says:

  Ovo nije bilo nimalo bratski ,a još manje u skladu sa istinom.Rusi riješili da nam ,,pomažu" kao i devedesetih.

 7. petrovgrad says:

  Rusija je sila. Plan da se sprovede Mlosrdni andjeo na Rusiju nema nikakve šanse, osim da NATO žrtvuje jurišnike Poljake, Ukarince, Hrvate, Crnogorce Guzijce, Tatare, ....

 8. Branimir says:

  Nije nam Rusija bila saveznik kada smo se borili za svoju slobodu, niti nam je ona nasu slobodu poklonila, tako da me ovakve izjave ne pogadaju previse. Nasi narodi su uvijek prijatljeski. Drzave i nisu uvijek jer nam se interesi ne poklapaju. Mislim da su ove Putinove izjave, ako su tacne, neukusne u kontekstu navodnog prijateljstva, ali to cu ostaviti njemu na savjest. Mi u RS gledamo na ovakve stvari, ali nismo zlopamtila.

 9. Roy says:

  Pa ti majko posalji vojsku i brani Donbas da se ne desi nesto lose. Bar ti to mozes. Imas sa cim, a imas i sa kim. Najjaca armija na svijetu.

  • Milan says:

   Nije u tome problem, ima ko da brani Donbas. Nego Ukrajina-Nemačka-Francuska su na ovom samitu htele da nateraju Rusiju na ustupke te da odustane od autonomije Donbasa koja je ranije dogovorena Minskim sporazumima (2014 i 2015 godine). Da su to sad uspeli onda bi u sledećim potezima Ukrajinci proterali stanovništvo Donbasa. Istovremno Ukrajina bi izašla na svoju istočnu granicu prema Rusiji, zatim odmah bi ušla u NATO, te bi NATO i tu sedeo kao bliski komšija pored Rusije.

 10. Vladimir says:

  Kakav bre genocid,postreljali zarobljene muslimane.

 11. Gagi says:

  Alo, filosofi, covek je mislio na prevaru. Pravoslavni hriscani se vekovima bore protiv lazne vere gde nema pravde, istine i ljudskog dogovora. Iz tih razloga se vecito branimo, kao i danas. U tom smislu je nas UVAZENI brat izneo ovu ovu izjavu. NIJE apostrofirao zlocin, vec namestaljku. Toga se ON boji, da ne ispadne rekli smo, dogovorili se jedno, ispade drugo. Namestaljke kao nisu moguce. NEMA vise prevare, moglo je to da egzistira u proslim vremenima kada su nas zaludjivali da je moguce lepo i komforno ziveti na osnovu pripadnosti. Pripadas i priznajes novu "naprednu" ideologiju gde si drustveno nagradjen, nizasta, i idemo dalje u rusenje samog sebe i svog pokoljenja. Drugo je vreme danas, mnogi jos u glavama imaju recidiv NICEGA i prevare koji je osnov zivljenja. Eto, pojavili se ljudi koji su vaskrsli iz te nametnutne zivotne prevare. Zbog toga su sumnje i ovakvi komentari, NAUCENI smo ovih sedamdeset god. da nismo nista, verujmo u sebe i nase pretke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *