ПУТИН У ИНТЕРВЈУУ: „Југославија, Ирак, Авганистан… Нисмо били способни све то да спречимо“

PUTIN U INTERVJUU: „Jugoslavija, Irak, Avganistan… Nismo bili sposobni sve to da sprečimo“

8 marta 2018

Rusija je trebalo da predvidi velike geopolitičke promene širom sveta nakon ujedinjenja Nemačke, ali se pokazala nesposobnom za to, „jednostrano gubeći tlo pod nogama“, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu za dokumentarac „Svetski poredak 2018.“.

– Ne samo što smo doprineli ujedinjenju Nemačke i povukli svoje trupe, već smo povukli i snage drugih istočnoevropskih zemalja, očekujući, naravno, da će NATO prestati da postoji sa okončanjem Varšavskog ugovora ili da se, u svakom slučaju, više neće širiti, kao što nam je blagovremeno rečeno, i da će se dogoditi neke tektonske promene u načinu na koji smo komunicirali – rekao je Putin, prenosi Tass.

Kako je istakao, to se na kraju nije dogodilo i „konstatovali smo da je u toku geopolitička borba pod plaštom ideoloških napetosti“.

Putin je ukazao na talas širenja NATO ka istoku na podsticaj SAD koji je kasnije usledio, a u tom kontekstu je naveo vazdušne napade protiv bivše Jugoslavije koji su prošli bez sankcija Saveta bezbednosti UN, vojne operacije u Iraku i Avganistanu, kao i eskalaciju verskog ekstremizma u Severnom Kavkazu.

– To se dešavalo jedno za drugim kao grom iz vedra neba, ali je to trebalo da očekujemo. Pa ipak, blago rečeno, mi smo pokazali nesposobnost i neuspeh da shvatimo šta će se dogoditi sa zemljom i širom sveta nakon našeg jednostranog uzmaka – istakao je ruski predsednik.

On je naveo i da su tada mnogi saveznici Istočne Nemačke u zapadnom bloku dovodili u pitanje ujedinjenje sa Zapadnom Nemačkom, a sumnje su izražavane i u SAD.

– U Rusiji to nije bilo slučaj. Rusija je smatrala da, ako nemački narod želi ujedinjenje, onda bi bilo kontraproduktivno, štetno i nepravedno to sprečavati. I tako je Rusija u tome pomogla, prilično nesebično – zaključio je Putin.

KOMENTARI3 komentara

  1. Nebeska Srbija says:

    E sad ako mozete pomognite da se ujedinimo sa rep.Srbskom i da vratimo nase Kosovo,ako nista drugo iz bar iz istog razloga-zato sto Srbski narod to zeli i zato sto je to pravedno!

  2. borba za smisao says:

    Zato ga volim , što ima razum da definiše, voli i vidi unapred, po Božjoj Promisli.Da su Srbi razmišljali tako, Rusija ne bi imala taj problem, ali Srbi su mislili vaseljenski, pri čemu frustrirani narodi nisu tako razmišljal, pa su Srbi iRusi postali žrtve svoje vaseljenske mudrosti u začetku. No, Bog sve vidi i sve ustremljuje, i to je pravoslavno spasenje. Slava Bogu!

  3. Velika Metla says:

    1945.godine Nemačka je zbog "zasluga" podeljena Rezolucijom UN(broja se ne sećam),a NIKAKVA Rezolucija nije donešena,a MORALA se doneti,jer bi se tom Rezolucijom označio prekid prethodne Rezolucije)o ujedinjenju dve Nemačke! Ujedinjenje se desilo iz i uz pomoć sirove sile naci-čemerike i njenih satrapa! I ja se slažem da jedan narod treba da živi u jednoj državi(pod uslovom da teritorina nije oteta kao u slučaju srbske pokrajine Kosovo i Metohije)!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *